رشد ۱۵ درصدی ارزش خالص صندوقهای با درآمد ثابت در سال ۱۴۰۲
صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت در سال ۱۴۰۲ از ارزش خالص دارایی ۵،۲۳۲،۱۵۳ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ با رشد ۱۵ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ برخوردار بود.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق های حاضر در بازار سرمایه دارای دسته بندی های مختلفی هستند که از جمله آنها می توان به صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت، صندوق های سرمایه گذاری در سهام و صندوق های سرمایه گذاری مختلط اشاره کرد. این سه دسته صندوق سرمایه گذاری به دلیل برخورداری از ریسک های سرمایه گذاری مختلف برای دسته های مختلف سرمایه گذاران (سرمایه گذاران با ریسک پذیری بالا، سرمایه گذاری با درجه ریسک متوسط (ریسک پذیر) و سرمایه گذاران ریسک گریز) قابل استفاده هستند.
در نمودار زیر به مقایسه ارزش دارایی سه دسته صندوق سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت، صندوق سرمایه گذاری در سهام و صندوق سرمایه گذاری مختلط پرداخته شده است. ارزش دارایی هر سه دسته صندوق در سال منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به سال منتهی به اسفند ۱۴۰۱ افزایش یافته است. صندوق های سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت در بین سه دسته بندی انجام شده دارای بیشترین ارزش دارایی بوده است که سهم اوراق با درآمد ثابت بیشتر از ۵۰ درصد می باشد.
این درحالی است که ارزش دارایی صندوق سرمایه گذاری در سهام به دلیل همراستایی با تغییرات شاخص بورس، نسبت به صندوق های سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت رقم کمتری داشته است. دسته صندوق های سرمایه گذاری مختلط نیز نسبت به دو دسته نام برده از کمترین میزان ارزش دارایی برخوردار بوده است.
صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت
در میان ۱۴۱ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت، ۱۰ صندوق در دو سال منتهی به اسفند ۱۴۰۱ و اسفند ۱۴۰۲ دارای بیشترین ارزش خالص دارایی بوده اند. در سال منتهی به اسفند ۱۴۰۱، صندوق های گنجینه زرین شهر، لوتوس پارسیان، در اوراق با درآمد ثابت کاردان، اندوخته پایدار سپهر، ثابت حامی، اوج ملت، سپید دماوند، اندوخته توسعه صادرات آرمانی، مشترک آتیه نوین و اعتماد کارگزاری بانک ملت ایران به ترتیب بیشترین ارزش خالص دارایی را در اسفند ۱۴۰۱ داشتند.
این درحالی است که در اسفند ۱۴۰۲ شاهد تغییراتی در ترتیب صندوق ها از نظر میزان ارزش خالص دارایی ها بودیم. به طوری که صندوق لوتوس پارسیان در رتبه اول، صندوق گنجینه زرین شهر در جایگاه دوم، صندوق ثابت حامی در رتبه سوم، صندوق اندوخته پایدار سپهر در جایگاه چهارم قرار گرفت. علاوه بر این، صندوق افرا نماد پایدار نیز به دلیل داشتن ارزش خالص دارایی ها بیشتر ۴ صندوق دیگر بود، در جایگاه هفتم قرار گرفت.
در میان صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت، ۱۰ صندوق نیکوکاری که از جمله آنها صندوق فردای روشن، صندوق نیکوکاری همیار آشنا ایرانیان و صندوق در اوراق بهادار بادرآمد ثابت کوثر یکم هستند، بیشترین ارزش ابطال را در اسفند ماه ۱۴۰۱ داشتند. در بین ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش ابطال، صندوق فردای روشن با ارزش ابطال ۲ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۴۸۸ ریال در جایگاه نخست، صندوق نیکوکاری همیار آشنا ایرانیان با ارزش ابطال ۱،۸۰۲ هزار و ۹۳۷ ریال و صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت کوثر یکم با ارزش ابطال ۱ میلیون و ۲۱۸ هزار و ۹۴۰ ریال در جایگاه سوم بیشترین ارزش ابطال میان ۱۴۱ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت طی سال ۱۴۰۱ قرار دارند.
این درحالی است که در اسفند ماه سال ۱۴۰۲، صندوق نیکوکاری همیار آشنا ایرانیان که در اسفند ۱۴۰۱ در جایگاه دوم قرار داشته است، در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ در جایگاه نخست با ارزش ابطال ۲ میلیون و ۸۰ هزار و ۷۹۸ ریال و صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت ندای ماندگار دماوند با ارزش ابطال ۱ میلیون و ۲۷۳ هزار و ۷۶۱ ریال در جایگاه دوم قرار گرفتند.
از میان صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت، ۱۰ صندوق طی اسفند ماه ۱۴۰۱ دارای بیشترین بازده یک ساله بوده است. در بین ۱۰ صندوق مذکور، صندوق سرمایه گذاری مشترک گنجینه آوا نوین با بازده ۲۸.۴۶ درصد، صندوق ارزش کاوان ایرانیان با بازده سالانه ۲۷.۱۱ درصد، صندوق ثابت مالی با بازده ۲۶.۸۵ درصد، صندوق سپر سرمایه بیدار با بازده سالانه ۲۶.۰۶ درصد و صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت آریا با بازده سالانه ۲۵.۴۶ درصد به ترتیب در جایگاه های نخست تا پنجم قرار می گیرند.
در اسفند ماه ۱۴۰۲ از میان ۱۰ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت، صندوق گنجینه آینده روشن با بازده سالانه ۴۲.۶۱ درصد، صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت آریا با بازده ۳۰.۴۳ درصد و صندوق سپهر سودمند سینا با بازده سالانه ۲۹.۸۵ درصد در جایگاه های اول تا سوم قرار می گیرند. همان طور که مشاهده می شود، در سال ۱۴۰۲ صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت در ۱۰ جایگاه نخست متفاوت از ۱۰ صندوق برتر از منظر بازده سالانه در اسفند ۱۴۰۱ هستند.
در میان ۱۰ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت که در اسفند ماه دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در جایگاه های نخست بودند تنها ۳ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بادرآمد ثابت شامل آریا با تغییرات ۱۹.۵۲ درصدی، صندوق افرا نماد پایدار با تغییرات ۱۴.۸ درصدی و صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار بادرآمد ثابت تصمیم با تغییرات ۱۳.۷۴ درصدی از افزایش بیش از ۱۰ درصد در بازده یک ساله برخوردار بودند.
صندوق سرمایه گذاری در سهام
در اسفند ماه ۱۴۰۱، از میان ۱۰۲ صندوق سرمایه گذاری در سهام، صندوق سرمایه گذاری پالایشی یکم با ارزش خالص دارایی ۱۵۳ هزار و ۲۲ میلیارد و ۲۴۰ میلیون ریال در جایگاه نخست ۱۰ شرکت برتر از نظر ارزش خالص دارایی قرار گرفت. این در حالیست که صندوق سرمایه گذاری واسطه گری یکم با ارزش خالص دارایی ۱۶۱ هزار و ۷۵۳ میلیارد ریال در اسفند ماه ۱۴۰۲ در جایگاه اول بیشترین ارزش خالص دارایی قرار گرفت.
صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه و در ادامه صندوق سرمایه گذاری مشترک کارگزاری بانک ملی ایران در هر دو دوره مورد بررسی اسفند ۱۴۰۱ و اسفند ۱۴۰۲ در جایگاه های اول و دوم بیشترین ارزش ابطال سهم قرار گرفتند. ارزش ابطال هر سهم صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه در اسفند ماه ۱۴۰۱ به میزان ۵۸۴ میلیون و ۷۷۱ هزار و ۳۰۰ ریال بود و در اسفند ماه ۱۴۰۲ به رقم ۶۶۹ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۲۷۲ ریال صعود کرد.
صندوق سرمایه گذاری مشترک کارگزاری بانک ملی ایران نیز در اسفند ماه ۱۴۰۱ به میزان ۵۲۶ میلیون و ۸۶۵ هزار و ۶۵ ریال بود که در اسفند ماه ۱۴۰۲ به مبلغ هر سهم ۶۰۲ میلیون و ۶۸۶ هزار و ۱۲۷ ریال افزایش یافت.
از میان صندوق های سرمایه گذاری در سهام، صندوق پالایشی یکم علاوه بر برتری از منظر ارزش دارایی، به دلیل بازدهی ۸۴.۵۴ درصدی نیز در جایگاه نخست پربازده ترین صندوق سرمایه گذاری در سهام قرار گرفت. پس از صندوق پالایشی یکم، صندوق سهامی اهرمی کاریزما با بازدهی ۸۱.۶ درصد، صندوق آهنگ سهام کیان با بازدهی ۸۰.۰۳ درصد و صندوق فیروزه موفقیت با بازدهی ۷۷.۸۷ درصد به ترتیب در جایگاه های دوم تا چهارم صندوق سرمایه گذاری در سهام با بیشترین بازدهی قرار می گیرند.
این درحالی است که صندوق های مذکور در اسفند ماه ۱۴۰۲ از نظر بازدهی سالانه در بین ۱۰ صندوق برتر جای نداشتند و صندوق سرمایه گذاری مشترک شاخصی کارآفرنی با بازدهی ۹۸۰.۵۴ درصدی در جایگاه نخست قرار گرفت که فاصله بسیار زیادی از نظر بازدهی با سایر صندوق های سرمایه گذاری داشته است. صندوق سرمایه ثروت هامرز با بازدهی ۵۶.۰۵ درصدی و صندوق سرمایه گذاری آسمان آرمانی سهام نیز با بازدهی ۳۵.۱۳ درصد به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم پر بازده ترین صندوق های سرمایه گذاری در سهام طی اسفند ۱۴۰۲ قرار می گیرند.
در میان ۱۰ صندوق برتر اسفند ماه ۱۴۰۱ و ۱۰ صندوق برتر اسفند ماه ۱۴۰۲ تنها بازدهی صندوق سرمایه گذاری مشترک شاخصی کارآفرین در اسفند ماه ۱۴۰۲ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۱ با تغییرات مثبت بالای ۱۰۰ درصد افزایش همراه بود سایر صندوق ها با وجود قرار گرفتن در بین ۱۰ صندوق برتر، در سال ۱۴۰۲ با کاهش بازدهی نسبت با اسفند ماه ۱۴۰۱ روبرو شدند.
در نمودار زیر به مقایسه شاخص بورس در اسفند ماه دو سال ۱۴۰۱ و سال ۱۴۰۲ با بیشترین مقدار آلفای صندوق های سرمایه گذاری در سهام پرداخته شده است. همان طور که مشاهده می شود، بالاترین مقدار آلفای صندوق های سرمایه گذاری در سهام از میزان رشد شاخص بورس در اسفند ماه نسبت به فروردین ماه ۱۴۰۲ بسیار تفاوت داشته است در حالی که در اسفند ماه ۱۴۰۱ بالاترین مقدار آلفای صندوق های سرمایه گذاری در سهام کمتر از رشد شاخص بوده است.
بیشترین مقدار آلفا در میان صندوق های سرمایه گذاری در سهام طی اسفند ماه ۱۴۰۱ متعلق به صندوق سرمایه گذاری آهنگ سهام کیان بوده است در حالی که در اسفند ماه ۱۴۰۲، صندوق سرمایه گذاری مشترک شاخصی کار آفرین بیشترین مقدار آلفا را داشته است. لازم به ذکر است در یک ماهه فروردین ۱۴۰۳ که میزان شاخص نسبت به ابتدای سال ۹.۷۳ درصد کاهش یافت، بالاترین میزان آلفا با رقم ۳۲.۱۹ درصد محقق شد که متعلق به صندوق سرمایه گذاری آرمان رایان یکم بوده است.
صندوق سرمایه گذاری مختلط
در اسفند ماه ۱۴۰۱ صندوق های سرمایه گذاری تضمنی ارصل سرمایه کاریزما، زیتون نماد پایا، توسع ممتاز مفید، مختلط گوهر نفیس تمدن، تضمین اصل سرمایه مفید، مشترک کوثر، تجربه ایرایان سپرده اندیشه نوین، سپهر اندیشه نوین، مختلط کاریزما و صندوق نیکوکاری میراث ماندگار پاسارگاد ۱۰ صندوق برتر از منظر ارزش خالص دارایی ها بودند. در حالی که در اسفند ماه ۱۴۰۲ به جای صندوق نیکوکاری میراث ماندگار پاساگاد، صندوق تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند جزو ۱۰ صندوق برتر جای گرفت.
از میان ۲۶ صندوق سرمایه گذاری مختلط ۱۰ صندوق از بیشترین ارزش ابطال برای هر سهم برخوردار شدند که بیشترین میزان ارزش ابطال در اسفند ماه ۱۴۰۱، رقم ۷۶ میلیون و ۹۳ هزار و ۲۹۵ ریال بود که صندوق مشترک پارس بوده است. سایر مقادیر ارزش ابطال صندوق های برتر با اختلاف بالایی نسبت به این صندوق در رده های دوم تا دهم قرار میگیرند که صندوق یکم نیکوکای اگاه با ارزش ۲۶ میلیون و ۶۵۳ هزار و ۹۲۹ ریال در جایگاه دوم و صندوق نیکوکاری میراث ماندگار با ارزش ۶ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۷۱ ریال در جایگاه دهم طی اسفند ماه ۱۴۰۱ قرار میگیرند.
در اسفند ماه سال ۱۴۰۲، دو صندوق مشترک پارس با ارزش ابطال ۸۳ میلیون و ۸۶۷ هزار و ۶۲۴ ریال و صندوق یکم نیکوکاری آگاه با ارزش ابطال هر سهم ۳۱ میلیون و ۸۱۷ هزار و ۱۱۵ ریال جابگاه دوم خود را در بین ۱۰ صندوق برتر از نظر قیمت ابطال حفظ نمود. سایر صندوق های برتر از نظر ارزش ابطال در اسفند ماه ۱۴۰۱ که در دسته ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش ابطال نیز همچنان حضور داشتند، شامل دو صندوق اعتماد تمدن با ارزش ۲۲ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۲۶۲ ریال و صندوق نیکوکاری میراث ماندگار با ارزش ابطال هر سهم ۶ میلیون و ۳۷۷ هزار و ۸ ریال است.
در میان صندوق های سرمایه گذاری مختلط ۱۰ صندوق بیشترین بازده سالانه را در اسفند ماه ۱۴۰۱ محقق نمودند که شامل صندوق مشترک آسمان خاورمیانه، مشترک سپهر آتی، مشترک گنجینه مهر، آرمان سپهر آتی، توسعه ممتاز مفید، مشترک مدرسه کسب و کار صوفی رازی، یکم نیکوکاری آگاه، مختلط کاریزما، زیتون نماد پایا و صندوق تعادلی دانش مالی اسلامی می شود.
در بین ۱۰ صندوق مذکور، بیشترین بازده سالانه را در اسفند ماه ۱۴۰۱ صدوق تعادلی دانش مالی اسلامی کسب کرد که به میزان ۷۱.۴۶ درصد بوده است. پس از آن دو صندوق زیتون نماد پایا با بازدهی ۵۴.۹۸ درصد و صندوق مختلط کاریزما با بازدهی ۵۴.۳۷ درصد در جایگاه های دوم و سوم پر بازده ترین صندوق سرمایه گذاری مختلط در اسفند ماه ۱۴۰۱ قرار میگیرند.
برخی از ۱۰ صندوق مختلط که بازدهی بالا در اسفند ماه ۱۴۰۱ داشتند در اسفند ماه ۱۴۰۲ نیز در دسته ۱۰ صندوق با بیشترین بازدهی سالانه قرار گرفتند. صندوق های تعادلی دانش مالی اسلامی، زیتون نماد پایا، مختلط کاریزما، یکم نیکوکاری آگاه، آرمان سپهر آتی، مشترک گنجینه مهر و مشترک آسمان خاورمیانه علاوه بر اینکه در اسفند ماه ۱۴۰۱ جزو صندوق های برتر در دو دوره مورد بررسی بودند. در اسفند ماه ۱۴۰۲ دو صندوق تعالی دانش مالی اسلامی با بازدهی سالانه ۳۹.۲۱ درصد و مشترک آسمان خاورمیانه با بازدهی ۳۶.۵۶ درصد دو صندوق با بالاترین بازده قرار میگیرند.
در میان صندوق های برتر در دو دوره اسفند ماه ۱۴۰۱ و اسفند ماه ۱۴۰۲، به غیر از صندوق های تضمین اصل سرمایه مفید و مشترک مدرسه کسب و کار صوفی رازی، سایر صندوق ها دارای تغییرات منفی در میزان بازدهی اسفند ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به اسفند ۱۴۰۱ روبرو شدند.
منبع: شماره ۹۴ نشریه بورس امروز