موعد ورود به بورس فرا رسیده است؟!!
با توجه به کاهش ریسک های موجود در بازار سرمایه، عوامل تاثیر گذار بر رشد سودآوری شرکت ها از جمله افزایش نرخ دلار، بازنگری در بحث معافیت های مالیاتی و همچنین جو روانی و دید مثبت سرمایه گذاران، یک رالی صعودی در بازار را نشان خواهد داد.
به گزارش بورس امروز؛ یک سرمایهگذار برای تشخیص زمان مناسب ورود و خروج به بازارهای مختلف باید به خوبی از اوضاع و احوال اقتصاد جهانی مطلع باشد. بهعلاوه باید از کلیات و واقعیات اقتصاد کشور نیز آگاهی داشتهباشد. افزون بر موارد یادشده، یک سرمایهگذار باید بهطور کامل با متغیرهای مربوط به ارزیابی بازارها آشنا باشد تا بتواند پارامترهایی مانند حباب در بازارها و ارزشگذاری بالاتر یا پایینتر از ارزش ذاتی داراییهای گوناگون در بازارهای مختلف را شناسایی و ردیابی کند. همانطور که گفته شد انتخاب زمان ورود و خروج مناسب به بازارها از جمله حیاتیترین موضوعات برای فعالیت سودساز در بازارهای مالی است.
بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار در حال حاضر پرپتانسیل و ارزنده ترین بازار در بین بازارهای دیگر از جمله دلار، طلا، مسکن، خودرو و سایر دارایی ها می باشد. به نظر میرسد این رشد بیشتر ناشی از همین موضوع است، زیرا در حال حاضر دلار از محدوده ۵۵ هزارتومان به محدوده ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان رشد کرده است، اما هیچ گونه واکنش مثبتی در بازار سرمایه رخ نداد؛ از طرفی دیگر نرخ نیمایی که ملاک اکثر شرکت های دلاری محور بازار سرمایه است نیز با این جهش دلار آزاد نیز رشدی نداشته و اخیرا نیز فاصله ی دلار آزاد با دلار نیما به بیش از ۶۰ درصد رسیده است. با این حال پیش بینی می شود دلار نیما در آینده نزدیک با افزایش حداقل ۲۵ درصدی همراه باشد و اثر این رشد نیز بر شرکت ها تاثیر مثبت گذارد و نسبت های سودآوری آنها را تقویت کند.
از طرفی بند “س” تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، تبعاتی همچون خروج نقدینگی و کاهش اعتماد سرمایه گذاران را به همراه خواهد داشت که این امر می تواند منجر به سوق دادن و هدایت نقدینگی به بازار های غیر شفاف موازی همچون ارز و طلا شود.
اجرای بند مذکور چالشهای زیادی را برای بازار سرمایه ایجاد خواهد کرد از جمله:
۱.سرمایهگذاری اشخاص به صورت انفرادی در اوراق بهادار ترجیح مالیاتی ایجاد میکند اما اگر در قالب صندوق سرمایهگذاری در بازار سرمایه، سرمایهگذاری نمایند، مشمول مالیات خواهد شد. این موضوع توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم را با چالش مواجه خواهد نمود؛
۲.صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان مهمترین ابزار سرمایهگذاری غیرمستقیم با چالش خروج منابع و نقدینگی مواجه خواهند شد؛
۳.خروج منابع از این صندوقها و فشار فروش از طرف صندوقهای سرمایهگذاری کلیت بازار سرمایه را با ریسک مواجه خواهد کرد؛
۴.با توجه به اینکه صندوقهای سرمایهگذاری تاکنون ۱۵۰ همت اوراق بهادار دولتی و ۲۰۰ همت اوراق بهادار شرکتی خریداری نمودهاند، تضعیف این نهاد مالی تأمین مالی دولت و بخش خصوصی کشور را با مشکلات فروانی مواجه خواهد کرد؛
۵.صندوقهای سرمایهگذاری با عملکرد شفاف، کارایی و تنوع خاص نیازهای مختلف سرمایهگذاران را مرتفع مینمایند. تضعیف این نوع صندوقها، باعث میشود منابع به سمت بازارهای موازی غیر شفاف و غیرکارا جا به جا شود؛
۶.سرمایهگذاری در اوراق بهادار شرکتی و دولتی که دارای مجوز انتشار هستند، معاف از مالیات است، در صورت پرداخت مالیات مذکور، مزیت ارائه شده به تأمین مالی به این روش، از بین خواهد رفت؛
این بند نیزبا اعلام عواقب آن به مقامات بالاتر در حال بازنگری و بررسی مجدد قرار گرفته است و در صورت اصلاح این بند، از ریسک های بازار نیز کاسته خواهد شد و موج صعود در بازار رخ خواهد داد حال با تفاسیر یاد شده باز هم تاکید می شود که بازار سرمایه بسیار ارزنده است و ارزش سهام شرکت های بورسی با قیمت تابلو آنها فاصله زیادی را تجربه میکنند.
درخصوص ریسکهای بازار در شرایط فعلی نیز ریسک های ناشی از ریسک های سیستماتیک و ریسک جنگ می باشد، که به نظر می آید با کنترل تنش در منطقه این ریسک نیز کنترل و از آن کاسته شود. پس می توان به این نتیجه رسید که ریسک های موجود در بازار سرمایه کاسته شده و از طرفی عوامل تاثیر گذار بر رشد سودآوری شرکت ها از جمله افزایش نرخ دلار، بازنگری در بحث معافیت های مالیاتی و همچنین جو روانی و دید مثبت سرمایه گذاران، یک رالی صعودی در بازار را نشان خواهد داد.
نویسنده: امیر حسین راقمی سبدگردان فارابی
منبع خبر: شماره ۹۴ نشریه بورس امروز