تجارت، اقتصاد کلان و تورم جهانی
لحظه ای از مسیر تجارت کالاها نسبت به روندهای اخیر را به دست می دهد و توسط سازمان تجارت جهانی منتشر می شود. ارقام بالاتر از ۱۰۰ برای این فشارسنج حاکی از حجم تجارت بالاتر از روند معمول و مقادیر کمتر از ۱۰۰ نشان دهنده تجارت کالا نسبت به روند معمول یا احتمال کاهش آن در آینده نزدیک است.
به گزارش بورس امروز؛ گزارش صندوق بین المللی پول حاکی از آن است که اقتصاد جهانی با وجود تاب آوری چشمگیر در مقابل شوک های متعدد، اکنون با واقعیتی نگران کننده مواجه است. این واقعیت این است که چشم انداز رشد میان مدت اقتصاد جهانی از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ همواره کاهشی بوده و رشد واقعی اقتصاد جهانی روندی نزولی را طی میکند. کندی رشد اقتصادی در کشورهای پیشرفته از اوایل هزاره سوم و در اقتصادهای در حال توسعه بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ آغاز شده است. تخمین های صورت گرفته توسط صندوق بین المللی پول بیانگر رشد جهانی ۳۰۲ درصدی در سال ۲۰۲۳ بوده است. این نهاد انتظار دارد که همین میزان رشد در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ نیز تکرار شود. البته پیش بینی برای سال ۲۰۲۴ نسبت به گزارش ۳ ماه قبل ۰.۱% و نسبت به گزارش ۶ ماه قبل ۰.۳% به سمت بالا تعدیل شده است. سرعت رشد اقتصاد دنیا نسبت به وضعیت تاریخی آن کند ارزیابی می شود. از علل آن می توان عوامل کوتاه مدتی نظیر بالا بودن نرخ وام گیری یا عوامل بلندمدت نظیر همه گیری کووید ۱۹، جنگ روسیه و اوکراین، تنش منطقه ای در خاورمیانه (مهد انرژی دنیا)، رشد ضعیف بهره وری و کاهش یکپارچگی اقتصادی میان کشورهای دنیا را نام برد. صندوق بین المللی پول انتظار دارد نرخ تورم جهانی از ۱۶۸ در سال ۲۰۲۳ به ۵.۹ در سال ۲۰۲۴ و سپس به ۴.۵٪ در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد. همچنین توقع می رود کشورهای توسعه یافته زودتر از کشورهای در حال توسعه به اهداف تورمی خود دست پیدا کنند. کارشناسان IMF پیش بینی می کنند که بدون مداخلات سیاستی به موقع یا بدون کمک فناوری های نوظهور، رشد اقتصاد جهانی تا پایان دهه جاری تنها ۲۸ خواهد بود که نزدیک به یک واحد درصد پایین تر از میانگین رشد اقتصاد جهانی در سالهای قبل از همه گیری کرونا (۲۰۱۹-۲۰۰۰) است. این شرایط، اتخاذ فوری سیاستهای مناسب و اجرای اصلاحات ساختاری به منظور تقویت رشد اقتصادی از طریق تخصیص بهینه سرمایه و نیروی کار، افزایش نرخ مشارکت نیروی کار و همچنین بهره گیری از ظرفیت هوش مصنوعی را به امری ضروری مبدل کرده است. اعتقاد کارشناسان بر این است که که اتخاذ این تدابیر، به خصوص با توجه به چالش هایی مانند سطح بالای بدهی های عمومی دولت ها و از هم گسیختگی های اقتصادی-جغرافیایی در جهان، حیاتی است.
«فشارسنج تجارت کالا یک شاخص ترکیبی پیش رو (forward) برای تجارت جهانی به شمار می رود که اطلاعات
لحظه ای از مسیر تجارت کالاها نسبت به روندهای اخیر را به دست می دهد و توسط سازمان تجارت جهانی منتشر می شود. ارقام بالاتر از ۱۰۰ برای این فشارسنج حاکی از حجم تجارت بالاتر از روند معمول و مقادیر کمتر از ۱۰۰ نشان دهنده تجارت کالا نسبت به روند معمول یا احتمال کاهش آن در آینده نزدیک است. این شاخص در پایان سال حجم میلادی بر روی عدد ۱۰۰.۶ واحد قرار داشت که به معنای افزایش تدریجی حجم بازرگانی و تجارت جهانی است؛ اما هر گونه منفعتی از این قبل می تواند توسط تعارضات و تنش های منطقه ای از بین برود.