بازاری که از سکه نیافتاد
حراج های سکه بانک مرکزی ناتوان از کنترل قیمت سکه در بازار آزاد است و هنوز موضوع مالیات آنها برای متقاضیان و خریدارانش مشخص نیست.
بهناز اکبرپور تحلیلگر شرکت سبدگردان سورین در گفت وگو با خبرنگار بورس امروز؛ به برنامه حراج سکه از سوی بانک مرکزی در اسفند ماه ۱۴۰۲ اشاره کرد که به منظور مدیریت بازار طراحی شده است.
وی به انجام ۹ حراج در مرکز مبادله اشاره کرد که طی آن بیش از ۱۱۰ هزار قطعه سکه بهار آزادی حراج شده است. اولین مرحله حراج شامل عرضه ربع سکه های ضرب سال ۱۳۸۶ با سقف ۵ سکه برای هر متقاضی بود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به مواجه بانک ها با کمبود نقدینگی به واسطه افزایش هزینه های دولت و برداشت مردم از بانک ها، شدت گرفتن مشکلات اقتصادی را مورد تاکید قرار داد که دولت بانک مرکزی با راه حل های مقطعی و کوتاه مدت سعی در رفع آنها دارد.
به گفته وی؛ با کاهش ذخایر، بانک مرکزی به منظور مدیریت شرایط حاکم با اعمال سیاست های انقباضی به فروش ذخایر طلا مبادرت می ورزد.
وی ادامه داد: در سرتاسر دنیا فروش ذخایر معدنی توسط بانک ها صورت می پذیرد اما از آنجایی که خرید اوراق دولت انجام شده و این اوراق جزء دارایی های آن ها حساب میشود، می توان آن را فروخت. اما در کشور ما به دلیل کمبود اوراق بانکی در تراز نامه بانک مرکزی، این نهاد مالی مجبور به فروش ارز طلا و ذخایر خود است که با این اقدام، منجر به شکل گیری رکود می شود.
تحلیلگر شرکت سبدگردان سورین معتقد است که سیاست های اخیر بانک مرکزی نه تنها منجر به کاهش تورم نشده بلکه استفاده از سیاست انقباضی خود منجر به رکود اقتصادی نیز شده است. پایین بودن رشد اقتصادی و مواجه کشور با رکود در بلندمدت به تولید آسیب می زند.
وی با بیان اینکه حراج سکه از سوی بانک مرکزی به منظور اصلاح سیاست های گذشته صورت می گیرد، اضافه کرد: در واقع عرضه سکه به قیمت بازار و جمع آوری نقدینگی تلاشی برای جلوگیری از رشد قیمت ها از جمله دلار است. این در حالی است که در این حراج ها، قیمت برخی از سکه ها در مرکز مبادله با دلار بیش از ۹۰ هزار تومانی معامله شده است.
اکبر پور یاد آور شد: در واقع این حراج در مرحله اول با دلار ۹۳ هزار تومانی و در مرحله دوم با دلار ۹۹ هزار تومانی ( نرخی بالاتر از دلار تلگرامی) مورد معامله قرار گرفته است. در صورتی که دولت عنوان کرده است نرخ دلار تلگرامی را به رسمیت نمیشناسد.
این کارشناس ادامه داد: در حال حاضر با افزایش قیمت طلا در بازار های جهانی، قیمت داخلی طلا نیز افزایش یافته است. البته در این میان کنش های سیاسی منطقه بی تاثیر نیست. با توجه به احتمال کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو، طلا به بالاترین قیمت خود رسیده است.
وی بیان اینکه تاثیر سیاست های انقباضی بانک مرکزی تاثیری بر قیمت های بازار نداشته است، اضافه کرد: حراج های بانک مرکزی تنها یک روز بر روند بازار تاثیرگذار بوده است، پس از پایان حراج، روند افزایشی قیمت ها تداوم یافته است.
تحلیلگر شرکت سبدگردان سورین با تاکید بر ضرورت انجام مناسب تر حراج های بانک مرکزی، برنامه بانک مرکزی در حراج گسترده سکه در روزهای پایانی فروردین ماه امسال را مورد اشاره قرار داد.
وی از قیمت گذاری سکه به عنوان نقطه ضعف این حراج ها نام برد که طی آن کف و سقف قیمتی این سکه مشخص می شود. ضمن آنکه در شیوه بسته بندی و تحویل سکه ها، اگر سکه ها در بسته های وکیوم شده تحویل داده نشود باید از قیمت پایین تری برخوردار شوند. ضمن آنکه موضوع مالیاتی نیز هنوز در خصوص این حراج ها مشخص نشده است.