سال سکه
از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ هر سکهای که ضرب میشد تاریخ همان سال روی آن حک میشد اما از سال ۱۳۸۶ به بعد، در هر سالی که سکه ضرب میکنند این تاریخ یعنی ۱۳۸۶ را روی آن حک میکنند. از دی ماه سال گذشته عرضه سکه های ۸۶ بصورت پیوسته در مرکز مبادله سکه و طلا آغاز گردید.
به گزارش بورس امروز؛ امروزه مردم برای حفظ سرمایه خود به بازارهای مختلفی از جمله طلا روی میآورند. بعضی افراد خرید سکه را ترجیح میدهند، زیرا مانند طلا نیاز به پرداخت اجرت ساخت نیست. حال این سوال پیش میآید که ضرب سکه چیست و ضرب سکه ۸۶ و غیر ۸۶ چه تفاوت هایی باهم دارند؟
از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ هر سکهای که ضرب میشد تاریخ همان سال روی آن حک میشد اما از سال ۱۳۸۶ به بعد، در هر سالی که سکه ضرب میکنند این تاریخ یعنی ۱۳۸۶ را روی آن حک میکنند.
از دی ماه سال گذشته عرضه سکه های ۸۶ بصورت پیوسته در مرکز مبادله سکه و طلا آغاز گردید.
در حراجهای اولیه عرضه این سکهها پایین بود و رفته رفته بر میزان عرضه افزوده شد؛ بطوریکه در حراج یازدهم حجم عرضه به ۳۳۰ کیلوگرم رسید. در مجموع حراجهای دوازده گانه ۱۷۷۹ کیلوگرم در مرکز مبادله عرضه شد که معادل ۱۲۶۰کیلوگرم تقاضا برای این حجم وجود داشت و در مجموع ۵ همت نقدینگی در این حراجها جذب گردید.
همانطور که در نمودار زمانبندی حراجهای سکه ملاحظه میشود، حراجهای پرعرضه تاثیری مقطعی بر حباب سکه داشته است و پس از آن طی یک تا دو روز حباب دوباره به سطوح قبلی بازگشته است.
در حراج های شش تا هشت و همینطور یازده عرضه، فاصله بالایی با تقاضای سکه داشت. همانطور که مشخص است تاثیر خاصی در نمودار رخ نداده است و فقط در حراج یازدهم آن هم بعد از یک روز حباب سکه کاهش اندکی داشته است.
بنابراین میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که عرضه سکههای بانک مرکزی اصلا تاثیرگذار نبوده و بر قیمت سکه ثاثیرگذار نبوده است.
اگر هدف سیاستگذار کاهش حباب سکه در بازار بود بنظر با تفاسیری که ارائه شد به این هدف نرسیده است. اما میتوان گفت ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازارهای موازی جمع شده است که البته این موضوع هم اگر به دید سرمایهگذاری بلندمدت باشد، نتیجهای مطلوب داشته است و اگر غیر از این باشد مجدد یک تقاضای سفته بازی ایجاد شده است که میتواند اثرات بدتری داشته باشد.
نویسنده: آرش صدیقی – کارشناس سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری اقتصاد نوین
منبع: شماره ۹۳ ماهنامه بورس امروز