رونق در رینگ پتروشیمی بورس کالا در آخرین ماه سال ۱۴۰۲
افزایش انتظارات تورمی، خریدهای فصلی، رشد مستمر اما آهسته نرخ حواله ارز و قیمت محصولات پتروشیمی در بازار منجر به رونق رینگ پتروشیمی بورس کالا در اسفندماه شده است.
به گزارش بورس امروز، رینگ محصولات پتروشیمی در اسفند ماه و در هفته های پایانی سال ۱۴۰۲ با استقبال بالای خریداران مواجه بود. افزایش انتظارات تورمی و خرید های فصلی منجر به رونق این رینگ شده است. در این حال رشد مستمر اما آهسته نرخ حواله ارز و قیمت محصولات پتروشیمی در بازار جهانی باعث افزایش مداوم قیمت های پایه شده و این موضوع نیز از رونق این رینگ حمایت می کند.
به طور کلی قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی برای عرضه در رینگ فیزیکی بورس کالای ایران در اسفند ماه، با ترکیبی از افزایش و کاهش قیمت، اما عمدتا افزایشی اعلام شد.
افزایش بهای محصولات پتروشیمی در بازار جهانی ظرف هفته های اخیر محرک اصلی رشد قیمت های پایه بود. از ابتدای فوریه نفتا که به عنوان یکی از مهمترین خوراک های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی به حساب می آید روند صعودی در پیش گرفت که این صعود قیمتی، محرک رشد بهای پایه اغلب محصولات پلیمری بود.
بهای معاملات آتی نفت برنت در اوایل مارس به بیش از ۸۴ دلار در هر بشکه رسید که این افزایش بها که بالاترین رقم از نوامبر ۲۰۲۳ بود به دلیل گمانه زنی ها مبنی بر تمدید کاهش عرضه اوپک پلاس و ادامه تنش ها در خاورمیانه اتفاق افتاد و توانست تقاضای جهانی محصولات پتروشیمی را تحت تاثیر خود قرار دهد.
بررسی رینگ فیزیکی پتروشیمی در اسفند ماه از فروش ۶۲۰ هزار تن محصول پلیمری و ۱۲۳هزار تن محصول شیمیایی در این بازار ظرف یک ماه گذشته حکایت دارد.
میزان فروش محصولات پلیمری در این بازار نسبت به ماه گذشته کاهش ۱۲۰ هزار تنی داشته که علت این امر را می توان در کاهش عرضه توسط عرضه کنندگان مواد پتروشیمی به علت نزدیک شدن به پایان سال جست و جو کرد. در نهایت این امر باعث به وجود آمدن رشد قیمت در محصولات این صنعت شد.
ظرف یک ماه اخیر، نرخ ارز در بازار آزاد افزایش چشمگیری داشته به نحوی که در میانه اسفند ماه، دلار از کانال ۶۰ هزارتومان هم عبور کرد که این صعود بهای ارز در بازار آزاد، محرک رشد خرید مواد اولیه در رینگ پتروشیمی توسط خریداران بود؛ اما این جهش ارزی باعث نشد تا معامله گران محصولات پلیمری که میزان عرضه و تقاضا در آن تناسب نداشت برای کسب سهم از عرضه ها دست به رقابت قیمتی با یکدیگر بزنند.
گریدهای مختلف پلی اتیلن ترفتالات بطری همانند ماه گذشته با بیشترین رقابت قیمتی در محدوده بیش از ۱۰درصد نسبت به قیمت پایه به فروش رفت. تعیین قیمت پایه این محصول بر اساس نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی و فاصله ۱۰۰ درصدی این نرخ با نرخ دلار در بازار آزاد عامل این رقابت قیمتی در رینگ محصولات پتروشیمی بود.
پلی اتیلن های پرمتقاضی صنعت پتروشیمی در گریدهای سنگین فیلم، سبک فیلم و سبک خطی هم روند افزایشی چند ماه اخیر خود را ادامه دادند و به طور میانگین رقابت قیمتی از ۱۰ تا۲۰ درصدی را تجربه کردند.
در اسفندماه سال جاری در گروه پلی پروپیلن های شیمیایی و نساجی هم رقابت نسبی را در زیر مجموعه های عرضه شده در بورس کالا شاهد بودیم و میانگین قیمت رقابتی در این محصولات بین ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت پایه بود که انتظار می رود اوایل سال جدید هم با همین نقطه تعادلی به مسیر خود ادامه دهد.
نویسنده: علی سپه وند- سرپرست معاملات بورس کالا کارگزاری صبا تامین