فروکشی انتظارات تورمی در بورس کالا
انتشار اخبار منفی در خصوص سیاست خارجی به همراه افزایش طبیعی تقاضا در آخر سال، سبب نوسانات شدیدی در بازار ارز آزاد گردید. انتشار دستورالعمل گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی الحساب ۳۰ درصد سالیانه توسط شبکه بانکی کشور، روند افزایشی دلار را برعکس کرد
به گزارش بورس امروز؛ معاملات در رینگ فیزیکی بورس کالا در بهمن ماه با روند افزایشی شدیدی همزمان با رشد نرخ ارز آغاز شد و در نیمه دوم بهمن ماه با کاهش نرخ ارز، روند معکوسی به خود گرفت و تقاضاها و میل به رقابت در بین خریدارن ملایمتر شد. بورس کالا در بهمن ماه میزبان ۷۵۰ هزار تن محصول پلیمری و شیمیایی بود که این مقدار با تقاضای ۹۰۰هزار تنی که داشت در نهایت ۶۴۰ هزار تن محصول مورد معامله قرار گرفت. فروکشی انتظارات تورمی باعث شده تا از میزان رقابت قیمتی در رینگ پلیمریها در هفتههای پایانی بهمن ماه کاسته شود. این موضوع موجب شده تا صنایع تکمیلی با آرامش خاطر بیشتری نسبت به خرید از رینگ فیزیکی بورس کالا اقدام کنند. هرچند عمده رقابتهای هیجانی مربوط به محصولاتی نظیر پلی اتیلن ترفتالات بطری بوده است که قیمت پایه آنها همچنان بر اساس نرخ دلار ۲۸ هزار تومانی تعیین میشود و معاملات ۱۰۰درصد افزایشی نسبت به قیمت پایه خود تجربه کرده است. به این ترتیب باید اذعان کرد که در رقابت رینگ مواد اولیه تولید بطری علاوه بر تاثیر تقاضای فزاینده آن، قیمت نهایی این محصول متاثر از فاصله نرخ دلار در تعیین قیمت پایه و نرخ ارز در بازار آزاد است .
در هفتههای گذشته، انتشار اخبار منفی در خصوص سیاست خارجی به همراه افزایش طبیعی تقاضا در آخر سال، سبب نوسانات شدیدی در بازار ارز آزاد گردید. انتشار دستورالعمل گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی الحساب ۳۰ درصد سالیانه توسط شبکه بانکی کشور، روند افزایشی دلار را برعکس کرد. انتظار میرود با توجه به افزایش نرخ سود بانکی، نرخ دلار حداقل در کوتاه مدت و هفتههای آتی روند صعودی جدیدی نداشته باشد. اگرچه موضوعات سیاست خارجه همچنان در هفتههای آتی و تا قبل از پایان سال میتواند روند رو به رشدی در دلار آزاد ایجاد کند که این تنشهای سیاسی میتواند بر استراتژی بانک مرکزی (سیاست انقباضی از راه افزایش نرخ سود بانکی) کاملا برتری یابد .
در گروه پ پ های شیمیایی هم علاوه بر کاهش نرخ ارز، عرضه مستمر این محصولات توسط عرضهکنندگان از نیمه آذر ماه به بعد، علت اصلی تعادل قیمت وکمرنگتر شدن شکاف بین قیمت پایه با قیمت رقابتی نهایی رینگ معاملات شده است؛ به گونهای که میانگین قیمت رقابتی از ۱۳۰درصد در مهر ماه به حدودا ۵۰ درصد در بهمن ماه رسیده است. در این گروه پیشبینی میشود که با حفظ شرایط موجود و ثبات نوسانات نرخ ارز، قیمت به نقطه تعادلی خود در یکسال اخیر نزدیک شود .
نویسنده: علی سپهوند- معاملهگر بورس کالای کارگزاری صبا تامین