چگونه یک سهم را در بازار انتخاب کنیم؟
برای به دست آوردن پول به صورت پایدار ضروری است که مسیر کلـی بـازار را در تایم فریمهای طولانی مدت بررسی کنید احتمال اینکه بتوانید در بازارهای نزولی با خرید سهمی سود کنید خیلی کم است. عکس این حالت نیز درست است در بازارهای صعودی با فروش احتمال موفقیت کم است در دنیای سرمایه گذاری همان طور که میگویند” جریان بالارونده تمامی قایقها را به سمت بالا میکشد” به این معنی است که بیشتر سهام، روند را کلی بازار را دنبال می کنند.
به گزارش بورس امروز؛ برای به دست آوردن پول به صورت پایدار ضروری است که مسیر کلـی بـازار را در تایم فریمهای طولانی مدت بررسی کنید احتمال اینکه بتوانید در بازارهای نزولی با خرید سهمی سود کنید خیلی کم است. عکس این حالت نیز درست است در بازارهای صعودی با فروش احتمال موفقیت کم است در دنیای سرمایه گذاری همان طور که میگویند” جریان بالارونده تمامی قایقها را به سمت بالا میکشد” به این معنی است که بیشتر سهام، روند را کلی بازار را دنبال می کنند مانند زمانی که باد از پشت به شما می وزد. برای اینکه از این قاعده کلی استفاده کنم معاملاتم را در جهت بازار انجام میدهم برای همین ابتدا جهت بازار سپس بهترین صنعت را انتخاب میکنم و پس از آن یکی از بهترین سهم ها را در آن صنعت انتخاب می کنم.
اما قبل از اینکه به سراغ بررسی سهم، صنعت و مسیر بازار برویم باید به بررسی تایم فریم بپردازیم.
تایم فریمها و معامله گری
به نظر میرسد که معامله گرهای جوانتر بیشتر علاقه دارند که در تایم فریم های کوتاه مدت شکار کنند. روش من هم همین طور بود، زمانی که من معامله گر جوانی بودم فکر می کردم به دلیل بالا و پایین رفتن قیمت سهم می توانم معاملات روزانه انجام بدهم و با انجام این کار در مدت زمان کوتاهی پولدار میشوم.
من این ایده را برای معاملات آپشن نیز به کار بردم که حتی بیش از معامله گری در بازار سهام اجازه استفاده از اهرم را می داد. فکر میکردم که از طریق معاملات آپشن که مزیت استفاده از اهرم را داشت و با استفاده از تایم فریم های کوتاه مدت من به سرعت پولدار می شوم؛ حداقل این طور فکر میکردم. اگرچه نمی خواهم هیچ کس را از انجام چنین کاری ناامید کنم. اما متوجه شدم انجام این کار برای من بسیار سخت است. برای بسیاری از افراد تصمیم گیری یکی از پرچالش ترین مسائل است. معامله گری در طول یک روز مستلزم این است که شما چندین بار در طول یک روز تصمیمات سخت بگیرید که می تواند عواقب مالی برای شما داشته باشد. با تحمل چنین فشاری، هر معامله گری می تواند به نقطه ای برسد که بداند چه تایم فریمی برای او مناسب است. اگر سرعت و شدت معامله در طول یک روز مناسب شما نیست آن را کنار بگذارید. برای موفقیت در معاملات روشی وجود دارد که نیاز به تصمیم گیریهای سریع روزانه که خسته کننده هستند، نمی باشد. من متوجه شده ام که انتخاب تایم فریم های طولانی مدت ۳ ماهه تا ۶ ماهه و همچنین بکارگیری رویکرد بالا به پایین بسیاری از نگرانی ها را در معاملات کم می کند باعث شفافیت و همچنین اطمینان بیشتر در انجام معامله می شود.
انتخاب رویکرد بالا به پایین
با اتخاذ رویکرد بالا به پایین شما ابتدا به جهت کلی بازار نگاه می کنید و سپس با استفاده از تایم فریمهای ۳ تا ۶ ماهه تشخیص می دهید که بازار به چه سمتی حرکت می کند. شخصاً ترجیح می دهم معاملاتم در جهت خرید باشد. دو نوع معامله خرید و فروش داریم بنابراین اگر بازار نزولی باشد منتظر می مانم تا جهت آن عوض شود اگر روند کلی بازار صعودی شد، بررسی میکنم که رشد کدام صنعت بیش از همه است. زمانی که این کار انجام شد صعودی ترین سهم را در بین آن صنعت انتخاب می کنم.
این کار ضرورت اتخاذ رویکردی سه مرحله ای از بالا به پایین را نشان میدهد: تعیین روند بازار در نمای بزرگتر با استفاده از تایم فریم های طولانی تر، انتخاب صنعت و نیز انتخاب سهم مناسب.
برای یک لحظه مزیت رویکرد بالا به پایین را در نظر بگیرید، بیایید فکر کنید که شما جهت بازار را تشخیص داده اید و بازار در آن جهت حرکت کرد. همچنین فرض کنید شما به خوبی یکی از بهترین صنعتهای موجود در بازار را انتخاب کرده اید و آن صنعت شروع به حرکت می کند. همچنین در نظر بگیرید که شما یک سهم خیلی خوب از آن صنعت مورد نظر را انتخاب کرده اید. خیلی بعید است که سهم مورد نظر شما رشد پیدا نکند. به تمامی مؤلفه های لازم برای معامله تان توجه کنید جهت کلی بازار سهم شما را رو به بالا می برد و همچنین صنعت نیز به جهش سهم رو به بالا کمک می کند. شما آگاهانه سهمی مطلوب که در جهت مورد دلخواه شما حرکت می کند، را انتخاب کرده اید. زمانی که جهت کلی بازار و صنعت مورد نظر همزمان مطلوب شما هستند بهترین زمان ممکن برای این است که پولتان در بازار به کار بیفتد. اگر مانند من تمایل به خرید سهم دارید زمانی که روند کلی بازار و یا صنعت نزولی است، معامله نکنید. این شیوه نیاز به صبوری زیاد دارد اما توانایی بازگشت سرمایه ی زیادی را دارد.
من همیشه شخصی بوده ام که مشاهده برایم مهم بوده است. این جمله که یک تصویر از هزاران کلمه ارزشمندتر است برای من. بیایید نگاهی گذرا به رویکرد سه مرحله ای بالا به پایین بیندازیم.
مسیر کلی بازار را انتخاب کن ۲- بهترین صنعت را انتخاب کن ۳- مناسب ترین سهم را در بین بهترین صنعت انتخاب کن.
تحلیل حجم
من طرفدار پر و پا قرص حجم هستم. در هر بازاری دو عامل باید در نظر گرفته شود قیمت و حجم. در آن قیمت قیمت نشان دهنده سطحی است که یک چیز خرید و فروش می شود. پویایی در آن سطح قیمت، حجم را می سازد. خریدار یک سهم و فروشنده آن سهم باید در یک زمان در یک قیمت به توافق برسند. به زبان ساده حجم به قیمت فشار می آورد. اگر تقاضا برای یک سهم بیشتر باشد خریدار بیشتر قیمتها افزایش می یابد، اگر عرضه بیشتر باشد (فروشنده بیشتر) قیمتها کاهش می یابد. واضح است که برای بررسی هر بازاری، حجم نقش اساسی دارد. در حقیقت من معتقدم تحلیل حجم یکی از مهمترین مطالعاتی است که باید صورت گیرد. با این وجود تعداد بسیار کمی از معامله گرها هستند که طریقه بکارگیری درست حجم را در تحلیلهای خود میدانند. اگر زمانی که قیمت صعودی است حجم افزایش یابد و همچنین زمانی که حجم کاهشی باشد، قیمت نیز کاهش یابد آنگاه روند صعودی ادامه خواهد یافت. دلیل زمانی که قیمتها بالا می رود، فروشنده ها تمایل دارند که با خریداران در قیمتهای بالاتر به توافق برسند و حجم افزایش می یابد. زمانی که قیمتها پایین می آید فروشنده ها منتظر می مانند زیرا آنها اعتقاد دارند که در آینده می توانند به قیمت بالاتری بفروشند. این گونه رفتار باعث ایجاد روند صعودی می شود. اگر در حرکت نزولی حجم افزایش یابد و در حرکت صعودی حجم کاهش یابد، آنگاه رونــد بازار از حالت صعودی به حالت نزولی تغییر می یابد. اما آنچه اتفاق می افتد این است که به منظور جذب خریداران، قیمتها باید پایین تر بیاید. زمانی که قیمتها بالاتر است خریداران منتظر می مانند زیرا اعتقاد دارند که آنها می توانند در آینده به قیمت پایین تری بخرند. این گونه رفتار باعث ایجاد روند نزولی می شود. با توضیحات ارائه شده شما می توانید روند سهام را با در نظر گرفتن روند بالاترین حجمها (پیک حجم ها) مشاهده کنید. سهام در حجم های پایین تر اصلاح می شود. با اندازه گیری حجم یک سهم بین سوئینگ های بالاتر و پایینتر و مقایسه آن حجم با مدت زمان سوئینگ قبلی، معامله گرها می توانند میزان قدرت حرکت جدید سهم را مشاهده کنند ( یک سوئینگ مقادیر قله و کف است که قیمت در آنها تغییر جهت میدهد.)
اکنون به دو قانون که به درک بهتر مقایسه حجمها کمک میکند اشاره میکنیم:
-۱ در یک روند افزایشی، سهم باید در روند صعودی خود حجم های بیشتری نسبت به فاز اصلاحی (پایین رونده) خود داشته باشد.
-۲- در یک روند کاهشی، سهم باید در روند نزولی خود حجم های بیشتری نسبت به فاز اصلاحی (بالارونده) خود داشته باشد.
تحلیل صنعت
گروهی از سهام که در یک دسته قرار می گیرند را صنعت می نامیم مانند نیمه هادی ها، بانکداری و غیره. با این توضیحات بیایید ببینیم چه زمانی به تحلیل صنعت نیاز داریم. همان طور که قبلاً توضیح دادم رویکرد مورد علاقه من خرید و نه فروش می باشد. با مثالی از ماه ژوئن سال ۲۰۰۶ که بازار بورس نیویورک به کف قیمت رسیده بود، آغاز میکنیم. برای ساده سازی کار، فرض کنید که ما کف قیمت در ژوئن ۲۰۰۶ را شناسایی کرده ایم و در انتظار بازار مثبت در ۳ تا ۶ ماه آینده هستیم. در این بازه طولانی ما این شانس را داریم که در جهت خرید و نه فروش سودآوری داشته باشیم. زمانی که بازار در حالت مثبت قرار دارد هدف ما یافتن سهامی است که بیشترین سود را به همراه دارد. این زمان بهترین فرصت است تا با شناسایی سهام در قیمت پایین منتظر صعود آنها باشیم. اگر میخواهید با حاشیه اطمینان، سهامی را بخرید، این زمان بهترین حالت ممکن است. چطور سهامی را انتخاب می کنید که در ۳ تا ۶ ماه آینده در بهترین موقعیت خود قرار می گیرند؟ نباید ابتدا سهم را بیابید، بلکه باید قویترین صنعت را در بازار پیدا کنید. بهترین سهم را در آن صنعت بیابید. این فرآیند دو مرحله ای شما را به هدفتان که انتخاب بهترین سهم می باشد خیلی آسانتر و سریعتر هدایت می کند. هزاران سهم در بازار وجود دارد و این کار بسیار زمان بر می باشد. اما فقط ۳۶ صنعت وجود دارد با این فرض که آنها را به زیر بخشهای جدید تقسیم نکنیم و سر و کار داشتن با این تعداد آسان تر است.
قدرت بازار
دسته بندی سهام در گروهی به نام صنعت مورد نظر و سپس بررسی جهت یافتن قوی ترین صنعت، باعث صرفه جویی در انرژی و زمان می شود. با استفاده از سناریوی ژوئن سال ۲۰۰۶، ما می دانیم که زمان برای ورود مناسب است زیرا با نظر به نمای بزرگتر و تایم فریم های طولانی تر متوجه شده ایم که بازار در کف قرار دارد. اکنون زمان آن است که بهترین صنعت و بهترین سهم در آن را بیابیم قدرت یک صنعت، از این طریق به دست می آید که ببینیم در زمانی که بازار نیویورک کاهشی بوده، وضعیت آن صنعت چگونه بوده است؟ صنایع قویتر درصد کاهش کمتری نسبت به صنایع ضعیف تردارند بنابراین صنایعی که در زمانی که بازار کاهشی بوده بهترین عملکرد را داشته اند. زمانی که بازار صعودی شود نیز بهترین عملکرد را خواهند داشت. این یک بحث عقلانی است که سهمی که در بازار منفی خیلی افت نکرده زمانی که بازار صعودی شود به پرواز در خواهد آمد.
اصل قضیه این است که قدرت یک صنعت از طریق قدرت قیمت در بازار کاهشی بدست می آید. به عبارت دیگر یک روش برای انتخاب یک سهم و ترجیح آن به سهم دیگر این است که ببینیم یک سهم نسبت به صعود قبلی، چقدر استراحت از لحاظ قیمتی داشته است؟ اگر فرض کنیم یک سهم پولبک ۵۰ درصدی و سهمی دیگر پولبک ۳۸ درصدی نسبت به صعود قبلی خود بزنند آنگاه سهمی که پولبک کمتری می زند سهمی قوی تر است. شناسایی قدرت سهم از این طریق به دست می آید.
این کاری هوشمندانه است که همیشه دو یا سه صنعتی را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید که کم ترین ریسک را داشته باشند وگرنه ممکن است صنعتی را انتخاب کنید که مناسب نباشد.
انتخاب سهم
انتخاب سهم مشابه بررسی قدرت صنعت می باشد. همان طور که توضیح داده شد، صنعتی که بهترین عملکرد صعودی را در هنگامی که بازار منفی است داشته باشد یکی از قوی ترین صنایع موجود در بازار می باشد. این روش برای انتخاب بهترین سهم در بین قوی ترین صنعت به خوبی کار می کند.
هم جهت شدن با بازار
رویکرد بالا به پایین همانطور که به آن اشاره شد شامل فرآیندی سه مرحله ای است. ابتدا مسیر بازار را تعیین می کنیم، سپس بر روی انتخاب قویترین صنعت تمرکز می کنیم و در انتها قوی ترین سهم را در بین قوی ترین صنعت انتخاب می کنیم. هدف از این کار این است که بیشترین همنوایی را با بازار به دست آوریم و به بازار اجازه دهیم که سهم مطلوب را بالا ببرد. سرمایه گذاران مبتدی فکر می کنند که سرمایه گذاری امری ساده است. همه ما داستان میمون هایی را که با پرتاب دارت به سمت میزسهم، سهام را انتخاب می کردند، شنیده ایم. اگر میمونها می توانند آن کار را انجام دهند، پس تازه کارها نیز می توانند به خود بگویند من نیز می توانم آنچه که تازه کارها نمی دانند. این درحالیست که آن میمونها هیچ گونه تأثیری بر روی جهت درست پرتاب ندارند
با این وجود بقیه ما متأثر از بسیاری از چیزها هستیم. برنامه های مالی تلویزیونی، وب سایتها و وبلاگها نظرات به اصطلاح متخصصان، آماتورها و روزنامه نگاران بخش مالی که گاهی ۱۸۰ درجه متفاوت از بازار نظر می دهند .
نویسنده: کتاب علم پنهان قیمت و حجم – نویسنده تیموتی اُرد