پیشتازی صندوقهای سرمایهگذاری مختلط در جذب سرمایه در اولین ماه زمستان
در دیماه مجموع ارزش روز داراییهای صندوقهای با درآمد ثابت با کاهش ۰.۲ درصدی، صندوقهای سرمایهگذاری مختلط با رشدی ۲.۲۶ درصدی، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام با افتی ۰.۶۳ درصدی همراه بوده است.
به گزارش بورس امروز، در انتهای دیماه ۱۴۰۲، ۴۰۴ صندوق سرمایهگذاری در ۹ نوع مختلف با مجموع ارزش خالص دارایی ۸,۶۸۴,۷۲۴.۸۲ میلیارد ریالی مشغول به فعالیت بودهاند (جدول ۱). از این تعداد، چهار صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت، در سهام، اختصاصی بازارگردانی و مختلط با ۳۷۴ صندوق (معادل ۹۲.۶ درصد صندوقها) و ارزش دارایی ۸,۴۰۵,۷۳۱.۱۷ میلیارد ریالی (معادل ۹۶.۸ درصد کل داراییها) بیشترین نقش را ایفا کردهاند. از این رو، با توجه به اهمیت این صندوقها، در ادامه به شرح وضعیت آنها در دهمین ماه سال ۱۴۰۲ پرداخته شده است.
صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
آمار منتشره در یکماهه دی ماه ۱۴۰۲ نشان میدهد که تعداد صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت از ۱۳۹ به ۱۴۱ افزایش یافته است. در حالی که، ارزش روز داراییهای این صندوقها با کاهش ۰.۲ درصدی از ۵,۶۳۸,۳۳۹.۸۲ میلیارد ریال به ۵,۶۲۷,۰۷۰.۲۳ میلیارد ریال رسیده است؛ میزان پول خروجی از این صندوقها، مبلغی معادل ۱۱,۲۶۹.۵۹ میلیارد ریال بوده است.
همانطور که در جدول ۲ قابل مشاهده است، در ۳۰ دی، صندوق گنجینه زرین شهر با دارایی معادل مبلغ ۵۸۶,۶۰۵.۴۷ میلیارد ریال، در صدر فهرست بزرگترین صندوقهای درآمد ثابت قرار گرفته است. همچنین صندوقهای لوتوس پارسیان و در اوراق بهادار با درآمد ثابت کاردان ردههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند. لازم به ذکر است که ارزش داراییهای سه صندوق مذکور طی دی ماه ۱۴۰۲، به ترتیب به میزان ۷,۱۱۲.۳۱ میلیارد ریال، ۱۲,۴۸۷.۵۶ میلیارد ریال و ۱۹,۴۸۷.۳۹ میلیارد ریال کاهش یافته است.
از طرفی، صندوق نیکوکاری همیار آشنا ایرانیان با ارزش خالص دارایی ۷۷.۶۱ میلیارد ریال، بالاترین قیمت ابطال معادل ۲,۰۶۶,۳۱۵ ریال را به خود اختصاص داده است؛ لازم به ذکر است که این مبلغ در طول دی ماه رشدی ۰.۳۸ درصدی را تجربه کرده است. همچنین ارزش دارایی این صندوق از مبلغ ۷۷.۲۲ میلیارد ریال به ۷۷.۶۱ میلیارد ریال افزایش یافته است.
صندوق گنجینه آینده روشن، روند رو به رشد خود را حفظ کرده و مشابه ماه گذشته، بیشترین بازده یک ساله (معادل ۴۲.۲۴ درصد) را به خود اختصاص داده است. این بازدهی بالا در شرایطی رقم خورده است که این شرکت با ارزش خالص دارایی ۲۷,۹۵۱.۶۹ میلیارد ریال و قیمت ابطال ۱۴,۴۰۹ ریال در جایگاههای ۴۶ و ۸۴ لیستهای مذکور قرار گرفته است. لازم به ذکر است که ارزش خالص دارایی این صندوق طی دی ماه با رشدی ۲۳.۹ درصدی از مبلغ ۲۲,۵۵۷.۷۵ میلیارد ریال به ۲۷,۹۵۱.۶۹ میلیارد ریال افزایش یافته است. از طرفی، آمار منتشره نشان میدهد که صندوق گنجینه زرین شهر با وجود صدر نشینی در فهرست ارزش خالص دارایی، با بازدهی سالانه ۲۳.۱ درصد (۳.۳۱ درصد رشد نسبت به ۱ دی ماه) در جایگاه ۷۸ قرار گرفته است.
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
براساس آمار، طی دوره یکماهه دی ۱۴۰۲، مجموع ارزش روز داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری مختلط با رشدی ۲.۲۶ درصدی از ۶۳,۴۲۷.۶۶ میلیارد ریال به ۶۴,۸۵۹.۵۷ میلیارد ریال افزایش یافته است؛ بر این اساس میزان پول ورودی به این صندوقها، مبلغی معادل ۱,۴۳۱.۹۱ میلیارد ریال بوده است.
در انتهای دی ماه، ۳۱.۵ درصد ارزش دارایی صندوقهای مختلط معادل با مبلغ ۲۰,۴۰۶.۸۵ میلیارد ریال متعلق به صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما بوده است. بازدهی سالانه این صندوق ۳۶.۰۵ درصد بوده و در بین ۲۴ صندوق، جایگاه ۱۲ را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این، با ثبت قیمت ابطال ۱۶,۵۹۸ ریال در میان سه صندوق با کمترین قیمت ابطال، در انتهای لیست (رده ۲۲) قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این کل ارزش خالص دارایی این صندوق طی یکماهه دی ۱۴۰۲، از مبلغ ۲۰,۴۴۱.۵۵ میلیارد ریال به ۲۰,۴۰۶.۸۵ میلیارد ریال کاهش یافته است. این در حالی است که دو صندوق تضمین اصل سرمایه مفید و زیتون نماد پایا، دومین و سومین صندوق بزرگ سرمایهگذاری مختلط از نظر ارزش دارایی توانستند به ترتیب ۶۷۲.۲۲ میلیارد ریال و ۶۷۵.۴۵ میلیارد ریال سرمایه جذب کنند.
از طرفی، صندوق مشترک پارس با ارزش دارایی ۵۹۶.۵۴ میلیارد ریال و کسب جایگاه ۱۷، بالاترین قیمت ابطال معادل ۸۲,۸۶۴,۷۴۳ ریال را به خود اختصاص داده است. همچنین طبق آمار منتشره، این صندوق هجدهمین صندوق مختلط پربازده بوده است. لازم به ذکر است که ارزش دارایی صندوق مشترک پارس طی دی ماه به میزان ۱۰.۸۳ میلیارد ریال کاهش یافته است.
همانطور که در جدول ۳ قابل مشاهده است مشابه ماه گذشته، صندوق تعالی دانش مالی اسلامی با ۵۷.۱۹ درصد، بیشترین بازدهی سالانه را در میان صندوقهای مختلط داشته است. لازم به ذکر است که ارزش خالص دارایی این صندوق طی یکماهه دی از ۶۱.۶۳ میلیارد ریال به مبلغ ۶۱.۸۴ میلیارد ریال افزایش یافته است؛ این در حالی است که این صندوق با ثبت کمترین میزان خالص دارایی، در انتهای لیست (جایگاه ۲۴) واقع شده است. از طرفی، ۵ صندوق مختلط بزرگ از لحاظ ارزش دارایی، تضمین اصل سرمایه کاریزما، تضمین اصل سرمایه مفید، زیتون نماد پایا، مختلط گوهر نفیس تمدن و توسعه ممتاز، در میانه فهرست صندوقهای مختلط پربازده (به ترتیب در ردههای ۱۲، ۴، ۹، ۱۵ و ۱۱) قرار گرفتهاند.
صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی
براساس آمار یکماهه دی ۱۴۰۲، تعداد صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی از ۸۹ به ۸۷ کاهش یافته است. همچنین طی این بازه زمانی، ارزش خالص داراییهای این صندوقهای سرمایهگذاری با افتی ۸.۲ درصدی از ۱,۷۵۶,۶۳۵.۲۴ میلیارد ریال به ۱,۶۱۲,۱۵۷.۲۷ میلیارد ریال کاهش یافته است؛ میزان پول خروجی از این صندوقها طی این مدت، مبلغی معادل ۱۴۴,۴۷۷.۹۷ میلیارد ریال بوده است.
همانطور که در جدول ۴ قابل مشاهده است، در انتهای دی ماه، صندوق خلیج فارس با دارایی معادل ۲۰۱,۰۸۹.۱۳ میلیارد ریال در صدر فهرست بزرگترین صندوقهای اختصاصی بازارگردانی قرار گرفته است. همچنین صندوقهای ملت و امید لوتوس پارسیان ردههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند. لازم به ذکر است که ارزش دارایی صندوق خلیج فارس طی دی ماه ۱۴۰۲، به میزان ۲,۰۲۰.۹۳ میلیارد ریال کاهش یافت؛ در حالی که ارزش داراییهای دو صندوق ملت و امید لوتوس پارسیان به ترتیب به میزان ۸,۵۰۷.۴۹ میلیارد ریال و ۳,۰۴۸.۳۹ میلیارد ریال افزایش یافته است.
از طرفی، بالاترین قیمت ابطال معادل ۵۰,۰۰۸,۶۴۰ ریال در اختیار صندوق آسمان زاگرس بوده است؛ قیمت ابطال این صندوق در طول دی ماه افتی ۲.۷۷ درصدی را تجربه کرده است. همچنین این صندوق بیشترین بازده یک ساله (معادل ۲,۲۵۰.۱۶ درصد) را به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که ارزش خالص دارایی این صندوق طی دی ماه با افتی ۲.۶ درصدی از مبلغ ۶۶,۲۳۰.۳۹ میلیارد ریال به ۶۴,۵۰۶.۹ میلیارد ریال کاهش یافته است. صندوق آسمان زاگرس از لحاظ ارزش خالص دارایی، ششمین صندوق اختصاصی بازارگردانی بزرگ در میان ۸۷ صندوق بوده است.
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام
آمار منتشره در یکماهه دی ماه ۱۴۰۲ نشان میدهد که تعداد صندوقهای سرمایهگذاری در سهام از ۱۲۱ به ۱۲۲ افزایش یافته است. این در حالی است که طی این بازه زمانی، ارزش خالص داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری در سهام با افتی ۰.۶۳ درصدی از ۱,۱۰۸,۶۷۴.۴۶ میلیارد ریال به ۱,۱۰۱,۶۴۴.۱ میلیارد ریال کاهش یافته است؛ میزان پول خروجی از این صندوقها طی این مدت، مبلغی معادل ۷,۰۳۰.۳۶ میلیارد ریال بوده است. در این میان صندوق واسطهگری مالی یکم با ارزش دارایی ۱۶۰,۷۶۵.۰۴ میلیارد ریال و پالایشی یکم با ارزش دارایی ۱۳۷,۲۸۹.۷۷ میلیارد ریال بزرگترین صندوقهای سهامی بودهاند؛ ۲۷ درصد از مجموع داراییهای صندوقهای سهامی متعلق به این دو صندوق بوده است. لازم به ذکر است که طی بازه یکماهه دی ۱۴۰۲، کل ارزش خالص دارایی صندوق واسطهگری مالی یکم از مبلغ ۱۶۰,۱۵۸.۰۲ میلیارد ریال به ۱۶۰,۷۶۵.۰۴ میلیارد ریال افزایش یافت. در حالی که صندوق پالایشی یکم خروج سرمایه را تجربه کرد و ارزش دارایی این صندوق از مبلغ ۱۴۳,۸۵۲.۲۹ میلیارد ریال به ۱۳۷,۲۸۹.۷۷ میلیارد ریال کاهش یافت. بازدهی یک ساله این دو صندوق در انتهای دی ماه به ترتیب ۵۴.۰۷ درصد و ۲۸.۱۹ درصد بوده و از این حیث، به ترتیب در ردههای ۳ و ۷۹ قرار گرفتهاند.
از طرفی صندوق مشترک آگاه با ارزش خالص دارایی ۷,۳۶۱.۵۴ میلیارد ریال، ۲۸امین صندوق بزرگ سهامی بوده است؛ این در حالی است که این صندوق بیشترین قیمت ابطال معادل با ۶۷۶,۷۳۶,۲۱۳ ریال را در میان صندوقهای سهامی داراست (جدول ۵). لازم به ذکر است که ارزش دارایی این صندوق سرمایهگذاری طی یکماهه دی ۱۴۰۲ کاهشی معادل ۱۲.۹۸ میلیارد ریال را تجربه کرده است.
همانطور که در جدول ۵ قابل مشاهده است، ضریب آلفای ۴۷.۵۵ و ضریب بتای کمتر از یک (معادل ۰.۸۹) در صندوق ثروت هامرز حاکی از کم ریسک بودن این صندوق در مقایسه با سایر صندوقهای سهامی بوده و عملکرد بهتر این صندوق را نشان میدهد. همین امر موجب شده تا طی یکماهه دی، ارزش خالص دارایی این صندوق ۴۰.۵ درصد رشده کرده و مشابه با ماه قبل، در دی ماه نیز بتواند عنوان سوددهترین صندوق سهامی (بازده یک ساله ۷۶.۵۵ درصد) را از آن خود کند. لازم به ذکر است که صندوقهای مشترک دماسنج، واسطهگری مالی یکم، ثروت افزون ثمین و مشترک نوید انصار در ردههای دوم تا پنجم صندوقهای سهامی پربازده قرار گرفتهاند.
صندوق سهامی ثروت هامون با ارزش دارایی ۲۷۶.۰۳ میلیارد ریال و قیمت ابطال ۷,۷۶۷ ریال، در ۱۵ روز منتهی به بهمن ۱۴۰۲ با ثبت ضریب بتای ۱۰.۱۳ در صدر پرریسکترین صندوقهای سهامی قرار گرفته است.
جمعبندی
براساس آمار منتشره توسط مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران، طی دی ماه ۱۴۰۲، در میان چهار نوع صندوق مورد بررسی در این گزارش، صندوقهای اوراق بهادار با درآمد ثابت با ۱۴۱ صندوق و صندوقهای مختلط با ۲۴ صندوق به ترتیب دارای بیشترین و کمترین صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه بودهاند. همانطور که در جداول ۲ تا ۵ نیز قابل مشاهده است، بیشترین ارزش خالص دارایی متعلق به صندوقهای درآمد ثابت و اختصاصی بازارگردانی بوده است. از طرفی عنوان پربازدهترین صندوقها در اختیار صندوقهای اختصاصی بازارگردانی قرار گرفته است. همچنین بالاترین قیمتهای ابطال نیز در اختیار صندوقهای سهامی و مختلط قرار داشته که همین امر بیانگر ریسک بالای این صندوقها نسبت به صندوق اوراق بهادار درآمد ثابت میباشد. با این وجود، آمارهای منتشره حاکی از آن است که طی یکماهه دی ۱۴۰۲، استقبال سرمایهگذاران از صندوقهای سرمایهگذاری مختلط بیشتر بوده و این صندوقها توانستهاند بیشترین جذب سرمایه را داشته باشند.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۱، بهمن ماه ۱۴۰۲