نقش بازار سرمایه در جذب نقدینگی به بازارهای غیرمولد
بازار سرمایه تنها بازار یا عامل کنترل تورم و رشد تولید در کشور است و توانسته است عامل تأثیرگذاری برای جذب نقدینگی و کنترل تورم در سایر بازارهای غیرمولد باشد.
به گزارش بورس امروز، یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار سرمایه، تورم است. بر اساس مطالعات انجامشده، تورم کشور به دلیل شرایط سیاسی و اقتصادی، تحریمها، وابستگی به نفت و عدم امکان اجرای درست سیاستهای پولی توسط بانک مرکزی و همچنین افزایش نقدینگی و … به وجود میآید. در شرایط تورمی سود شرکتها تحت تأثیر تورم افزایش یافته و به تبع آن قیمت سهام افزایش خواهد یافت. همچنین با افزایش تورم سرمایهگذاران با توجه به ریسک و هزینه بالای نگهداری پول و کاهش ارزش آن، تمایل کمتری به نگهداری آن داشته و به دنبال کاهش حجم نقدینگی در سبد دارایی خود هستند.
یکی از راههای سرمایهگذاری، بازار سرمایه است و میتواند به عنوان سپری در مقابل تورم عمل کند و سرمایهگذاران ترغیب میشوند تا در بازار سرمایه، سرمایهگذاری کنند و به علت افزایش تقاضا برای خرید سهام، افزایش قیمت سهام، ارزش و حجم معاملات را در پی دارد. بازار سرمایه با جذب نقدینگی مازاد در کشور عاملی برای تأمین مالی بخش تولید و کنترل تورم است، درصورتیکه در سایر بازارها به علت سوداگریها ارزش افزوده خاصی ایجاد نمیشود. در بازار سرمایه، سهام شرکتهایی خریداری میشود که در صنایع مختلفی فعالیت دارند و محصولات متنوعی تولید میکنند یا به ارائه خدمات مشغولاند و جذب سرمایه در این بازار در کشور ارزشافزوده و اشتغال ایجاد میکند.
بازار سرمایه بهعنوان جریان هدایتکننده منابع از بخش غیرمولد به بخش مولد دارای نقش اساسی در رشد بخشهای مختلف اقتصادی، اشتغال، سرمایهگذاری و درکل بهبود اقتصاد و رفاه پایدار و بلندمدت جامعه است.
با توجه به رشد نقدینگی و تورم موجود در کشور میتوان از پتانسیل موجود در بازار سرمایه بهره برد و منابع سرگردان که معمولاً وارد بازارهای غیرمولد و به قصد سفتهبازی مانند مسکن، خودرو، طلا و سکه میشوند که تشدید کننده تورم هستند را وارد بازار سرمایه کرد و به سیاستهای توسعهای که منجر به تحقق اهداف کلان اقتصاد کشور و تولید و اشتغال، رشد سرمایهگذاری و رشد بخش صنعت و در نهایت رشد اقتصادی خواهد شد، کمک کرد. همچنین شرکتهای سرمایه پذیر میتوانند از طریق ابزارهای موجود در بازار سرمایه مانند صندوق پروژه، صندوق خصوصی، صندوق جسورانه، صندوق املاک و مستغلات اقدام به جذب سرمایه از سرمایهگذاران کنند.
بنابراین میتوان گفت بازار سرمایه تنها بازار یا عامل کنترل تورم و رشد تولید در کشور است و توانسته است عامل تأثیرگذاری برای جذب نقدینگی و کنترل تورم در سایر بازارهای غیرمولد باشد.
نویسنده: سیدجواد درواری – کارشناس اقتصادی
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۱، بهمن ماه ۱۴۰۲