جذابیت معافیت مالیاتی در افزایش سرمایه شرکتها
در دیماه امسال از ۳۶ پیشنهاد هیئت مدیره برای افزایش سرمایه، ۳۰ شرکت یکی از اهداف خود را بهبود و یا اصلاح ساختار مالی و سرمایهای، ۱۰ شرکت حفظ نقدینگی در درون شرکت جهت اجرای برنامههای آتی اعلام نمودند. ۶ شرکت موضوع تجدید ارزریابی را در اهداف افزایش سرمایه خود اعلام نمودند.
به گزارش بورس امروز، شرکتهای حاضر در بازار سرمایه در دی ماه سال جاری باتوجه به نزدیک شدن به اتمام سال ۱۴۰۲ جهت استفاده از معافیت مالیاتی بیان شده در قانون بوده ۱۴۰۲ اقدام به پیشنهاد افزایش سرمایه از منابع مختلف حاضر در شرکت نمودند که نتیجه آن بررسی توسط سازمان و در ادامه مجمع عمومی فوقالعاده میباشد.
افزایش سرمایه به عنوان یک شیوه جذب و حفظ نقدینگی برای یک شرکت به منظور تداوم فعالیت و توسعه آن نقش مهم و سازندهای دارد. به طوری که هر ماه شاهد ارائه پیشنهاداتی از سوی هیئت مدیره شرکتها جهت بررسی توسط کارشناسان و در ادامه دریافت مجوز از سوی سازمان هستیم. شرکتهای حاضر در بازار سرمایه برنامه افزایش سرمایه خود را با اهداف مختلفی همچون اصلاح ساختار مالی، حفظ نقدینگی در شرکت، تأمین مالی طرحهای توسعه، افزایش رقابت، استفاده از معافیتهای مالیاتی بودجه ۱۴۰۲ و مواردی از این دست که در نمودار زیر به تفکیک برای شرکتهای پیشنهاد دهنده افزایش سرمایه در دی ماه قابل مشاهده است.
همان طور که مشاهده میکنید، از میان ۳۶ شرکت متقاضی افزایش سرمایه که پیشنهاد هیئت مدیره خود را جهت ارائه به مجمع عمومی فوقالعاده در سامانه کدال بارگذاری نمودهاند ۳۰ شرکت یکی از اهداف خود را بهبود و یا اصلاح ساختار مالی و سرمایهای خود اعلام نمودند. در ادامه، ۱۰ شرکت حفظ نقدینگی در درون شرکت جهت اجرای برنامههای آتی مورد نظر را برای پیشنهاد افزایش سرمایه خود ارائه نمودند.
باتوجه به معافیت مالیاتی تصویب شده برای بودجه سال ۱۴۰۲ که شرکتها با افزایش سرمایه از محل سود انباشته و یا حتی تجدید ارزیابی داراییها بر اساس شرایط بیان شده در بند ه تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۲ بیان شده است، استفاده و برخورداری از این مزیت را به عنوان یکی از علل افزایش سرمایه خود عنوان نمودند که در میان پیشنهادات افزایش سرمایه دی ماه ۶ شرکت این موضوع را در اهداف افزایش سرمایه خود اعلام نمودند.
باتوجه به فعالیت سرمایهگذاری برخی شرکتها، در دی ماه سال جاری ۲ شرکت به منظور جبران سرمایهگذاریهای گذشته درخواست افزایش سرمایه خود را به سازمان بورس ارائه نمودند که شامل شرکتهای داروسازی تهران و کتوکا میشود. از منظر منابع افزایش سرمایهای که شرکتها جهت انجام برنامه افزایش سرمایه در نظر گرفته و پیشنهاد خود را مطرح نمودند حدود ۲۳ شرکت سود انباشته را معرفی نمودند که حکایت از سودآور بودن فعالیت این شرکتها طی سال گذشته دارد. مازاد تجدید ارزیابی دارایی نیز به عنوان یکی از منابع معرفی شده ۸ شرکت در خصوص افزایش سرمایه پیشنهادی معرفی شد. علاوه بر این، ۷ شرکت استفاده از آورده نقدی و مطالبات حال شده که به دو صورت با سلب حق تقدم و بدون سلب حق تقدم پیشنهاد میشود را به عنوان محل افزایش سرمایه پیشنهادی ارائه نمودند.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود، دو شرکت هلدینگ انتخاب و سیمان فارس بیشترین میزان افزایش سرمایه را در دی ماه سال جاری به مجمع عمومی فوقالعاده خود پیشنهاد دادند که هر یک به ترتیب از ارزش ۱۴۳ هزار و ۳۴۰ میلیارد و ۶۰۳ میلیون ریال و ۸۳ هزار و ۳۴۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال بوده است. در ادامه شرکتهای ایران خودرو دیزل با نماد «خاور»، مدیریت انرژیامید تابان هور با نماد «وهور» و شرکت سیمان ساوه با نماد «ساوه» به ترتیب با ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه ۳۴ هزار و ۶۳۹ میلیارد و ۱۵۱ میلیون ریالی، ۱۹ هزار میلیارد ریال و مبلغ ۱۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال در جایگاههای بعدی بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهادی قرار گرفتهاند.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود نماد سفار که مربوط به شرکت سیمان فارس میباشد علاوه بر اینکه از نظر ارزش سرمایه بیشترین میزان سرمایه را پیشنهاد داده است، از دیدگاه درصد افزایش سرمایه نسبت به سرمایه اولیه خود نیز، بالاترین درصد افزایش سرمایه پیشنهادی را ارائه نموده است.
در ادامه شرکتهای سیمان ساوه با نماد «ساوه»، شرکت سرمایهگذاری و توسعه خوزستان با نماد «وثخوز» و شرکت هلدینگ انتخاب با نماد «انتخاب» و درصد افزایش سرمایه به ترتیب ۲۵۹۲ درصدی، ۱۷۰۰ درصدی و ۱۴۰۰ درصدی بیشترین درصدهای افزایش سرمایه را ارائه کردند.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۱، بهمن ماه ۱۴۰۲