معاملات آتی سکه در بورس کالا تجربهای تلخ برای اقتصاد
به گزارش روند بورس امروز، بورس کالا به عنوان محلی که میتواند در شفافیت قیمت و قیمتگذاری تاثیرگذار باشد بسیار اهمیت دارد. موضوعی که میتواند به ساماندهی برخی از کالاهای با اهمیت بیانجامد. اما به هرحال مشکلات فراوانی نیز در این راستا وجود دارد. در همین زمینه مهدی رباطی، مدیرعامل کارگزاری بیمه ایران با تاکید […]
به گزارش روند بورس امروز، بورس کالا به عنوان محلی که میتواند در شفافیت قیمت و قیمتگذاری تاثیرگذار باشد بسیار اهمیت دارد. موضوعی که میتواند به ساماندهی برخی از کالاهای با اهمیت بیانجامد. اما به هرحال مشکلات فراوانی نیز در این راستا وجود دارد. در همین زمینه مهدی رباطی، مدیرعامل کارگزاری بیمه ایران با تاکید بر شفافیت قیمتگذاری در بورس کالا میگوید: «عرضه کالاهای مختلف در بورس کالا این امکان را فراهم میآورد تا قیمتگذاریها شفافتر شود. بهعنوان مثال در ساماندهی عرضه خودرو، مسکن و کالاهایی که کنترل قیمت آنها از دست دولت خارج شده است، بورس کالا میتواند بسیار کمککننده باشد.»
وی با بیان اینکه شرط اصلی برای فعالیت در این خصوص فعالیت رینگهای داخلی است اظهار میکند: «تاکید میکنم که بورس کالا در صورتی میهواند کمک کننده باشد رینگهای داخلی آن در این زمینه فعال شوند و دولت سازوکاری را به وجود بیاورد که در یک فضای کاملا شفاف کالایی مانند خودرو قیمتگذاری شود.»
بحث در مورد فروش خودرو در بورس کالا و رسیدن به قیمتگذاری مناسب تا سال گذشته هم ادامه داشت اما ظاهرا امکان عرضه خودرو در بورس کالا وجود ندارد.
چرا عرضه خودرو در بورس کالا جواب نداد؟
مهدی رباطی در خصوص اینکه چرا عرضه خودرو در بورس کالا به نتیجه نرسیده است میگوید: «این نشدنها در چند محور قابل بحث است؛ اول اینکه ما وقتی میخواهیم کاری را در کشور انجام دهیم، به حدی سختگیریها و محدودیتهای بیمورد برای آن وجود دارد که واقعا آن فعال اقتصادی یا بنگاه تولیدی از انجام و به پایان رساندن آن کار منصرف میشود. ضمن اینکه خریدار نیز از خرید منصرف میشود و حاضر نیست در این فرآیند پیچیده شرکت کند.»
مدیرعامل کارگزاری بیمه ایران تاکید میکند: «وقتی این موارد ایجاد میشود، بازارهای رســـمی رونق و شفافیت خودشان را از دست میدهند و بازارهای کاذب و ســیاه رونق میگیرند.»
برداشتن موانع و تسهیل معاملات اولین اقدام بورس کالا باشد
رباطی در خصوص اینکه چه راهکاری پیش روی بورس کالا در این خصوص وجود دارد میگوید: «اولین کاری که بورس کالا و سازمان بورس و همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت میتوانند در این زمینه انجام دهند، برداشتن موانع، تسهیل معاملات در بورس کالاست. باید این جو کاذب که ما در فضای مجازی در بحث فروش خودرو شاهد هستیم، در قالب و چارچوب مشخص قرار بگیرد تا هم فروشنده و هم خریدار بدانند قیمت محصولشان چقدر است و چه اقدامی برای خریدوفروش صحیح انجام دهند. نمونه آن بحث معاملات آتی سکه در بورس کالاست که یکی از تجربیات تلخ برای کشور و اقتصاد کشور بود.»
اشتباه در بستن معاملات آتی سکه
وی با اشاره بسته شدن معاملات آتی سکه طی سال گذشته اظهار میکنید:«سال گذشته به بهانه اینکه قیمت ارز و سکه در بورس کالا بالا میرود، معاملات آتی سکه را بستند؛ معاملاتی که بدون فشار به ذخایر بانکمرکزی، حجم بسیار بالایی از نقدینگی را به خود جذب میکرد و اگر بانک مرکزی میدانست چه کاری باید انجام دهد، بهراحتی و به وسیله این بازار میتوانست بخش بزرگی از نیاز بازار را بهوسیله منابع ریالی خودش مدیریت و کنترل کند.»
مصائب تعطیلی بازارهای رسمی و قانونی
رباطی میافزاید: «اما متاسفانه این بازار را تعطیل کردند و در آخر هم دیده شد هیچ اتفاقی رخ نداد و ارز و طلا به مسیر خود ادامه داد. ما با تعطیل کردن بازارهای قانونی و رسمی تنها باعث شدیم کنترل امور از دست متولی و سیاستگذار اصلی و رسمی خارج شود و اداره بازار به دست فضای مجازی و بازارهای سیاه بیفتد.»