یک امتیاز ویژه
برنامههای شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر برای ارتقای رقابتپذیری
شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر با بهرهگیری از دانش روز دنیا و با تکیه بر توان داخلی، یکی از پیشرفتهترین واحدهای تولید آهناسفنجی در کشور به شمار میآید که به منظور افزایش سطح رقابتپذیری خود در صنعت فولاد، برنامههای متعددی را در دستور کار قرار داده است.
به گزارش بورس امروز، شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر به منظور افزایش سطح رقابتپذیری خود در صنعت فولاد، برنامههای متعددی را در دستور کار قرار داده است. از جمله اقدامات این شرکت میتوان به برنامهریزی برای توسعه سبد محصولات و پیگیری مستمر تکنولوژیها و علوم روز در صنعت فولاد دنیا از طریق تحقیق و توسعه اشاره کرد. شرکت توسعه آهن و فولاد، در نظر دارد به سازمانی سرآمد در حوزه تحقیق و توسعه و تکمیلکننده زنجیره تولید تبدیل شود تا نهتنها منجر به خلق ارزش بیشتر شود، بلکه به بالاترین سطح توان رقابتی در صنعت فولاد دست یابد.
فضای پرریسک، متغیر و پرابهام محیط کسبوکار امروز ایجاب میکند که هر سازمانی برای بقا و ماندگاری در حیطه فعالیت خود استراتژیهایی را دنبال کند که آن را از رقبا متمایز سازد و زمینهساز رشد درآمد و سودآوری در بلندمدت شود. در واقع افزایش توان رقابتی، رمز موفقیت سازمان در کسبوکار و پیشی گرفتن از رقبا است. در صنعت فولاد که یکی از مولفهها و محرکهای اصلی رشد اقتصادی در سطح کلان محسوب میشود، افزایش قدرت رقابت برای تولید محصولات با کیفیت بالا و با کمترین هزینه تولید اهمیت بسیاری دارد. در ایران همواره از دو عامل ذخایر سنگآهن و دسترسی به منابع انرژی به عنوان مزیتهای رقابتی ارزشمند توسعه صنعت فولاد یاد میشود، اما امروز شرایط در این صنعت به گونهای رقم خورده است که دیگر بهرهمندی از مزیتهای رقابتی بر پایه منابع موجود به تنهایی کافی نیست و استراتژیهایی باید در دستور کار قرار گیرند که هم موجب بقای سازمان شوند و هم پیشرفت آن را در بلندمدت تضمین کنند. شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر به عنوان یکی از بزرگترین تامینکنندگان خوراک واحدهای فولادسازی کشور، به موضوع افزایش توان رقابتی بر پایه دانش و تکنولوژی روز دنیا توجه ویژهای داشته و همواره در تلاش است تا با حرکت همگام با پیشرفتهای جهانی بر رقابتپذیری خود بیفزاید. رویکردی که موجب شده است تا این شرکت با اولویت قرار دادن فرایند تحقیق و توسعه، به مجموعهای سرآمد در میان فعالان زنجیره فولاد در کشور و در منطقه تبدیل شود.
یک فاکتور بسیار مهم
به طور کلی مزیتهای رقابتی فعالان زنجیره فولاد کشور در دو دسته کلی مزیت رقابتی عمومی و خاص قابل دستهبندی هستند. مزایای رقابتی عمومی همانطور که از نامشان مشخص است، شامل حال همه فعالان زنجیره فولاد کشور میشود و بر پایه منابع موجود شکل گرفته است. دسترسی به ذخایر سنگآهن و منابع انرژی فراوان موهبتهایی هستند که به جز شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر، دیگر شرکتهای فعال در زنجیره نیز از آن بهرهمند میشوند. در حالی که مزیتهای خاص، بر اساس نوع نگاه، تدوین استراتژیها و عملکرد هر سازمانی متفاوت است. در واقع، سیاستگذاریهای هر واحد تولیدی است که منجر به تقویت توان و قدرت رقابت آن میشود.
در همین راستا، شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر، استراتژیها و برنامههای متنوعی را دنبال میکند تا به سطوح بالاتری از رقابتپذیری دست یابد. آنچه که امروز شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر را از رقبای خود متمایز میکند، اتخاد رویکردهای استراتژیک و منحصر به فرد این شرکت در حوزههای مختلف مانند بهبود بهرهوری، تولید محصولات با کیفیت بالا و متناسب با نیاز مشتریان و توسعه سبد محصول است. دیدگاه همهجانبه و برنامهریزی برای بهبود یکپارچه سازمان در همه حوزهها (تجهیزات و ماشینآلات، تکنولوژی تولید، توسعه بازار، منابع انسانی و …) موضوع حائز اهمیتی است که شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر آن را چراغ راه اجرای برنامههای خود قرار داده است تا بتواند به سطح بالاتری از تولید، فروش و سود دست یابد و زمینه توسعه همهجانبه را نیز برای این شرکت فراهم کند.
در زنجیره فولاد، کیفیت بالای محصول یکی از امتیازات مهم تولیدکنندگان در عرصه رقابت قلمداد میشود. آهناسفنجی خوراک اولیه کورههای فولادسازی کشور است و تاثیر کیفیت آن در محصول نهایی یعنی فولاد آشکار میشود. بنابراین حفظ کیفیت محصول اولین و شاید مهمترین موضوعی است که شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر به آن توجه ویژهای داشته است و به صورت دائمی استانداردهای کیفی محصولات خود را بهروزرسانی میکند. در فرایند تولید این شرکت، بررسی و کنترل کیفیت، از خوراک ورودی کارخانه آغاز میشود و در حین فرایند تا تولید محصول نهایی ادامه مییابد تا به این ترتیب محصولاتی با کیفیت بالا در اختیار مشتریان قرار بگیرد.
چشمانداز توسعه
شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر برنامههای توسعه مختلفی را در راستای تکمیل زنجیره ارزش و توسعه سبد محصولات دنبال میکند تا از این طریق، رقابتپذیری این شرکت در صنعت فولاد افزایش یابد. تکمحصولی در شرایط فعلی که ریسکهای فراوانی برای تولیدکنندگان ایجاد شده است، قدرت رقابت سازمان را کاهش میدهد. در همین راستا شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر برنامه منسجمی را برای تنوعبخشی به سبد محصولات خود تدوین کرده است که این مسئله میتواند به ارتقای جایگاه و نقشآفرینی موثرتر این شرکت در صنعت فولاد کمک شایانی کند. چشمانداز اصلی این شرکت، رسیدن به ظرفیت تولید سالانه ۶ میلیون تن آهناسفنجی، ۵ میلیون تن شمش فولاد، ۳ میلیون تن ورق فولادی و یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصولات نهایی با ارزش افزوده بالا است. این برنامهریزی بلندمدت، توان شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر را در پاسخگویی به نیاز مشتریان نیز افزایش میدهد. در این راستا پروژههای احداث کارخانههای مگامدول طوبی با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن آهناسفنجی، فولادسازی و نورد گرم در دستور کار قرار گرفتهاند. باید اشاره کرد که با به بهرهبرداری رسیدن واحد فولادسازی شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر، زمینه تولید محصولات استراتژیک و خاص که در کشور تولید نمیشوند، فراهم خواهد شد که این مسئله امتیاز ویژهای برای شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر در مقایسه با رقبا به شمار میآید. حتی با تنوعی که در سبد محصولات این شرکت ایجاد خواهد شد، برنامهریزی برای توسعه بازار و ورود شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر به بازارهای بینالمللی دور از تصور نیست. گفتنی است شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر در سالهای گذشته موفق به صادرات آهناسفنجی با بالاترین کیفیت شده است که این مسئله از توانایی رقابتی بالای این شرکت در بازارهای بینالمللی حکایت دارد.
بازوهای توانمند رقابتپذیری
بدونشک لازمه افزایش توان رقابتی شرکتهای معدنی و صنعتی، همگام شدن با تحولاتی است که هر روز در فرایندهای مرتبط با صنعت فولاد رخ میدهد. تولید فولاد سبز موضوع فراگیری است که اغلب تولیدکنندگان بزرگ دنیا به آن توجه ویژهای دارند و در کشورهای تولیدکننده فولاد، فرایندهای تحقیق و توسعه برای تولید فولاد پاک به صورت جدی و مستمر دنبال میشوند. از آنجایی که شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر نیز در مسیری گام نهاده تا در همه حوزهها به سطح استانداردهای جهانی دست یابد، بخشی از برنامههای تحقیق و توسعه خود را به مطالعه و تحقیق درباره تولید فولاد سبز اختصاص داده است. این شرکت در تلاش است تا مطالعات خود را در روشهای تولید آهناسفنجی بر پایه مصرف هیدروژن، آهن مذاب به روش الکترولیز و تکنولوژی فلش تکمیل کند و به روشهای تولید محصولات پاک دست یابد، زیرا بهسازی فرایندهای تولید و یا ارائه روشی نوین در واحدهای احیای مستقیم و فولادسازی از جمله موضوعاتی هستند که دستیابی به آنها به منزله رسیدن به بالاترین سطح رقابت در صنعت فولاد است.
شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر با توجه به شرایط رقابتی محیط کسبوکارها، بیش از گذشته بر رویکردهایی نظیر بهروزرسانی تکنولوژی تولید و تقویت خلاقیت و نوآوری تاکید دارد. این مسئله از جنبه افزایش تابآوری این شرکت در شرایط پرریسک صنعت فولاد کشور نیز حائز اهمیت است. باید در نظر داشت که در سالهای اخیر رقابت شدیدی در عرضه محصولات جدید با ویژگیهای منحصر به فرد و دوام و کیفیت بالا شکل گرفته که این مسئله موجب کاهش چرخه عمر محصولات در بازارها شده و ضرورت نوآوری در محصول را بیش از گذشته افزایش داده است. بنابراین فرایندهای تحقیق و توسعه نهتنها در راستای افزایش توانمندی فرایندهای تولید، بلکه در جهت توسعه محصول و بهروزرسانی سبد محصولات نیز اهمیت دارد که این مسئله نیز در برنامههای آینده شرکت توسعه آهن و فولاد مورد توجه قرار گرفته است. از طرفی، روند غیر قابل پیشبینی تحولات و پیشرفتهای صنعت فولاد در مقیاس جهانی نیز انطباقپذیری سازمانها را با این شرایط دشوارتر از گذشته میکند. بنابراین انجام فرایندهای تحقیق و توسعه را میتوان به نوعی یک مزیت رقابتی ارزشمند برای دوام و پایداری شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر در شرایط فعلی صنعت فولاد قلمداد کرد.
چنانکه اشاره شد، صنعت فولاد کشور به واسطه مزیتهای ذخایر معدنی و منابع انرژی رونق گرفت و توسعه یافت. این در حالی است که امروز ناترازی در تولید و مصرف حاملهای انرژی انرژی، فعالان زنجیره را با معضل بزرگی به نام ریسک انرژی مواجه کرده و توان رقابتی آنها را چه در سطح بازارهای بینالمللی و چه در سطح کشور کاهش داده است. شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر نیز بهرغم برنامهریزی برای استفاده حداکثری از توان و ظرفیت، نتوانست برنامههای تولید سال ۱۴۰۱ خود را به طور کامل به ثمر برساند و حدود ۴۳۰ هزار تن تولید این شرکت به سبب افت فشار گاز و ۱۴ هزار تن نیز به دلیل قطعی برق از دست رفت. در هر صورت شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر سال جاری را با رکوردزنی تولید آهناسفنجی در فروردینماه آغاز کرد، اما افت فشار گاز در فصل زمستان ریسکی است که تحقق برنامههای این شرکت را تهدید میکند. بنابراین، به نظر میرسد که افزایش توان رقابتی فعالان زنجیره فولاد، به جز اتخاذ استراتژیهای سازنده، در گروی تقویت و بهسازی زیرساختهای مرتبط با صنعت فولاد است.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲