سقفی جدید برای شاخص
حجم معاملات روزانه سهام هم هر چند که نسبت به میانگین پنج ماهه خود کمی بهبود پیدا کرده و به حدود ۵ همت روزانه رسیده است اما کماکان وجاهت لازم برای رشد و حرکت بازار را ندارد. اصولا تا زمانی که حجم روزانه سهام به بالاتر از ۸ یا ۱۰ همت نرسد تغییر ویژه ای را نمیتوانیم انتظار داشته باشیم.
به گزارش بورس امروز، طی چند هفته گذشته با توجه به امیدواری سرمایه گذاران به اینکه در صحنه بین المللی ایران برنامه ای برای ورود به درگیری ندارد تمایلات فروش کمتر شد و افت قابل توجه بازار پس از اردیبهشت امسال و مناسب بودن سطح قیمتها سبب رشد حدود ۱۰ درصدی کلیت بازار و افزایش شاخص کل از حوالی ۲ میلیون واحد به حدود ۲.۲ میلیون واحد شده است.
حجم معاملات روزانه سهام هم هر چند که نسبت به میانگین پنج ماهه خود کمی بهبود پیدا کرده و به حدود ۵ همت روزانه رسیده است اما کماکان وجاهت لازم برای رشد و حرکت بازار را ندارد. اصولا تا زمانی که حجم روزانه سهام به بالاتر از ۸ یا ۱۰ همت نرسد تغییر ویژه ای را نمیتوانیم انتظار داشته باشیم.
از طرف دیگر به صورت سنتی و تحلیلی، سرنوشت بازار همیشه به نرخ دلار گره خورده است. از بهمن ماه سال گذشته با ورود دلار به منطقه ۵۰ هزار تومانی تاکنون حرکت خاصی درآن دیده نشده و طی حداقل شش ماه گذشته کمترین نوسان را به خود دیده است. طی تحلیل های مختلف از وضعیت کلان اقتصاد کشور و بررسی سیاست های دولت طی یک سال گذشته متوجه مقاومت و تلاش مجموعه حاکمیت در کنترل تورم و جلوگیری از رشد قیمت دلار می شویم. به نظر می رسد این سیاست تا انتهای سال شمسی ادامه دار باشد. بالاخص اینکه انتخابات اسفند ماه را پیش رو داریم. اما به نظر می رسد این وضعیت نمی تواند در سال آینده هم ادامه دار باشد و این انباشتگی قاعدتا پتانسیل رشد را در آینده برای نرخ دلار قوی تر خواهد کرد.
نمودار حرکت نرخ دلار هم این انباشتگی را نشان می دهد. در صورت ادامه حرکت نرخ در باند افقی ۵۰ هزار تومان تا پایان زمستان به محدوده کف خط روند صعودی نزدیک می شویم و می باید انتظار افزایش حجم تقاضا را داشته باشیم. در صورت واکنش دلار به این خط حمایتی، حرکت راحتی به سمت مقاومت قبلی در محدوده ۶۰ هزار تومان را خواهیم داشت.
در ادامه با نگاه جزئی تر و بررسی شاخص کل بازار سهام می بینیم که از تابستان امسال در یک کانال با کف حوالی ۱.۹۵ میلیون واحدی و سقف حوالی ۲.۲ میلیون واحدی در حرکت بوده است. به تازگی در اواخر پاییز کلیت بازار توانست با عبور کم قدرت از محدوده ۲.۲ میلیون واحدی سهامداران خود را دلخوش کند که این حرکت رشدی با اعلام خبر شهادت یکی از فرماندگان سپاه به پولبک به سقف شکسته شده منجر گردید. البته که این رشد با حجم معاملات روزانه محدود همراه بود و ورود نقدینگی خاصی به بازار را تجربه نکردیم.
اما اگر طی هفته های آتی با افزایش حجم و ورود نقدینگی همراه باشیم میتوانیم انتظار تغییر فاز بازار در نوسانات کوتاه مدت و سقف ۲.۳۵ میلیون واحدی به عنوان سقف جدید شاخص باشیم.
اما به هر حال با توجه به مسیر حرکتی کوتاه مدت نرخ دلار در محدوده کم نوسان و رو به جلو و حجم معاملاتی که تاکنون نشانه های رشد و ورود پول جدیدی در آن دیده نمی شود و البته مسائل بین المللی که هنوز کاملا سفید نشده است، به نظر میرسد در کوتاه مدت انتظار رشد ویژه ای نمی توانیم در بازار داشته باشیم و رشد تقاضا و افزایش قیمت ها می تواند شاخص کل را به سمت سقف ۲.۳۵ میلیون واحدی و یا خوش بینانه تر به سمت سقف پیشین خود در ۲.۵ میلیون واحد رشد دهد.
اما در کل در میان مدت نمی تواند این وضعیت ادامه داشته باشد. عقب ماندگی اساسی و سه ساله بورس از سایر بازارها و برآوردها از رشد نرخ دلار در میان مدت، باعث میشود بازار سهام جزو کم ریسک ترین بازارها طی ۶ ماه تا یک سال آینده بین سایر گزینه های پیش رو چشم نوازی کند.
نویسنده: احسان حاجی – مدیر عامل سبد گردان سینا
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲