رشد مستمر «بوعلی» در تولید و فروش محصولات آروماتیک
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به عنوان سومین پتروشیمی تولیدکننده محصولات آروماتیک در کشور طی چهار سال گذشته همواه در توسعه و رشد فروش و تولید خود موفق عمل نموده که در ادامه بررسی کوتاهی بر فعالیت چهار ساله این شرکت خواهیم داشت.
به گزارش بورس امروز، شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به عنوان سومین شرکت تولیدکننده محصولات آروماتیک در کشور با تولید محصولاتی همچون پارازایلین، ارتوزایلین، بنزن و رافینت نقش مؤثری در تامین محصولات صنایع پایین دستی ایفا می کند. همان طور که در نمودار زیر مشاهده می شود در طی ۴ سال گذشته این شرکت علاوه بر درآمد ناخالص خود روند سود سازی مطلوبی نیز طی نموده که باتوجه به هزینه های تولید به صورت پایدار مسیر افزایشی خود را طی نموده است.
درآمد ناخالص «بوعلی» از سال ۱۳۹۸ تا به اکنون به طور متوسط سالانه افزایش ۸۲ درصدی را به همراه داشته است. به طوری که در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ افزایش ۶۳ درصدی، در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ رشد ۱۰۰ درصدی و در سال ۱۴۰۱ میزان درآمد سالانه نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش ۸۴ درصدی را تجربه کرده است. این درحالی است که در نیمه نخست سال جاری (۱۴۰۲) در شش ماهه نخست سال تقریباً نیمی از درآمد کل سال مالی ۱۴۰۱ محقق گردیده است.
میزان سود خالص شرکت نیز طی چهار سال گذشته به طور متوسط ۸۹ درصد افزایش یافته است که در سال ۱۳۹۹ رشد سود خالص ۱۷۵ درصد، در سال ۱۴۰۰ به میزان ۶۹ درصد و در سال ۱۴۰۱ رقم ۱۲۱ درصد محقق شده است.
«بوعلی» اگرچه در دو بازار صادراتی و داخلی محصولات خود را عرضه می کند اما در دوره های مختلف سهم هر کدام از بازارها در ایجاد درآمد و تحقق فروش متفاوت بوده است به طوری که در طی سه سال ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ سهم بازار صادراتی نسبت به بازار داخلی بیشتر بوده و به ترتیب طی سه سال متوالی سهم ۶۶ درصدی در سال ۱۳۹۸، سهم ۶۳ درصدی در سال ۱۳۹۹ و سهم ۵۴ درصدی در سال ۱۴۰۰ داشته است. این درحالی است که از سال ۱۴۰۱ تا نیمه نخست امسال سهم بازار داخلی از میزان فروش محقق شده بیشتر از ۵۰ درصد بوده است.
این شرکت در ۴ سال گذشته همواره عمده تولیدات خود را در دو بازار داخلی و صادراتی عرضه نموده و حجم محدودی را به سال بعد منتقل کرده است. به طوری که در سال ۱۳۹۸ حجم فروش شرکت یک میلیون و ۶۶۸ هزار و ۹۰۰ تن محصول بوده در حالی که حجم تولید شده در آن دوره یک میلیون و ۴۳۷ هزار و ۵۰۹ میلیون تن بوده است.
باتوجه به طرح های بهره برداری شده طی سال ۱۳۹۹، این شرکت موفق به افزایش ظرفیت عملیاتی محصولات خود به میزان یک میلیون و ۸۹۷ هزار ۳۸۹ تن محصول گردیده که ۸۷ درصد آن در بازارهای داخلی و صادراتی عرضه و به فروش رسیده است. در سال ۱۴۰۱ نیز روند افزایش ظرفیت عملیاتی با تحقق طرح های توسعه به بیش از دو میلیون تن رسید که در این زمینه نفوذ بوعلی در بازارهای فروش نیز افزایش و تناژ فروش شرکت نیز به رقم دو میلیون و ۵۳ هزار و ۲۹۷ میلیون تن رشد یافت.
همان طور که مشخص است با وجود محدودیت هایی که شرکت های تولیدکننده در نیمه نخست سال در تامین انرژی برق و تعطیلی داشته اند، «بوعلی» موفق به حفظ بازار و تحقق تولید ۹۹۰ هزار تنی گردید که بیش از ۸۳۰ هزار تن محصول تولید شده در بازار به فروش رسید.
باتوجه به برنامه های «بوعلی» در خصوص بازسازی پارازایلین و تکمیل ۹۹.۹ درصدی آن تا پایان نیمه نخست سال ۱۴۰۲ و برنامه بهره برداری از طرح مذکور در آذر ماه ۱۴۰۲، شرکت قصد دارد پس از راه اندازی این پروژه برنامه طرح استایرن را در دستور کار قرار دهد. از آنجا که طرح پارازایلین به افزایش تولید این محصول منجر می شود، شرکت در پایان سال ۱۴۰۲ در میزان تولید و فروش خود افزایش مطلوبی خواهد داشت.
علاوه بر برنامه های توسعه ای، شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با تعامل مستمر با مشتریان به توسعه روز افزون بازار فروش خود پرداخته تا سهم خود در فروش محصولات پتروشیمی کشور را در کنار سهم تولید این محصولات رشد دهد. این سیاست گذاری ها که در راستای توسعه بازار داخلی و صادراتی است در نهایت به رشد درآمد و سودآوری شرکت منجر خواهد شد به طوری که در حال حاضر بوعلی برنامه افزایش سهم بازار محصولات در کشورهای مختلف را در دستور کار قرار داده است.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲