سرمایهگذاری طلایی در بورس
صندوقهای طلا یکی از پرطرفدارترین ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازارهای مالی به شمار میروند. ویژگی اصلی این صندوقها این است که در شرایط رکودی بازار طلا امکان نقد کردن حداکثر ۳۰% از داراییهای صندوق و سرمایهگذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت وجود داشته و در زمانهای رونق بازار ۱۰۰% دارایی آن را میتوان به صندوق طلا اختصاص داد.
به گزارش بورس امروز، صندوقهای طلا یکی از پرطرفدارترین ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازارهای مالی به شمار میروند. دلیل این مسأله را میتوان به رشد همیشگی بازار طلا نسبت داد. گزینه دیگر سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار طلا گواهیهای سکه هستند. در واقع میتوان این ۲ گزینه سرمایهگذاری را ابزارهای جایگزین برای خرید طلای فیزیکی در بازار در نظر گرفت. و هر سرمایهگذار بسته به نوع استفاده و منابع خود میتواند از آنها استفاده نماید. ویژگی و تشابهات اصلی این دو نوع سرمایهگذاری به شرح ذیل است:
۱. امکان خرید به صورت آنلاین و بدون مراجعه حضوری
۲. امنیت بالای خرید و فقدان ریسک سرقت و تقلبی بودن
۳. اختلاف کمتر قیمت خرید و فروش نسبت به بازار و صرافیها
۴. کارمزدهای کم و معافیتهای مالیاتی
۵. پوشش ریسک تورم و حفظ قدرت خرید در سطح جهان و ایران
اختلافات اصلی بین گواهی سپرده سکه و صندوقهای طلا
برای مثال گواهی سپرده سکه از بورس کالا خریداری خواهد شد (نیاز به دریافت کد بورس کالا دارد) و هر گواهی معادل با یکصدم سکه طلاست. و برای هر سفارش باید حداقل عدد ۱۰۰ گواهی که معادل با یک سکه هست اردرگذاری گردد. و اگر سرمایهگذاری منابع لازم برای خرید یک سکه را در اختیار نداشته باشد امکان خرید این نوع از گواهی را ندارد. سقف میزان گواهی خرید سکه ۱۰۰ عدد معادل با ۱۰. ۰۰۰ گواهی برای اشخاص حقیقی است. دامنه نوسان این نوع از گواهی مثبت و منفی ۵% میانگین موزون قیمت معاملاتی نماد گروه کالایی در روز قبل است بعد از خرید گواهی سپرده سکه معمولاً سرمایهگذار یکی از روشهای زیر را انتخاب خواهد نمود:
۱- فروش گواهی سپرده قبل از تاریخ سررسید بیشتر در بازارهای نوسانی کاربرد دارد
۲- دریافت فیزیکی سکه از انبار خزانه بانک تعیین شده
هزینه نگهداری برای هر روز یک گواهی سکه ۲۹۶ تومان بوده و البته مزیت اصلی آن این است که میتوان این گواهی سپرده طلا را به عنوان وثیقه جهت اخذ تسهیلات در اختیار بانکها گذاشت.
صندوقهای طلا بر خلاف گواهی سپرده سکه دارای امکان سرمایهگذاری با پول کم بوده (حداقل ۵۰۰ هزار تومان). ویژگی اصلی این صندوقها این است که بسته به پیشبینی مدیران صندوق در شرایط رکودی بازار طلا امکان نقد کردن حداکثر ۳۰% از داراییهای صندوق و سرمایهگذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت وجود داشته و در زمانهای رونق بازار ۱۰۰% دارایی آن را میتوان به صندوق طلا اختصاص داد که بسته به عملکرد مدیران صندوق میتواند بازده بالاتر و یا پایینتری برای دارندگان این نوع از صندوقها ایجاد نماید. از دیگر ویژگیهای این نوع از صندوقها میتوان به امکان استفاده از اوراق مشتقه طلا اشاره نمود که بسته به نوع استفاده میتواند ریسک نوسانات قیمتی را کاهش دهد. و همچنین وجود بازارگردان که نقد شوندگی این نوع از صندوقها را افزایش خواهد داد.
به دلیل محدودیتهای خرید ارزهای خارجی در کشور ایران و اعتماد عموم مردم ایران به سکه طلای فیزیکی همیشه تمایل برای خرید سکه به صورت فیزیکی بالا میباشد که این موضوع باعث گردیده این این نوع از دارایی در بازار ایران در شرایط رشد حبابهای قیمتی بزرگ و در شرایط رکود حبابهای قیمتی کمی را نسبت به طلای آب شده تجربه کند لذا صندوقهای طلایی که دارایی انها شامل گواهی سکه هست نیز میتوانند دچار این حبابهای قیمتی شوند.
البته که در بازار سرمایه در حال حاضر امکان خرید کارخانههایی که استخراج طلا و فروش شمش را انجام میدهند و زنجیره کامل را دارند نیز میتوانند جزء گزینههای مطمئن برای سرمایهگذاری به حساب بیایند.
نویسنده: سمیه صفری – کارشناس بازار سرمایه
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲