حاشیههای انتخابات مجلس بر بازار سرمایه
معمولاً در تصویب بودجه هزینههایی از سوی مجلس به دولت تحمیل میشود، بر این اساس از آنجا که سال ۱۴۰۲، سال پایانی دوره فعلی مجلس است، به نظر میرسد که به منظور کسب رای، نمایندگان مجلس هزینههایی را در رابطه با حوزههای خود به دولت تحمیل میکنند. این موضوع زمینه کسری بودجه دیگری را میسازد و در نتیجه زمینه ساز رشد تورم و تلاطم در بازار سرمایه میشود.
به گزارش بورس امروز، موانع خارجی اعم از تحریم ها و مشکلات FATF همچنان وجود دارد. در این میان دولت در حال یافتن راه حل های جایگزینی با کمترین میزان اثرگذاری است. برای مثال می توان به اقدامات بانک مرکزی مانند آفشور ریالی اشاره کرد. این اقدامات حداقلی کمک چندانی به رونق تولید در داخل نمی کنند. در این میان اقدامات دولت در عرصه اقتصادی، بوروکراسی، کم تجربگی مجریان و مدیران دولتی و به خصوص بی ثباتی مدیریتی دولت لطمه جدی به تولید میزند. بر این اساس تا مادامی که موانع داخلی و خارجی تولید رفع نشده یا کاهش نیابد هیچ افق روشنی نه تنها برای اقتصاد کشور بلکه بورس یا کاهش روند تورم نمی توان متصور شد.
در صورتی که مشکل تحریم همچنان حل نشده باقی بماند و با توجه به وضعیت بودجه ۱۴۰۳، سال آینده سالی سخت برای تولیدکننده و مصرف کنندگان خواهد بود. نباید فراموش کرد بودجه در نظر گرفته شده برای سال آینده و فشاری که به مردم، مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از طریق افزایش مالیات و خدمات دولت اعم از اینترنت، آب، برق، گاز و احتمالا بنزین پیش می آید شرایط را در عرصه اقتصادی سخت می کند. درحالی که مجلس با عدم درآمد نفتی و خلع درآمد دولت نمی تواند چاره ساز باشد. در این میان نمی توان چشم انداز روشنی را در روند تولید و به دنبال آن بازار سرمایه متصور شد.
معمولا در تصویب بودجه هزینه هایی از سوی مجلس به دولت تحمیل می شود، بر این اساس از آنجا که سال ۱۴۰۲، سال پایانی دوره فعلی مجلس است، به نظر می رسد که به منظور کسب رای، نمایندگان مجلس هزینه هایی را در رابطه با حوزه های خود به دولت تحمیل می کنند. این موضوع زمینه کسری بودجه دیگری را می سازد و در نتیجه زمینه ساز رشد تورم و تلاطم در بازار سرمایه می شود.
نویسنده: مرتضی افقه – کارشناس مسائل اقتصادی
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲