حضور پررنگ صنعت «سرمایهگذاری» در افزایش سرمایه پیشنهادی آذر ماه
در آذر ماه سال جاری شاهد حضور صنایع مختلف در ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه به سازمان توسعه بودیم که در این بین صنعت سرمایهگذاری به دلیل حضور پررنگ نمادهای خود در ردیف اول پیشنهادات افزایش سرمایه قرار داشت.
به گزارش بورس امروز، افزایش سرمایه به عنوان یکی از راهکار شرکت ها جهت تحقق برنامه های داخلی همواره مورد توجه بوده است به طوری که در آذر ماه سال ۱۴۰۲ شاهد طی شدن فرایند درخواست ۱۳۹ نماد حاضر در بازار سرمایه جهت انجام افزایش سرمایه از مرحله پیشنهاد هیئت مدیره تا انتشار گهی ثبت افزایش سرمایه بودیم. شرکت ها با ارئه درخواست افزایش سرمایه و اجرای فرایند آن سعی در تحقق برنامه هایی همچو طرح توسعه، برون رفت از شمولیت ماده ۴۴ قانون تجارت، بهره مندی از معافیت های مالیاتی و … اقدام به افزایش سرمایه می نمایند.
از میان ۱۳۹ نماد در فرایند افزایش سرمایه، ۴۲ نماد پیشنهاد خود را به تازگی در آذر ماه امسال منتشر و به مجمع فوق العاده ارائه نمودند که عمدتاً از صنعت سرمایهگذاری بوده اند. در نمودار زیر میزان برنامه صنایع مختلف در ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه طی آذر ماه سال ۱۴۰۲ قابل مشاهده است.
همان طور که مشاهده می شود در آذر ماه سال جاری صنعت سرمایهگذاری، سیمان، فلزات اساسی، خودرویی و لاستیک و پلاستیک جزو صنایع برتر در ارائه پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع جهت بررسی درخواست افزایش سرمایه بوده اند. در این بین، بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهادی توسط شرکت «کگل» به ارزش ۲۲۰ هزار میلیارد ریال بوده که ۶۷ درصد سرمایه کنونی را شامل میشود. این شرکت با تعیین اهدافی همچون جبران مخارج مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های زیر مجموعه، جبران مخارج انجام شده بابت تحصیل سرمایه گذاری، جبران مخارج اجرای طرح توسعه و تامین بخشی از سرمایه در گردش مورد نیاز خرید سنگ آهن، درخواست افزایش سرمایه خود را به مجمع ارائه و در پایان آذر نتیجه بررسی بازرس و حسابرس را منتشر کرد.
«فخاس» با پیشنهاد افزایش سرمایه ۴۵ هزار میلیارد ریالی که ۱۹۶ درصد ارزش سرمایه فعلی شرکت را در بر می گیرد، به منظور تکمیل پروژه های سرمایه در دستور اجرا و تامین وجه نقد جهت مشارکت در افزایش سرمایه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی شرق فولاد خراسان، درخواست خود را ارائه نمود که براساس میزان درخواست افزایش سرمایه دومین شرکت با بیشترین میزان پیشنهادی می باشد.
شرکت تجلی با ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه ۲۴ هزار میلیارد ریالی قصد دارد تا بخشی از مخارج تحصیل سرمایه گذاری گذشته را به همراه مخارج مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های زیرمجموعه جبران نموده و در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر که در حال حاضر در دستور کار هستند نیز مشارکت نماید. این شرکت که در دهه اول آذر ماه ۱۴۰۲ پیشنهاد هیئت مدیره خود را به مجمع ارائه نمود در ۱۱ آذر ماه نتیجه بررسی بازرس و حسابرس خود را منتشر کرد اما تا پایان آذر نتیجه ای از بررسی سازمان بورس در خصوص درخواست این شرکت منتشر نشد.
آنچه جالب و قابل توجه هست، برنامه اصلاح ساختار مالی و بهبود نسبت ها است که در تمامی پیشنهادات ارائه شده به عنوان یکی از اهداف شرکت ها در جهت افزایش سرمایه مورد توجه بوده است. از طرفی دیگر برخی شرکت ها به منظور بهره مندی از معافیت مالیاتی قانون بودجه ۱۴۰۲ برنامه افزایش خود را ارائه نمودند.
در کنار دو هدف مورد توجه شرکت، برخی شرکت ها همچون ساذری، کمین، پاسا، فخاس و کگل جهت تکمیل طرح توسعه و یا بهبود خط تولید اقدام به ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه نمودند. برخی شرکت ها همچون فایرا، شپنا و مدارا به منظور تامین سرمایه در گردش پیشنهاد افزایش خود را با مجمع ارائه کردند. در کنار ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه، برخی درخواست های ارائه شده در گذشته نیز توسط سازمان بورس مورد بررسی و نتیجه تایید آن در آذر ماه امسال منتشر شد که شامل درخواست بررسی شده ۲۷ شرکت توسط این سازمان است.
در آذر ماه سال جاری، شرکت هایی که برنامه افزایش سرمایه از محل اورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران را طی نموده بودند نتیجه فروش حق تقدم های استفاده نشده خود را اعلام نمودند که شالم شرکت های «کسعدی»، «صبا»، «وتوکا»، «میدکو»، «خموتور»، «تفارس»، «ختراک»، «گکیش» و «وکادو» می شود.
همان طور که مشخص است از میان شرکت های با حق تقدم های استفاده نشده، شرکت میدکو بیشترین میزان ارزش حق تقدم استفاده نشده به ارزش ۴ هزار و ۱۷۴ میلیارد ریال بوده و شرکت وتوکا با ۱ هزار و ۱۵۸ میلیارد ریال حق تقدم استفاده نشده در رده دوم قرار دارد. کمترین میزان حق تقدم استفاده نشده که در آذر ماه سال جاری اعلام شده است به گکیش با ارزش ۱۱۶ میلیارد ریال اختصاص دارد. لازم به ذکر است این موضع تنها جهت اطلاع بوده و در صورت تمایل به مقایسه بایستی معیارهایی همچون میزان افزایش سرمایه شرکت نیز مورد توجه قرار گیرد. با وجود مهلت ارائه شده توسط سازمان بورس در خصوص انتشار اعلامیه پذیره نویسی جهت افزایش سرمایه از محل آورده و مطالبات حال شده سهامداران، برخی شرکت ها موفق به اجرای این برنامه در مدت زمان تعیین شده نبودند که شامل نمادهای «تاصیکو»، «کارام» و «شفارا» می باشند.
علاوه بر رخدادهای حاضر در خصوص فرایند افزایش سرمایه، در آذر ماه شاهد ثبت افزایش سرمایه برخی شرکت ها نیز بودیم که شامل ۲۵ نماد می باشند. این شرکت ها که شامل «واحیا»، « نبابک»، «غشهد»، «وسپهر»، «خلیبل»، «وخارزم»، «میدکو»، «پیزد»، «افق»، «قشیرین»، «فنورد»، «کطبس»، «تفارس»، «شاروم»، «وبوعلی»، «خاهن»، «امید»، «چدن»، «دتولید»، «وکادو»، «ولقمان»، «شمواد»، «قرن»، «وتوسم»، «غناب» می باشند عمدتاً در نیمه نخست آذر ماه آگهی ثبت افزایش سرمایه خود را منتشر نمودند که در این بین، شرکت «کطبس» ضمن ثبت افزایش سرمایه گذشته، درخواست افزایش سرمایه جدیدی به ارزش ۱ هزار و ۱۶۵ میلیارد ریال که ۱۴۸ درصد سرمایه ثبتی شرکت بوده را منتشر و به مجمع عمومی فوق العاده ارائه نمود.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲