زیان سایپا از قیمت های دستوری برای پراید
به گزارش روند بورس امروز، آخرین سرمایه ثبت شده شرکت سایپا ۳۹۲۶۶ میلیارد ریال است که ارزش بازار حدودا ۶۰ هزار میلیارد ریالی را در تابلوی معاملات به همراه داشته است و این در حالی است که طبق صورتهای مالی منتهی به پایان خردادماه زیان انباشته شرکت اصلی ۷۵ هزار میلیارد ریال و یا ۱۹۱۰ […]
به گزارش روند بورس امروز، آخرین سرمایه ثبت شده شرکت سایپا ۳۹۲۶۶ میلیارد ریال است که ارزش بازار حدودا ۶۰ هزار میلیارد ریالی را در تابلوی معاملات به همراه داشته است و این در حالی است که طبق صورتهای مالی منتهی به پایان خردادماه زیان انباشته شرکت اصلی ۷۵ هزار میلیارد ریال و یا ۱۹۱۰ ریال به ازاء هر سهم و همچنین مجموع حقوق صاحبان سهام ۸۷۶ ریال منفی به ازاء هر سهم هست. ضمن اینکه عملکرد سه ماهه اول سال ۹۸ نیز منجر به ۲۰۲ ریال زیان به ازاء هر سهم شده است.
در سال گذشته عملکرد شرکت اصلی با ۱۴۲۲ ریال زیان همراه بوده چرا که در سال گذشته به طور متوسط ۱۰۸ درصد مواد اولیه مصرفی رشد داشته است اما رشد قیمت محصول ۶۰ تا ۷۰ درصد بوده است زیان ناشی از قیمت دستوری از سال ۹۰ تاکنون ۱۷ هزار میلیارد تومان بوده است.
مدیران شرکت معتقدند که پراید هم اکنون باید از خط تولید خارج شود چرا که زیان ده است که این برنامه را دارند، در شرایط حاضر ۵۰ درصد ایکس ۲۰۰ و ۵۰ درصد ایکس ۱۰۰ تولید نمایند و به مرور زمان تا پایان سال پراید و یا همان محصولات ایکس ۱۰۰ را از گردونه تولید خارج نمایند.در حال حاضر تولید پراید ۱۷ میلیون تومان و تیبا ۱۶ میلیون تومان زیان به همراه دارد.
با اینکه گفته می شود داخلی سازی محصولات ایکس ۱۰۰ به بیش از ۸۰ درصد رسیده است اما واقعیت این است که هنوز قطعه سازان برای تولید قطعات این خودروها ارز زیادی را مصرف می کنند، به طوری که هم اکنون پراید ۱۷۷۰ دلار و تیبا ۲۱۱۰ دلار ارز بری را به همراه دارد اما از سویی دیگر شرکت سایپا معتقد است که صادرات سود خوبی را برای شرکت به همراه دارد چرا که هر دستگاه پراید را به طور متوسط ۷ تا ۸ هزار دلار در خارج کشور به فروش می رسانند که با قیمتهای کنونی ارز از قیمت های داخلی بسیار بالاتر است.
در اسفند ماه روند تولید بهبود داشته و به بیش از ۲ هزار دستگاه در روز در مجموعه شرکتهای گروه رسیده بود و تولید ماه های اخیر نیز به قرار زیر بوده است:
همان طور که دیده می شود، تولید ماهانه شرکت در اردیبهشت ماه به نزدیک ۴۰ هزار دستگاه نیز رسیده و البته در طی این دو ماه اخیر دوباره با افت مواجه شده است.
تیراژ تولید از منظر سود و زیانی نیز برای شرکت بسیار مهم است و سایپا امیدوار است که در شرایط غیر تحریمی به تولید ۶۰۰ هزار دستگاه برسد که حداقل در سال جاری بعید است این مهم تحقق یابد. در شرایط حاضر تولیدات شرکت بدون نقص در حال انجام است و این در حالی است که تولیدات نقص دار تا ۹۵ هزار دستگاه در کف کارخانه افزایش پیدا کرده بود و تا کنون ۲۵ هزار دستگاه از آن کاهش پیدا کرده است .
با توجه به پیش فروش هایی که شرکت در گذشته داشته است هم اکنون ۲۱۵ هزار دستگاه تعهدات آتی دارد و ۲۸۰ هزار دستگاه تعهدات معوق ضمن اینکه ۵۴ هزار دستگاه نیز غیر قابل تحویل است که به دلیل خروج رنو قابلیت تحویل را ندارد که البته طی این مدت ۴۰ هزار دستگاه از تعهدات نیز انجام شده است به طوری که در گذشته مجموع تعهدات به بیش از ۵۴۰ هزار دستگاه می رسد و هم اکنون به محدوده ۵۰۰ هزار دستگاه رسیده است.
در مجموع با شرایط تحریمی فعلی، تعهداتی که شرکت برای تحویل محصولات دارد و قیمت گذاری دستوری امکان سودآوری در سال جاری کاملا غیر ممکن می باشد و باید امیدوار بود در سالهای آتی با فروش دارایی ها و افزایش تیراژ و تنوع سازی محصولات که قیمتهای فروش بالاتری را به همراه داشته باشد شرکت بتواند به مدار سودآوری برسد و اندک اندک زیان انباشته خود را پوشش دهد.
ترکیب سهامداری شرکت نیز از جمله مسائل پیچیده ایی است که شاید با فروش درصد سهام دولت تا حدودی این مشکل حل شود.
منبع:
روابط عمومی کارگزاری آتیه