پیشتازی صندوق سرمایهگذاری سهامی ثروت هامرز در بازده یک ساله
براساس آمار آبان ۱۴۰۲، بیشترین صندوقهای فعال در بازار سرمایه، صندوقهای اوراق بهادار با درآمد ثابت با ۱۳۷ صندوق و کمترین آنها صندوقهای مختلط با ۲۴ صندوق بودهاند. صندوقهای درآمد ثابت لوتوس پارسیان، گنجینه زرین شهر، در اوراق بهادار با درآمد ثابت کاردان، ثابت حامی و اندوخته پایدار سپهر، پنج صندوق بزرگ در میان سه نوع صندوق مورد بررسی هستند. از طرفی، صندوق سهامی ثروت هامرز با بازدهی ۹۷.۵۷ درصد عنوان پربازدهترین صندوق را به خود اختصاص داده است. همچنین بالاترین قیمتهای ابطال نیز در اختیار صندوقهای سهامی مشترک آگاه، مشترک کارگزاری بانک ملی ایران، مشترک بورسیران، باران کارگزاری بانک کشاورزی و آوای سهام کیان و صندوق مختلط مشترک پارس قرار دارد.
به گزارش بورس امروز، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت نوعی از سرمایهگذاری در بازار سرمایه هستند که به دلیل استراتژیهای محافظهکارانه، عمده داراییهای خود (۹۰ درصد) را به اوراق کمریسک و با درآمد ثابت اختصاص میدهند. از این رو، صندوقهایی با ریسک کم و بازدهی معقول بوده و گزینهای امن و مطمئن برای سرمایهگذاری در بورس محسوب میشوند.
آمار منتشره در انتهای آبان ماه ۱۴۰۲ نشان میدهد که ارزش روز داراییهای ۱۳۷ صندوق با درآمد ثابت ۵۵۴ هزار میلیارد تومان بوده است. همانطور که در جدول ۱ قابل مشاهده است، صندوق لوتوس پارسیان با مبلغ ۵۹۴,۲۱۲.۲۴ میلیارد ریال، در صدر فهرست بزرگترین صندوقهای درآمد ثابت قرار گرفته است. و صندوقهای گنجینه زرین شهر و در اوراق بهادار با درآمد ثابت کاردان ردههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند. با این وجود، صندوق نیکوکاری همیار آشنا ایرانیان با ارزش خالص دارایی ۷۵.۴۲ میلیارد ریال، با ۳۷,۴۹۷ واحد سرمایهگذاری نزد سرمایهگذاران، بالاترین قیمت ابطال معادل ۲,۰۱۱,۴۶۸ ریال را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که صندوق لوتوس پارسیان با ۵۹۲ میلیون واحد سهم، با قیمت ابطال ۱,۰۰۲,۸۳۶ ریال، در رده ۳۲ این لیست قرار گرفته است.
بیشترین بازده یک ساله، متعلق به صندوق گنجینه آینده روشن (۳۹.۲۹ درصد) بوده است. این بازدهی بالا در شرایطی رقم خورده است که این شرکت با ارزش خالص دارایی ۱۶,۱۶۳.۳۴ میلیارد ریال و قیمت ابطال ۱۳,۸۲۶ ریال، در جایگاههای ۵۷ و ۸۴ لیستهای مذکور قرار گرفته است. آمار منتشره نشان میدهد که صندوق لوتوس پارسیان با وجود صدر نشینی در فهرست ارزش خالص دارایی، با بازدهی سالانه ۱۹.۵۴ درصد، نتوانست جایگاهی بهتر از ۱۰۹ را کسب کند.
جدول ۱ – مقایسه ۵ صندوق سرمایهگذاری برتر میان صندوقهای اوراق بهادار با درآمد ثابت
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط رویکردی میانهرو داشته و حدود نیمی (۴۰ تا ۶۰) از داراییهای خود را در اوراق با ریسک پایین و مابقی را به اوراق با درآمد ثابت اختصاص میدهند. این صندوقها را میتوان به لحاظ ریسک و بازدهی، در حد میانی صندوقهای با درآمد ثابت و صندوقهای سهامی دانست. با دید میانمدت، اغلب بازده بالاتری را نسبت به صندوقهای درآمد ثابت کسب میکنند.
براساس آمار ۳۰ آبان ۱۴۰۲، تعداد صندوقهای مختلط ۲۴ صندوق و ارزش روز داراییهای آنها ۶ هزار میلیارد تومان بوده است. در این میان، صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما با مبلغ ۲۰,۳۰۱.۵۸ میلیارد ریال، بالاترین ارزش خالص دارایی را به ثبت رسانیده و با قیمت ابطال ۱۵,۶۲۸ ریال در رده ۲۲ قرار گرفته است. علاوه بر این، بازدهی سالانه این صندوق ۴۷.۹۲ درصد بوده و همین امر بیانگر کم ریسک بودن این صندوق برای سرمایهگذاریهای میانمدت میباشد.
از طرفی، صندوق مشترک پارس با ارزش دارایی ۵۶۳.۳۳ میلیارد ریال و کسب جایگاه ۱۷، بالاترین قیمت ابطال معادل ۷۸,۴۴۷,۶۶۷ ریال را به خود اختصاص داده است. همچنین طبق آمار منتشره، این صندوق نوزدهمین صندوق پربازده بوده است. برآیند این آمار حاکی از ریسک بالای صندوق پارس برای سرمایهگذاری است.
همانطور که در جدول ۲ قابل مشاهده است، صندوق تعالی دانش مالی اسلامی با ۶۸.۴۹ درصد، بیشترین بازدهی سالانه را در میان صندوقهای مختلط داشته است. لازم به ذکر است که ارزش خالص دارایی این صندوق مبلغ ۵۷.۹۵ میلیارد ریال بوده و با ثبت کمترین میزان خالص دارایی، در رتبه ۲۴ واقع شده است. این در حالی است که ۵ صندوق بزرگ از لحاظ دارایی، در میانه فهرست صندوقهای پربازده (به ترتیب در ردههای ۱۲، ۱۱، ۹، ۱۵ و ۱۳) قرار گرفتهاند.
جدول ۲ – مقایسه ۵ صندوق سرمایهگذاری برتر میان صندوقهای مختلط
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام حداقل ۷۰ درصد منابع مالی خود را در سهام شرکتها سرمایهگذاری میکنند. از این رو، علاوه بر احتمال کسب بازدهی بالاتر در این نوع صندوقها، در مقایسه با صندوقهای با درآمد ثابت و مختلط ریسک سرمایهگذاری بیشتری را نیز به همراه دارند.
براساس آمار منتهی به آذر ۱۴۰۲، ارزش به روز داراییهای ۱۱۹ صندوق سهامی معادل ۹۹ هزار میلیارد تومان بوده است. در این میان صندوق واسطهگری مالی یکم با ارزش دارایی ۱۴۹,۴۶۶.۲۷ میلیارد ریال و پالایشی یکم با ارزش دارایی ۱۴۶,۹۰۸.۲۳ میلیارد ریال بزرگترین صندوقهای سهامی بودهاند. بازدهی یک ساله این دو صندوق به ترتیب ۹۰.۵ درصد و ۴۲.۶۵ درصد بوده و ردههای ۲ و ۸۰ را به خود اختصاص دادهاند.
از طرفی صندوق مشترک آگاه با ارزش خالص دارایی ۶,۹۴۴.۸۴ میلیارد ریال، ۲۶امین صندوق بزرگ سهامی بوده که با بیشترین قیمت ابطال (۶۱۷,۷۰۳,۵۳۸ ریال) در میان صندوقهای سهامی، ۱۱,۲۴۳ واحد سرمایهگذاری نزد سرمایهگذاران را داراست (جدول ۳).
همانطور که در جدول ۳ قابل مشاهده است، ضریب آلفای ۵۷.۵۷ و ضریب بتای کمتر از یک (معادل ۰.۸۹) در صندوق ثروت هامرز حاکی از کم ریسک بودن این صندوق در مقایسه با سایر صندوقهای سهامی بوده و عملکرد بهتر این صندوق را نشان میدهد. همین امر موجب شده تا این صندوق بتواند با بازده یک ساله ۹۷.۵۷ درصد، سوددهترین صندوق سهامی باشد در آبان ماه باشد. صندوقهای واسطهگری مالی یکم، مشترک دماسنج، مشترک نوید انصار و بازده بورس در ردههای بعدی صندوقهای پربازده قرار گرفتهاند.
صندوق سهامی اهرمی کاریزما با ارزش دارایی ۸۷,۷۲۷.۷۸ میلیارد ریال و قیمت ابطال ۱۵,۹۶۳ ریال، در سال منتهی به آذر ۱۴۰۲ بازدهی ۷۱.۳۶ درصدی داشته و با ضریب بتای ۱.۶۶ در صدر پرریسکترین صندوقهای سهامی قرار گرفته است.
جدول ۳ – مقایسه ۵ صندوق سرمایهگذاری برتر میان صندوقهای سهامی
جمعبندی
براساس آمار آبان ۱۴۰۲، بیشترین صندوقهای فعال در بازار سرمایه، صندوقهای اوراق بهادار با درآمد ثابت با ۱۳۷ صندوق و کمترین آنها صندوقهای مختلط با ۲۴ صندوق بودهاند. همانطور که در جداول ۱ تا ۳ قابل مشاهده است، صندوقهای درآمد ثابت لوتوس پارسیان، گنجینه زرین شهر، در اوراق بهادار با درآمد ثابت کاردان، ثابت حامی و اندوخته پایدار سپهر، پنج صندوق بزرگ در میان سه نوع صندوق مورد بررسی هستند. از طرفی، صندوق سهامی ثروت هامرز با بازدهی ۹۷.۵۷ درصد عنوان پربازدهترین صندوق را به خود اختصاص داده است. همچنین بالاترین قیمتهای ابطال نیز در اختیار صندوقهای سهامی مشترک آگاه، مشترک کارگزاری بانک ملی ایران، مشترک بورسیران، باران کارگزاری بانک کشاورزی و آوای سهام کیان و صندوق مختلط مشترک پارس قرار دارد. همین امر بیانگر ریسک بالای این صندوقها نسبت به صندوق اوراق بهادار درآمد ثابت میباشد.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۸۹، آذرماه ۱۴۰۲