خبر خوب: شفافیت بیشتر بازار سرمایه در سال پیش رو
تجدید ارزیابی شرکتها در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ شاید سبب گردد که استهلاک شرکتها در سالهای آینده افزایش یابد اما این نکته هم حائز اهمیت است که آثار مثبت آن بسیار بیشتر از آثار منفی آن خواهد بود چرا که ارزیابی دارایی میتواند سبب رشد بازار گردد و در نهایت حرکت مثبتی را در بازار ایجاد نماید.
به گزارش بورس امروز، معمولاً ارزش داراییهای شرکتها به ارزش بهای تمام شده آنها در صورت وضعیت مالی ثبت میگردد. اینکه داراییهای شرکتها به ارزش بهای تمام شده خود در صورت وضعیت مالی شرکتها ثبت میشوند سبب میگردد که شرکتها از ارزش ذاتی خود تا حدود زیادی دور بمانند.
ثبت ارزش داراییهای یک شرکت به بهای تمام شده آن سبب میگردد تا شرکتها از ارزش ذاتی و واقعی خود دور بمانند بنابراین شرکتهای برای به روز کردن ارزش داراییهای خود پیشنهادهای تجدید ارزیابی خود را ارائه میکردند.
در اقتصاد ایران به دلیل تورم ۳۰ الی ۴۰ درصدی که وجود دارد شرکتها باید هر پنج سال یکبار برای بقا و تداوم فعالیتهای خود ارزش داراییهای خود را به روز کند تا بتواند در پایان سالهای استهلاک متناسب با تورمی که در اقتصاد مملکت وجود دارد اقدام به سرمایهگذاری و یا خرید تجهیزات مورد نیاز جدید نماید.
اما از آنجایی که سازمان امور مالیاتی هزینه انجام به روز کردن داراییهای شرکتها را به عنوان یک هزینه قبول نمیکند و شرکتها باید علاوه بر هزینه تجدید ارزیابی داراییها، مالیات بیشتری را نیز به سازمان امور مالیاتی بپردازند و با کاهش سود خود همراه گردند، سبب میگردد که شرکتها از اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها اجتناب کنند.
یکی دیگر از دلایل اینکه شرکتها زیاد اقدام به تجدید ارزیابی داراییها نمیکنند این است که، انجام تجدید ارزیابی داراییها سبب میگردد که شرکت هزینه استهلاک بیشتری را ذخیره کنند که نهایتاً سبب خواهد شد که سود شرک کاهش یابد و به سبب کاهش سود شرکت، سودی که بین سهامداران تقسیم خواهد شد نیز کاهش یابد.
با تمام این تفاسیر برای همگرا شدن ارزش دفتری داراییها در صورت وضعیت مالی شرکتها با ارزش روز آنها در بودجه ۱۴۰۳ قرار بر آن شده که هلدینگها و شرکتهای بزرگ در مسیر تجدید ارزیابی داراییها قرار گیرند.
تجدید ارزیابی داراییها سبب میگردد که سهامداران بتوانند به اطلاعات کامل و مرتبط در خصوص سهامی که در آن سرمایهگذاری میکنند دست یابند چرا که ثبت ارزش دفتری یک دارایی به بهای تمام شده آن در ترازنامه با وجود تورم ۳۰ درصدی الی ۴۰ درصدی که در کشور وجود دارد سود و زیان شرکتها را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
لازم به ذکر است که گاهی اوقات شرایط تورمی موجود در کشور سبب افزایش سودهایی در صورت سود و زیان شرکتها خواهد گردید که عملاً این افزایش سود ناشی از شرایط تورمی کشور خواهد بود نه رشد اقتصادی آن. در نتیجه با انجام تجدید ارزیابی، زمینه واقعیتر شدن صورتهای مالی شرکت فراهم خواهد شد.
سازمان بورس با مطرح این نکته که سهامداران و سرمایهگذاران حق دارند از ارزش روز داراییها مطلع گردند هلدینگهای بورسی را برای تجدید ارزیابی داراییها در لایحه بودجه سال پیش رو، فراخواند.
در وزارت اقتصاد نیز این مسأله عنوان شد که یکی از درخواستهای فعالان اقتصادی مسأله تجدید ارزیابی داراییها پیش از پنج سال بود که با توجه به شرایط تورمی موجود در کشور قرار شد که پیشنهاد معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها از سوی وزارت اقتصاد در بودجه سال ۱۴۰۳ مطرح گردد که به سبب آن اتفاقات خوشایندی برای شرکتهای بورسی و فعالان صنایع کشور رقم خواهد خورد.
مسلم است که با انجام تجدید ارزیابی سود شرکتها با بروز شدن داراییهای استهلاکپذیر به ارزش واقعی خود نزدیکتر خواهند شد.
تجدید ارزیابی شرکتها در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ شاید سبب گردد که استهلاک شرکتها در سالهای آینده افزایش یابد اما این نکته هم حائز اهمیت است که آثار مثبت آن بسیار بیشتر از آثار منفی آن خواهد بود چرا که ارزیابی دارایی میتواند سبب رشد بازار گردد و در نهایت حرکت مثبتی را در بازار ایجاد نماید.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۸۹، آذرماه ۱۴۰۲