مهمترین پیشرانه رونق دوباره بازار معلوم شد
اخبار مربوط به تجدید ارزیابی شرکتها میتواند به عنوان یک محرک قوی منجر به شکلگیری روند صعودی در بازار باشد.
به گزارش بورس امروز، یکی از مهمترین فاکتورهایی که در تعیین وضعیت عمومی بازار اهمیت دارد و به نوعی میزان استقبال فعالین بازار را نشان میدهد، ارزش معاملات روزانه و روند حرکتی آن است. در هفتههای گذشته، ارزش معاملات در حوالی ۳ تا ۳.۵ همت نوسان داشته و در دو هفته گذشته خود را به سطح ۴ همت رسانده است. اما نکته مثبت اینجاست که در روزهای اخیر رشد خوبی را تجربه کرده است و به سطح ۴.۷ همت نیز رسیده است که نشاندهنده بهبود وضعیت عمومی بازار است. همچنین یکی از نکات مهم میانگین ارزش معاملات و روند آن است که شاهد نزدیک شدن میانگین کوتاهمدت به بلندمدت هستیم که تاییدی بر بهبود وضعیت بازار است.
یکی دیگر از شاخصهای مورد بررسی در وضعیت عمومی بازار، بررسی سرانه خرید و فروش و مقایسه آنهاست. بررسی این شاخص نشان میدهد که در هفتههای گذشته و از ابتدای آذرماه، شاهد افزایش سرانه خرید به نسبت سرانه فروش هستیم و این موضوع به معنی استقبال خریداران به بازار و احتمالاً کاهش تمایل فروشندگان است.
از نظر وضعیت تکنیکالی بازار چند نکته حائز اهمیت است که به بررسی آنها خواهیم پرداخت. نکته اول در بحث تکنیکال این است که بازار به نوعی قیمتهای فعلی و سطح ۱.۹۵۰ میلیون را به عنوان کف پذیرفته است و بارها شاهد حمایت و برگشت بازار این است سطح بودهایم. همچنین در باکسهای بنفش مشخص شده، شاهد حرکت خنثی در بازار بودهایم که بهطور میانگین این دورهها ۱۵تا ۲۰ روز معاملاتی طول کشیده اند. لذا باتوجه به اینکه در حال حاضر نیز شاهد حرکت خنثی در بازار هستیم و این دوره تا الان ۱۳ روز معاملاتی طول کشیده است، میتوان گفت که تقریباً به انتهای این دوره رسیدهایم و با افزایش ارزش معاملات روزانه، احتمالاً شاهد حرکت صعودی در بازار باشیم. باتوجه به موضوعات گفته شده، شاخص کل مقاومتهای مهمی را پیش روی خود دارد که برای عبور و شکست آنها نیاز به محرکهای قوی دارد و درصورتی که شاخص بتواند خط روند (مشکی رنگ) مشخص شده در تصویر را با ارزش معاملات مناسب بشکند، احتمال صعودی شدن بازار قوت میگیرد.
نکته مهم دیگر بررسی سیستم معاملاتی ایچیموکو است که میتوان وزن بسیار زیادی را در تحلیل تکنیکال به آن اختصاص داد. از منظر ایچیموکو، ابر کومو بارها نقش حمایتی و مقاومتی برای شاخص داشته و شاخص کل نیز چندین مرتبه در تلاش برای عبور از ابر کومو ناموفق بوده است. لذا شکست ابر کومو همراه با افزایش ارزش معاملات و نکات گفته شده، میتواند نکته مثبتی برای بازار باشد.
در این قسمت به بررسی وضعیت بنیادی بازار خواهیم پرداخت:
همانطور که در تصویر مشخص است، P/E بازار در یکی از پایینترین سطوح خود قرار دارد و در حال حاضر در سطح ۷.۳۴ میباشد که این موضوع حاکی از ارزنده بودن بازار است.
نکته مثبت دیگری که در رابطه با وضعیت بنیادی بازار وجود دارد، گزارشهای خوبی است که از وضعیت شرکتها منتشر شدهاست. گزارشهای ۶ ماهه، فصلی و ماهانه شرکتها، نشاندهنده وضعیت بنیادی مطلوب در بسیاری از شرکتها و صنایع است که نشان میدهد شرکتها میتوانند به سود مناسبی در سال مالی جاری دست یابند.
خلاصه مطلب
بازار سرمایه در ماههای اخیر شاهد ریزش و افت شدیدی بوده که متاثر از اخبار مربوط به نرخ خوراک صنایع، ریسکهای سیاسی و جنگهای گذشته بوده است. در حال حاضر باتوجه به عدم وجود اخبار منفی گذشته، شرایط بازار از منظر متدهای تحلیلی مختلف رو به بهبود است و این موضوع توسط شاخصهای مختلفی تایید میشود. یکی از مهمترین موضوعاتی که میتواند در روزهای آتی به بهبود وضعیت بازار کمک کند و بعنوان محرک بازار عمل کند، اخبار مربوط به تجدید ارزیابی شرکتهاست. در صورتی که تجدید ارزیابی شرکتها سریعتر انجام شود و اخبار آن به بازار منتقل شود، میتواند یک محرک قوی برای بازار باشد و باتوجه به مطالب گفته شده میتوان انتظار داشت که روند صعودی در بازار شکل بگیرد.
نویسنده: علی حیدری – کارشناس سرمایهگذاری سبدگردان اقتصاد بیدار
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۸۹، آذرماه ۱۴۰۲