با ریزش قیمت به کانال 300 دلاری در ماه نوامبر
«اوره» از سکه افتاد
پس از افزایش قیمتی که در اکتبر شاهد آن بودیم، قیمت اوره در نوامبر در حال کاهش است. پیشنهادات خرید در اروپا با کاهش قیمت همراه بوده، اما معاملات بسیار کمی به نتیجه رسیده است. از طرفی، واردکنندگان ریسک گریز بودند و فعالیت در سطح مزارع کشاورزی به کندی پیش میرود.
به گزارش بورس امروز، پس از افزایش قیمتی که در اکتبر شاهد آن بودیم، قیمت اوره در نوامبر در حال کاهش است. قیمت اوره در اواسط ماه در بیشتر بازارها ۱۵ تا ۲۵ دلار در هر تن کاهش یافت زیرا یک هفته دیگر تقاضای پایین بازار اوره را تحت فشار قرار داد. پیشنهادات خرید در اروپا در حدود ۴۰۰ دلار در هر تن CFR بود که در مقایسه با هفته گذشته حدود ۱۵ تا ۲۰ دلار در هر تن کاهش داشت، اما معاملات بسیار کمی به نتیجه رسید. واردکنندگان ریسک گریز بودند و فعالیت در سطح مزارع کشاورزی به کندی پیش میرود.
در حال حاضر بیشتر تولیدکنندگان دارای ماندههای زیادی در انبارها خود هستند که برای بارگیری دسامبر تعهد نشدهاند و هم تاجران و هم واردکنندگان این را میدانند به همین دلیل همچنان تا حدودی مازاد عرضه وجود دارد. تنگناها در کانال پاناما به طور قابل توجهی نرخ حمل و نقل برای محمولههای عبوری از کانال را افزایش داده است، که رایجترین تأثیر آن کاهش شدید نتبک برای تولیدکنندگان روسی است که اوره را به سواحل غربی آمریکای مرکزی/جنوبی حمل میکنند. در برزیل هم قیمت اوره نزدیک به ۵۰ دلار در هر تن در آنجا کاهش یافت و قیمت فوب را از چندین منبع کاهش داد و همین کاهش قیمت باعث کاهش قیمت اوره در سطح جهان شد و قیمتها در اکثر مناطق، به ویژه ایالات متحده که در آن یک فروش زیر ۳۰۰ دلار به ازای هر فوب انجام شد، کاهش یافت. یارا تولید اوره و آمونیاک را در تأسیسات خود در فرارا در شمال ایتالیا به مدت دو ماه از پایان نوامبر متوقف خواهد کرد. این تولیدکننده «دلایل اقتصادی» را برای تعطیلی ذکر کرد، اما واردکنندگان عموماً گزارش دادند که حجم پایین تقاضا در هفتههای اخیر منجر به تجمع زیادی از موجودی اوره در کارخانه و انبارهای مرتبط شده است.
تولیدکنندگان ایرانی در ادامه واکنش محتاطانه خود به ریزش بازار، قیمت رسمی خود را ۳۳۰ دلار در هر تن فوب تعیین کردند. با توجه به اینکه اوره خلیج فارس در ماه دسامبر ۳۴۰ دلار در هر تن فوب یا کمتر از آن بود، تولیدکنندگان ایرانی مجبور شدند قیمتها را به ۳۲۰ تا ۳۲۱ دلار در هر تن فوب کاهش دهند تا بتوانند اوره خود را بفروشند. طبق گزارش mis ۳۰۰۰۰ تن اوره گرانول را با قیمت ۳۲۱ دلار در تن فوب، بصورت ۱۰۰ درصد پیش پرداخت فروخته شده است و لردگان در حال مذاکره ۲۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ تن دیگر با قیمت ۳۲۰-۳۲۱ دلار در هر تن فوب است. در ۲۲ نوامبر مناقصهای برای ۳۰۰۰۰ تن اوره با قیمت ۳۲۰-۳۲۱ دلار در هر تن توسط kpic برگزار شد ولی چون پیشنهادها پایینتر از ۳۳۰ دلار بود، معاملهای انجام نشد. در حال حاضر دولت چین اقدامات بیشتری را برای کنترل قیمت اوره انجام داده است و مقررات ذخیرهسازی زمستانه را اصلاح کرده است و به دنبال کاهش فعالیت خود در بازار آتی اوره است. با وجود قوانین سختگیرانه قرنطینه، بعید است تا دو ماه آینده اوره چینی در بازار صادراتی ظاهر شود. شورای منابع طبیعی چین در ۲۱ نوامبر اخطاریهای صادر کرد و به توزیعکنندگان گفت که ساخت انبار را برای برنامه ذخیرهسازی زمستانی امسال به تأخیر بیاندازند. این مؤسسه بیان کرد که توزیعکنندگان باید ۴۰ درصد از تناژ هدف را تا پایان ماه سوم و ۷۰ درصد تا پایان ماه چهارم در انبار داشته باشند. این میزان نسبت به سال گذشته به ترتیب ۵۰ درصد و ۱۰۰ درصد کاهش یافته است. درحال حاضر در چین فقط مقادیر کمی اوره برای صادرات به بازارهای منطقه فروخته میشود. یک لات ۵۰۰۰ تنی با قیمت ۳۶۵ دلار در هر تن فوب برای مصارف صنعتی معامله شد.
نویسنده: محمدرضا بابایی – تحلیلگر بازار سرمایه
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۸۹، آذرماه ۱۴۰۲