پتروشیمی شازند (شاراک) در یک برش
پتروشیمی شازند مالک ۳۸ درصد از سهام شرکت صنایع پتروشیمی بین الملی قشم است که این طرح تولید پروپیلن از گاز طبیعی با ظرفیت ۵.۳ میلیون مترمکعب گاز در روز میباشد. همچنین پتروشیمی شازند مالک ۲۵ درصد از سهام شرکت شیمیایی لاوان که یک طرح اوره و آمونیاک است، میباشد.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت پتروشیمی شازند از طرحهای استراتژیک و زیر بنایی کشور است که در راستای سیاست راهبردی و اصولی توسعه صنعت پتروشیمی با اهداف مهمی از قبیل نیاز صنایع داخلی کشور به محصولات پایه پلمیری و شیمیایی در سال ۱۳۶۳ توسط شورای عالی اقتصاد به عنوان اولین واحد با خوراک مایع به تصویب رسید و در سال ۱۳۶۸ عملیات اجرایی آن بعد از اتمام جنگ تحمیلی اجرا شد و در سال ۱۳۷۲ فاز اول آن به بهرهبرداری رسید.
این شرکت با ظرفیت اسمی ۱.۸۵۰.۰۰۰ تن و با داشتن ۱۷ واحد تولیدی فعال، ترکیبی کم نظیر از محصولات شیمیایی و پلمیری را در سبد محصولات خود عرضه مینماید. با توجه به انحصار تولید بعضی از محصولات حیاتی از قبیل اکسیداتیلن – وینیل استات -دواتیل هگزانول – نرمال بوتانل – ایزو بوتانل واتانول آمین نقش این مجتمع در تأمین نیازهای راهبردی صنایع مختلف کشور را میتوان بینظیر دانست. از محصولات تولیدی این واحد پتروشیمی در واحدهای پایین دست از جمله صنایع: لولهسازی – صنایع رنگ و رزین و صنایع چسب – صنایع خودرو (تسمه – لاستیک – سپر-داشبورد – باک و…. ) صنایع نساجی – صنایع فیلم و پلاستیک – صنایع پزشکی – عایق الکتریکی و نوار مغناطیسی – صنایع شوینده و تولید انواع پاککننده – صنایع تولید حلال و استرها و کارخانجات تولید ضدیخ و…..
پتروشیمی شازند در سال ۱۴۰۱ موفق به تولید ۲.۱۴ درصد از سبد تولیدی محصولات پتروشیمی کشور شد.
شرکت پتروشیمی شازند از سی ام آبان ماه ۱۳۷۷ به شرکت سهامی عام تبدیل و از فروردین ۱۳۷۸ در تابلو بورس درج و قابل معامله گردید. در حال حاضر سرمایه ثبتی ۸.۰۶۴.۰۰۰ میلیون ریال است.
سهامداران عمده پتروشیمی شازند عبارتاند: سرمایهگذاری توسعه ملی (وبانک ) ۵۱.۲۶ درصد – شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز پتروشیمی (تاپیکو ) ۱۶.۶۷ -درصد شرکت سرمایهگذاریاتیه صبا (سهامی خاص) ۱۲.۹۶ درصد – صندوق بازنشستگی کشوری ۱.۶۶ درصد و ۱۷.۳۹ درصد سایر سهامدارن شرکت میباشد.
مهمترین سرمایهگذاریهای شرکت:
۱- پتروشیمی شازند مالک ۳۸ درصد از سهام شرکت صنایع پتروشیمی بین الملی قشم است که این طرح تولید پروپیلن از گاز طبیعی با ظرفیت ۵.۳ میلیون مترمکعب گاز در روز میباشد که اهم فعالیتهای انجام شده در این طرح خرید زمین ۱۰۰ هکتاری و در مرحله تأمین فاینانس ترکیبی داخلی و خارجی به مبلغ ۱.۴۴ میلیارد یورو میباشد.
۲- پتروشیمی شازند مالک ۲۵ درصد از سهام شرکت شیمیایی لاوان که یک طرح اوره و آمونیاک است، میباشد و شرکت فوق به دنبال تغییر طرح از اوره و آمونیاک به MTO میباشد و حدوداً ۱۱ درصد پیشرفت فعالیت دارد.
مهمترین طرح توسعه شرکت:
پروژه استحصال بنزن از برش C۶ است که تفاهم نامه همکاری و سرمایهگذاری مشترک بین پتروشیمی شازند و پتروشیمی تبریز در خصوص انتقال دانش فنی استحصال بنزن از برش C۶ و همچنین کورههای خوراک سنگین الفین به امضا رسیده است.
سبد فروش محصولات براساس حجم فروش به تفکیک ۶۶ درصد داخلی و ۳۴ درصد صادراتی و از مهمترین محصولات صادراتی هیدروکربن A۸۰ و هیدور کربنهای هیدروژن میتوان نام برد و بیشترین حجم فروش داخلی پلیاتیلن سبک و سنگین و پلی پروپیلن و دوتیل هگزانول واتیلن گلایکول نام برد.
ساختار بهای تمام شده: شرکت از ۸۲ درصد مواد مستقیم و ۲ درصد هزینه حقوق و دستمزد و ۱۷ درصد سربار تشکیل شده است.
مواد مستقیم: در فرآینده تولید محصولات شرکت از نفتا به عنوان خوراک مایع استفاده میشود که از پالایشگاه نفت امام خمینی شازند – پالایشگاه آبادان – پالایشگاه اصفهان تأمین میشود و همچنین باتوجه به وزن بالای مواد مستقیم در بهای تمام شده و تغییرات قیمت نفتا تأثیر بسیاری مهمی در حاشیه سود عملیاتی شرکت دارد.
سربار: دومین عامل تأثیرگذار در بهای تمام شده شرکت میباشد که از مهمترین آیتمهای این بخش هزینه استهلاک- هزینه آب – برق – گاز و هزینه حقوق و دستمزد میباشد.
از عوامل مهم و تأثیرگذار دیگر بر سودآوری محصولات پتروشیمی با خوراک مایع:
قوانین مالیاتی: شرکتهای پتروشیمی مستقر در مناطق ویژه که اغلب شرکتهای پتروشیمی با خوراک گاز میباشند حداقل تا ۱۵ سال از پرداخت هر نوع مالیاتی معاف میباشند. این در حالی است که پتروشیمیهای با خوراک مایع اغلب در مناطقی قرار گرفتهاند که میبایست مبالغ چشمگیری به عنوان مالیات پرداخت نمایند.
هزینه حمل مواد اولیه از شرکتهای پالایشی به واحدهای پتروشیمی: بدلیل عدم تأمین مواد اولیه مورد نیاز شرکتهای پتروشیمی از طرف شرکتهای پالایشی همجوار، شرکتهای پتروشیمی به ناچار جهت تأمین مواد اولیه مورد نیاز با تحمل هزینه حمل و نقل بسیار بالا نسبت به تأمین آن از سایر پالایشگاههای واقع شده در مناطق دورتر و یا حتی سایر کشورها اقدام مینمایند.
قیمت نفت و نوسانات نرخ ارز: یکی از مشکلات مهم شرکتهای پتروشیمی با خوراک مایع این است که همواره نرخ مواد اولیه مورد نیاز این شرکتها تحت تأثیر قیمت نفت خام بوده است در حالی که قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی استفادهکننده از گاز معمولاً در طول سال ثابت میباشد. همچنین به دلیل اثر مستقیم نرخ تسعیر ارز بر قیمت مواد اولیه مستقیم شرکت، نوسانات نرخ ارز عاملی با تأثیرگذاری بالا محسوب میگردد.
نویسنده: سعیدحاج حیدری – مدیر تحلیل سبدگردان همراه