اجرای سیستم نامک، ریسک بازار را کاهش میدهد
محمود الهی فرد،مدیرعامل شرکت کارگزاری سیولکس در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: سامانه مدیریت ریسک که شروع به کار اولیه آن از شش ماهه دوم سال۹۷ اعلام و اجرایی شده است، تا به امروز چهار فاز یا مرحله داشته است .فاز اول، که در این مرحله مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس ، […]
محمود الهی فرد،مدیرعامل شرکت کارگزاری سیولکس در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: سامانه مدیریت ریسک که شروع به کار اولیه آن از شش ماهه دوم سال۹۷ اعلام و اجرایی شده است، تا به امروز چهار فاز یا مرحله داشته است .فاز اول، که در این مرحله مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس ، صرفا صحت اطلاعات ارسالی و عملکرد سامانه را مورد آزمایش قرار داد و هیچگونه رد یا تائیدی در سامانه اعمال نمی شود.
در فاز دوم که از ساعت ۸:۳۰تا ۹:۴۵ صبح روزهای کاری معاملات بصورت واقعی اجرا می شد. در این فاز مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس، در محدوده ساعت ۸:۳۰ تا ۹:۴۵ بصورت واقعی در عملیات کارگزاران دخالت می کردند . در این محدوده ارسال و انجام درخواست های فاقد قدرت خرید، مقدور و امکان پذیر نبوده و فقط مشتریانی اجازه ارسال درخواست خرید داشتند که از قبل دارای قدرت خرید لازم در سامانه بوده باشند. در این فاز عملیات بعد از ساعت ۹:۴۵ به حالت قبل عادی برمی گشت .
در فاز سوم دامنه اجراء و انجام عملیات در قالب سیستم جدید، از زمان شروع معاملات تا ساعت ۱۱:۳۰ صبح گسترش یافت. ولی از ساعت ۱۱:۳۰ تا پایان معاملات ، عملیات به حالت عادی بر می گشت. این فاز تا روز دوشنبه ۲۴ تیرماه برای آخرین روز اجرای خود ادامه داشته و از روز ۲۵ تیر فاز سوم اجرایی شده است.
فاز چهارم اجرای سیستم جدید و کنترل قدرت ترید مشتریان کارگزاری طی کل ساعات معاملات روزانه است که از ۲۵تیر ماه اجرایی شده، درخواست های فاقد قدرت خرید به هیچ وجه قابلیت و امکان ارسال نخواهند داشت و سامانه مدیریت ریسک در فاز چهارم بطور کامل اجرایی می شود.
وی افزود: با توجه به موارد فوق ، براساس دستورالعمل مدیریت ریسک، هر فرد باید در سامانه قدرت خرید داشته باشد وگرنه قادر به خرید نخواهد بود . قدرت خرید هر مشتری عبارت است از جمع جبری میزان اعتبار تخصیصی به هر مشتری توسط کارگزاری (فیلد آن از قبل در back office شرکت کارگزاری ایجاد و تعریف شده است ) با مانده ریالی مشتری که از تراز سیستم حسابداری شرکت کارگزاری دریافت می شود، محاسبه می شود. این قدرت خرید بصورت اتوماتیک توسط شرکتهای نرم افزاری از back officeشرکتهای کارگزاری دریافت و به سامانه ارسال می شود.
مدیرعامل شرکت کارگزاری سیولکس خاطرنشان کرد: با توجه به روش کار سامانه، اگر شرکت صاحب سهم یا همان اشخاص حقوقی بخواهند از بازار خرید انجام دهند و یا به عبارتی شرکت حقوقی بخواهد از بازار حمایتی به عمل آورد، باید از قبل تامین اعتبار لازم جهت خرید سهام و اوراق بهادر توسط شرکت حقوقی خریدار در سیستم حسابداری شرکت کارگزاری تعریف شده و فیلد مربوطه به سامانه مدیریت ریسک ارسال شود.
الهی فرد در انتها اشاره کرد: در صورت عدم تعریف اعتبار و نداشتن مانده ریالی کافی در سیستم حسابداری و عدم اعلام به سامانه مدیریت ریسک، تنها راه حل باقیمانده، تامین نقدینگی توسط شرکت حقوقی و واریز به حساب شرکت کارگزاری و ارسال مانده حساب به سامانه مدیربت ریسک است. بنابراین بنظر می رسد سهامداران حقوقی برای حمایت از سهم خویش و عملیات بازارگردانی، بایستی خود و یا بازارگردان آنها ، نقدینگی لازم و یا اعتبار کافی برای خرید سهام در زمان های مورد نظر را دارا باشند. نهایتاً اینکه بنظر می رسد اجرای سیستم نامک، ریسک بازار را کاهش خواهد داد .