اینترنت برای اشیاء یا انسان؛ راهاندازی هزار سایت 5G تا پایان سال
همراه اول به صورت آزمایشی تا کنون حدود ۴۰۰ سایت نسل پنجم راه اندازی کرده و تا آخر سال به هزار سایت در کشور میرسد. درواقع رویکردی که پارک علم و فناوری پیش گرفته به سمت و سوی 5G است. یکی از مواردی که در بحث راهاندازی 5G وجود دارد درنظر گرفتن اقتصاد و بازگشت سرمایه است.
به گزارش بورس امروز؛ در حالی که به نظر میرسد همه چیز “هوشمند” در حال تغییر و شکلگیری است، سیر تحقق کامل اینترنت اشیاء در اصل هنوز در حالت آماده به کار است. خانهها هوشمندتر از همیشه هستند و واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، پهپادهای شخصی و مجموعهای متنوع از پوشیدنیها، نوشیدنیها و دستگاههای پزشکی بازار دیجیتال را احاطه کردند، اما هنوز هم ظرفیت بیشتری وجود دارد. امکانات بیپایان هستند و بسیاری از فناوریها در حال حاضر آماده شدهاند و فقط در انتظار عملی شدن هستند. میخواهیم بدانیم این مفهوم جذاب و شگفتانگیز چیست و به چه نحوی جامعه کنونی ما را مدیریت میکند؟
با وجود این که این مفهوم توسط افراد مختلفی تعریف شده است اما اولین شخصی که از این مفهوم صحبت کرد کسی نبود جز کوین اشتون. او کارشناس حوزه دیجیتال بود. بر خلاف تعاریف قدیم که دادهها مقولاتی بودند که کاربران تولید میکردند در تعاریف جدید دادهها به معنای تولید اشیاء هستند . اشتون این مفهوم را در مقالهای در نشریه RFID در سال ۱۹۹۹ به خوبی توصیف کرده است: اگر ما رایانههایی داشتیم که همه چیز را در باره همه چیز میدانستند و بدون هیچ کمکی از سوی ما از دادههایی که خود جمعآوری میکردند استفاده میکردند در آن صورت میتوانستیم همه چیز را اندازهگیری کنیم و از اتلاف وقت و انرژی جلوگیری میکردیم. همچنین میدانستیم چه چیزهایی را برای تعویض تعمیر و یا راهاندازی لازم داریم و آیا اشیاء خود به تنهایی قادر به اجرای وظایف خود هستند یا خیر.
درواقع اشتون جهانی را توصیف میکند که در آن هر چیزی، از جمله اشیاء بیجان، برای خود هویت دیجیتال دارند و به کامپیوترها اجازه میدهند آنها را مدیریت کنند. اینترنت در حال حاضر همه مردم را به هم متصل میکند ولی با اینترنت اشیاء تمام اشیاء به هم متصل میشوند. تعریفی که تمایز اینترنت برای انسان یا اینترنت برای اشیاء را به خوبی توصیف کرده تعریفی است که گروه راهحلهای کسب و کار اینترنتی سیسکو ارائه کرده است، این گروه اینترنت اشیاء را متعلق به زمانی میدانند که که در آن نسبت به انسانها، تعداد اشیاء بیشتری به اینترنت متصل باشند و جهان فیزیکی تبدیل به یک سیستم اطلاعاتی بزرگ میشود.
در این جهان و با سرعت پیشرفت علم و تکنولوژی نیاز به توسعه شبکههای اینترنتی بیش از گذشته احساس میشود. یکی از اقدامات روبه رشدی که در این حوزه صورت گرفته راهاندازی ۴۰۰ سایت نسل پنجم است و هدف از راهاندازی آزمایشگاه 5G در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، علاوه بر ارتباط صنعت با دانشگاه، توسعه اکوسیستم نسل پنجم و کمک به فعالان این حوزه برای فراهم کردن امکان تست محصولاتی است که ارائه میشود. شبکه آزمایشی 5G به دلیل محدودیت گوشیها چندان در کشور گسترده نیست اما این مسأله بدان معنا نیست که توسعه شبکه امکانپذیر نیست؛ بلکه به زودی سامسونگ و اپل نیز 5G را پشتیبانی میکنند. سرمایهگذاری در 5G شروع شده است و در حال حاضر بیش از یک میلیارد سایت 5G در دنیا داریم اما اگر از لحاظ پوششی بررسی کنیم میبینیم که در دنیا هنوز به ۳۰ درصد پوشش 4G نرسیده است. در کشور ما هم بحث فرکانس و پروانه مطرح و قرار است به زودی مزایده فرکانس 5G برگزار شود به این ترتیب این توسعه میتواند سرعت بیشتری بگیرد.
با وجود چالشهایی که در این زمینه وجود دارد همراه اول به صورت آزمایشی تا کنون حدود ۴۰۰ سایت نسل پنجم راهاندازی کرده و تا آخر سال به هزار سایت در کشور میرسد. درواقع رویکردی که پارک علم و فناوری پیش گرفته به سمت و سوی 5G است. یکی از مواردی که در بحث راهاندازی 5G وجود دارد درنظر گرفتن اقتصاد و بازگشت سرمایه است. برای تمرکز بر روی اقتصاد دانشبنیان، توسعه فناوری و اقتصاد دانشبنیان را به دو بخش موازی تفکیک کردند که یکی از حوزههای بسیار مهم که در آینده فناوری مهم است، بحث ارتباطات و اتصالپذیری است که این حوزه به عنوان یک ستاد در معاونت علمی تعریف شده است. اگر بخواهیم مصداق امروزیاش را بدانیم بحث اینترنت اشیاء و نسل پنجم توسعه سیار مهمترین بخش آن در ایران است.
آزمایشگاه باز یا اپن 5G این امکان را به شرکتها، دانشجویان و اشخاص حقیقی میدهد تا محصولی که در شبکه 5G دارند را توسعه دهند و علاوه بر این آزمایشگاه سیستمی دارد که برای چالشهای موجود اپراتور همراه اول فعالیت دارد. چشمانداز این مسیر جذاب؛ ابتدا فرهنگسازی در زمینه هوششمندسازی وسایل و سپس طی دو یا سه سال آینده تحولی بزرگ را در حوزه هوشمندسازی در سطح کشور شاهد باشیم.