وزیر نفت در مجمع بین المللی هفته انرژی روسیه شرکت کرد؛
طرحریزی افقهای تازه همکاری ایران و روسیه
جواد اوجی و الکساندر نواک طی دیداری در حاشیه مجمع بینالمللی «هفته انرژی روسیه» در مسکو درباره راههای توسعه مناسبات در زمینه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، اجرایی شدن قراردادهای دوجانبه و امضای اسناد تازه همکاریهای اقتصادی گفتوگو کردند.
به گزارش بورس امروز؛ اوجی در آغاز این دیدار گفت: روابط ایران و روسیه وارد مرحلهای تازه شده و عزم دو کشور بر توسعه و تعمیق بیش از پیش مناسبات استوار است.
وزیر نفت، ساخت خط آهن رشت-آستارا در مسیر گذرگاه ریلی شمال-جنوب را از مهمترین طرحهای در حال اجرای بین ایران و روسیه دانست و گفت: با تکمیل این قطعه، کریدور بینقارهای شمال-جنوب تکمیل و حجم مبادلات اقتصادی و ترانزیتی بهطور قابل ملاحظهای افزایش خواهد یافت.
الکساندر نواک نیز ضمن ابراز خرسندی از حضور وزیر نفت در ششمین مجمع بینالمللی «هفته انرژی روسیه» گفت: این نشست فرصتی برای مرور همکاریها و انجام توافقها بین اعضای اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش) است.
شتاببخشی به تکمیل خط ریلی مسیر غربی کریدور شمال-جنوب با مشارکت ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، تنظیم اسناد تازه همکاری در زمینه توسعه همکاریهای اقتصادی، اجرای قراردادهای دوجانبه در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی و همکاری در صحنه بینالمللی از جمله ائتلاف اوپکپلاس، از مسائل مورد بحث در این دیدار بود.
وزیر نفت و معاون نخستوزیر روسیه در این دیدار بر انجام مقدمات لازم برای آغاز احداث راه آهن رشت – آستارا از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی (دیماه ۱۴۰۲) تأکید کردند.
در این دیدار همچنین درباره دستورکارهای اصلی نشست آینده کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و روسیه، که قرار است نوامبر ۲۰۲۳ (آبان- آذر ۱۴۰۲) در تهران برگزار شود، رایزنی کردند.
اوجی بهعنوان رئیس طرف ایرانی کمیسیون همکاریهای اقتصادی با روسیه و نواک بهعنوان رئیس طرف روس این کمیسیون ابراز امیدواری کردند که نقشه راه همکاریهای فنی – علمی ایران و روسیه در صنایع نفت، گاز و برق در این نشست نهایی و امضا شود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز چهارشنبه (۱۹ مهرماه) در آیین گشایش رسمی مجمع بینالمللی هفته انرژی روسیه از گفتوگوی تهران و مسکو درباره تقویت تبادلات انرژی با ایران خبر داد.
ثبات بازار جهانی نفت با اتحاد و همدلی اعضای اوپک پلاس
جواد اوجی در حاشیه حضور در مجمع بینالمللی «هفته انرژی روسیه» در جمع خبرنگاران اظهار کرد: طی دو سال گذشته طرحهای سرمایهگذاری برای افزایش تولید نفت و گاز و ظرفیت پالایشی به ارزش ۱۲ میلیارد دلار به بهرهبرداری رسید.
وی اظهار کرد: دولت سیزدهم و وزارت نفت با برخورداری از نقشه راه برای افزایش تولید نفت و گاز برنامهریزی دقیقی انجام داده است و با بهرهگیری از ظرفیت سرمایهگذاری داخلی و خارجی، خبرهای خوبی برای ملت ایران و مصرفکنندگان انرژی در جهان خواهیم داشت.
وزیر نفت گفت: با توجه به رشد تقاضای انرژیهای فسیلی در دوران پساکرونا، سرمایهگذاری مطلوبی در زمینه افزایش تولید نفت و گاز با هدف تأمین امنیت انرژی و رفاه حال مردم ایران و تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز جهان انجام دادهایم.
اوجی با بیان اینکه ظرفیت تولید نفت در ایران در دو سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است، گفت: ۶۷ طرح مهم به ارزش ۱۵ میلیارد دلار برای افزایش تولید نفت و گاز تا پایان سال ۱۴۰۲ در ایران به بهرهبرداری میرسد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر تحولات اخیر منطقه بر قیمت نفت در جهان تصریح کرد: انتظار میرود بازار جهانی نفت با همدلی خوب شکلگرفته میان اعضای اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) و اوپکپلاس (ائتلاف اوپک و متحدانش) از سیاست مصون باشد.
وزیر نفت ادامه داد: با اتحاد اعضای اوپک و صدور بیانیه اوپکپلاس، هماینک همدلی خوبی برقرار است و اوپک خط مشیها در زمینه حجم عرضه را بهگونهای تعیین میکند که به ثبات بازار و قیمت نفت در جهان کمک کند.
اوجی یادآور شد: بنا بر گزارش اوپک، تقاضای جهانی در بازار نفت تا پایان سال ۲۰۴۵ میلادی، روزانه ۱۶ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت که این موضوع، اهمیت حاملهای انرژی را در رشد اقتصادی جهان نشان میدهد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری، روند همکاریهای ایران و روسیه در حوزه نفت و گاز را رو به رشد دانست و اظهار کرد: رایزنیهای دوجانبه در سطوح عالی دو کشور و مذاکرات مسئولان و فعالان صنعت نفت و گاز، به امضای شماری از قراردادها منجر شده که بعضی از آنها در توسعه میدانها به ثمر نشسته است.
همکاری مسکو و تهران برای بیاثر کردن تحریمها
وزیر نفت گفت: ایران و روسیه میتوانند با بهرهگیری از ظرفیتهای مشترک، تحریمها علیه دو کشور را بدون اثر کنند و در بازار انرژی جهان بسیار تأثیرگذار باشند.
اوجی از طرح تولید تجهیزات و پمپهای درونچاهی در استان خوزستان به عنوان یکی از طرحهای شاخص همکاری دو کشور یاد کرد که ضمن تأمین نیازهای دو کشور، به صادرات این محصولات نیز منجر شده است.
ایجاد قطب گازی در شمال خلیج فارس
جواد اوجی شامگاه چهارشنبه (۱۹ مهرماه) در دیدار با الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم، چشمانداز تقویت تبادلات انرژی ایران و روسیه و ایجاد کریدور گازی دو طرف از طریق کشورهای همسایه را در چارچوب همکاریهای منطقهای مثبت توصیف کرد.
وی همچنین با اشاره به دیدگاه مثبت رؤسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در زمینه ایجاد قطب گازی در جنوب ایران، بر تلاش تهران و مسکو در این زمینه تأکید کرد.
وزیر نفت با اشاره به مذاکرات خود با الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه، برداشتن گامهای عملی برای ایجاد قطب گازی ایران و روسیه در ساحل شمالی خلیج فارس را خواستار شد.
مدیرعامل شرکت گازپروم نیز در این دیدار با اشاره به روند رو به رشد مناسبات تهران – مسکو، از آمادگی این شرکت برای همکاریهای تازه با ایران خبر داد.
دیدار وزیران نفت ایران و سوریه
وزیر نفت در حاشیه حضور در مجمع بینالمللی «هفته انرژی روسیه» با وزیر نفت سوریه دیدار و گفت و گو کرد.
اوجی در دیدار با فراس قدور خاطر نشان کرد: گسترش روابط با سوریه مورد تأکید رهبر معظم انقلاب و دولت آیتالله رئیسی است، از این رو، از توسعه مناسبات دوجانبه تهران – دمشق استقبال میکنیم.
اوجی با اشاره به سفر اردیبهشتماه امسال سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران و هیئت همراه به سوریه گفت: توافقها بین دو کشور در این سفر را به شکل جدی پیگیری کردهایم.
وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وقایع منطقه گفت: عملیات «طوفان الاقصی» برای همه غیرمنتظره بود و رژیم صهیونیستی و سرویسهای امنیتی آن را با وجود همه ادعاها، غافلگیر کرد و هیمنه پوشالی رژیم اشغالگر قدس را فرو ریخت.
اوجی با بیان اینکه ماهیت و وضع رژیم صهیونیستی در عملیات «طوفان الاقصی» برای جهان اسلام بیش از پیش آشکار شد، گفت: مردم ایران ضمن اعلام حمایت از دفاع مردم فلسطین از حقوق پایمالشده آنان در هفت دهه گذشته، از حملههای ناجوانمردانه به غزه و تنگنای کنونی در این منطقه ناراحت هستند؛ باید با بهرهگیری از ظرفیتهای بینالمللی از آلام مردم فلسطین کاست.
در این دیدار که با حضور سفیران ایران و سوریه در مسکو برگزار شد، قدور نیز بر اهمیت توسعه مناسبات با ایران در حوزههای مختلف از جمله نفت و انرژی تأکید کرد.
قدور با اشاره به تحولات فلسطین بر حمایت از مردم مظلوم این کشور بهویژه در مقطع کنونی تأکید کرد.
ایران امنترین مسیر انتقال انرژی به آبهای آزاد است
جواد اوجی در مجمع بینالمللی «هفته انرژی روسیه» با اشاره به سخنان اخیر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره روابط مطلوب تهران و مسکو و تلاش برای توسعه آن به هر طریق ممکن اظهار کرد: رویداد «هفته انرژی روسیه» فرصتی ارزشمند برای بحث درباره توسعه صنعت انرژی است و به بررسی چالشهایی که با آن روبهرو هستیم و خواهیم بود، موانعی که بر آن غلبه کردهایم و موفقیتهایی که با تلاشها دوجانبه و چندجانبه بهدست خواهیم آورد، میپردازد.
وی افزود: بهعنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه افزون بر تلاش برای گسترش همکاریهای راهبردی در حوزههای مختلف انرژی از همکاری میان همه وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای ایرانی و روس حمایت میکنیم. اکنون فرصتی تاریخی برای دو کشور بهوجود آمده است و دو طرف بیش از هر زمان دیگری به هم نزدیکتر شدهاند.
وزیر نفت ادامه داد: همکاری ایران و روسیه نهتنها سبب رشد دو کشور میشود، بلکه زمینه ترقی دیگر کشورهای منطقه را هم فراهم میکند. من مطمئنم اگر همه بیشتر تلاش کنیم روند همکاریها شتاب بیشتری میگیرد. بیاغراق تحریمهای ناعادلانه علیه ایران و روسیه در بسیاری از بخشها سبب تقویت دو کشور شده است.
اوجی اظهار کرد: ما این تحریمها را فرصتی بزرگ و تاریخی برای نزدیک شدن در همه ابعاد میدانیم و معتقدیم باید از این فرصتها استفاده و نظمی نو در تعاملات اقتصادی ایجاد کنیم، رویداد «هفته انرژی روسیه» یکی از این فرصت ها است که امیدوارم در آن به نتایجی قابلتوجه برسیم.
وی یادآور شد: همه این دستاوردها در شرایط تشدید تحریمهای ظالمانه و فشار حداکثری حاصل شده است، با اعتقاد به خداوند متعال و اعتقاد به خودباوری و ابتکار نوآوری عظیم توانستهایم بر این مشکلات غلبه کنیم.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه همکاری ایران و روسیه بدون موانع نبوده است، ادامه داد: دو طرف با چالشهایی پرشمار از جمله فشارهای تحریمها روبهرو بودهاند، اما از طریق عزم تزلزلناپذیر و پشتکار موفق به یافتن راهحلهای نوآورانه برای غلبه بر این موانع شدهایم. ایران و روسیه نمونه بارز این بودهاند که چگونه همکاری و اتحاد راهبردی میتواند به غلبه بر چالشها کمک کند. با بهرهگیری از نقاط قوت و به اشتراکگذاری تخصص و فناوری، توانستهایم همکاریها در حوزه انرژی را گسترش دهیم.
اوجی با تأکید بر اینکه تحریمها مانع پیشرفت و رشد اقتصادی ایران نشده است، گفت: در سه ماه نخست سال ۱۴۰۲، حوزه نفت و گاز ایران به رشد ۱۹.۸ درصدی دست یافت که این دستاورد در شرایط تشدید تحریمهای ظالمانه و فشار حداکثری حاصل شده است.
وی همچنین با اشاره به ارتقای شاخصهای دسترسی مردم ایران به انرژی طی چهار دهه اخیر گفت: هم اینک کل شهرهای ایران و بیش از ۸۵ درصد روستاهای ایران به شبکه گاز طبیعی متصل هستند و ضریب پوشش گاز در مجموع مناطق شهری و روستایی ایران افزون بر ۹۰ درصد است.
وزیر نفت گفت: ایران امنترین و ارزانترین مسیر انتقال انرژی به آبهای آزاد است و جهان انرژی نمیتواند نقش کلیدی این کشور را نادیده بگیرد، ایران افزون بر دارا بودن منابع انرژی موقعیت مناسب جغرافیایی دارد که در نقطه اتصال آسیا و اروپا قرار گرفته و تنها مسیر یکپارچه خشکی بین دریای خزر و خلیج فارس است. کشورهای اطراف ما برخی صادرکننده نفت و گاز و برخی وارد کننده این کالاها هستند و این شرایط امکان ایفای نقش قطب انرژی را برای ایران تسهیل میکند.
اوجی اظهار کرد: ایران با بهرهگیری از منابع طبیعی و همسایگان شمالی میتواند اصلیترین بازیگر تجارت انرژی در خاورمیانه باشد و به قطب اصلی گاز تبدیل شود، اکنون به ترکیه و عراق گاز صادر میکنیم و پاکستان و هند و عمان نیز مشتریان بالقوه گاز ایران بهشمار میآیند. به غیر از گاز طبیعی دیگر حاملهای انرژی نیز مانند تجارت و سوآپ نفت خام، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی امتیازی ویژه را برای کشور بهوجود آورده است.
وی گفت: پایانههای صادرات و واردات خطوط لوله انتقال نفت گاز و فرآوردههای نفتی نشان از ظرفیت عظیم ایران برای تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه دارد.
وزیر نفت با بیان اینکه همکاری بین روسیه و ایران تنها به مزایای اقتصادی محدود نمیشود، تصریح کرد: این روابط همچنین درک متقابل را تقویت کرده و میتواند به ثبات منطقه و جهان کمک کند و راه را برای همکاریهای بیشتر در دیگر بخشها هموار کند. مشارکت دو طرف میتواند به چالشهای موجود پاسخ دهد و فرصتهایی تازه ایجاد کند که سرانجام به ایران و روسیه و در عین حال جامعه جهانی کمک خواهد کرد.
اوجی اظهار کرد: سرمایهگذاری آزاد غیرسیاسی، بهرهبرداری از فناوری بهصورت مشترک در توسعه و بهرهبرداری از منابع دو کشور مهم و لازم است در برنامه توسعه روابط دو کشور قرار گیرد، استفاده از تجربههای یکدیگر در آموزش منابع انسانی ایجاد سازوکارهای نو مالی در همکاریهای انرژی برای تسهیل و تسریع در تراکنشهای مالی دوجانبه با مشارکت بخش خصوصی و دولتی قابل تحقق و برای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش بخش انرژی دو کشور ضروری است.
وی تأکید کرد: ایران ۱۵ کشور همسایه دارد که ۱۲ کشور دارای منابع نفت و گاز هستند، ایران با دارا بودن ۱۸۸۰ کیلومتر مرز آبی از طریق دریای عمان و خلیج فارس با آبهای آزاد جهان در ارتباط است؛ امتیازی که بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت و فرآوردههای نفتی از آن بیبهره هستند و برای صادرات و فروش نفت و فرآوردهها بهشدت نیازمند آن هستند.
وزیر نفت افزود: منابع و موقعیت سرزمینی مناسب و داشتن مزیت ژئواکونومیکی و ژئوپلیتیکی در کنار وجود عواملی نظیر نیروی انسانی متخصص فراوان دسترسی به خوراک ارزان و امنیت تأمین آن و نیز برخورداری از دانش فنی ایران را به کشوری جذاب برای سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز تبدیل کرده است که با داشتن نظامی با ثبات سیاسی و قدرتمند و سازوکارهای قانونی حمایتکننده، امنیت سرمایه را برای سرمایهگذاران تأمین میکند.
اوجی ضمن دعوت از سرمایهگذاران خارجی برای مشارکت در طرحهای صنعت نفت و گاز ایران، تصریح کرد: سبک قراردادهای ایران در این حوزه برای سرمایهگذاران جذابیتهای بسیاری دارد.
وی تصریح کرد: مشارکت شرکتهای دولتی و خصوصی با تعهد دولتها میتواند سرانجام سبب رفع چالشهای موجود و افزایش رفاه مردمانمان شود. امید است هماندیشی مشارکت در این گردهمایی در توسعه همکاریهای حوزه انرژی کشورها تأثیرگذار باشد.
وزیر نفت گفت: بهعنوان فردی که ۳۵ سال در حوزه صنعت نفت و گاز فعالیت دارم باید تأکید کنم به همان مقدار که جهان بتواند در سیاستزدایی بازارهای جهانی انرژی بهویژه نفت موفق باشد به همان مقدار میتواند به ارتقای امنیت جهانی بیفزاید، تجارت جهانی نفت و گاز باید از مناسبات سیاسی جدا باشد.
اوجی ادامه داد: توسعه اقتصادی کشورها نیازمند دسترسی به انرژی مطمئن پایدار و با قیمت منصفانه است. همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی به همافزایی منطقهای و صلح و ثبات کشورهای منطقه کمک میکند.