تقابل تردید و امید در بازار
انتظار میرود حدود ۶۰۰ همت سود نقدی به طور تدریجی بین سهامداران تا آبان ماه توزیع شود. با فرض برگشت ۲۰ درصدی این پولها به بازار سرمایه میتوان نتیجه گرفت حدود ۱۲۰ همت پول پتانسیل ورود به بازار سرمایه را دارند که همین امر میتواند باعث افزایش تقاضا و ارزش معاملات در بازار سرمایه شود.
به گزارش بورس امروز؛ بازار سرمایه با یک رشد مناسب از آبان سال ۱۴۰۱ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ به قله ۲.۵ میلیون واحد رسید و شاخص کل رشدی ۱۰۰ درصدی را برای سهامداران به ارمغان آورد و از اردیبهشت ماه با حدود ۲۵ درصد اصلاح تا محدوده ۱.۹ میلیون واحد، کاهش نسبتاً سنگینی را تجربه کرد. این اصلاح باعث شد تا بیش از ۴۰ درصد از ارزش برخی از صنایع و نمادها کاسته شود. در حال حاضر نیز شاهد تقابل تردید وامید بین سرمایهگذاران هستیم و همین امر باعث شده تا ارزش معاملات به کمترین مقدار خود طی سه سال گذشته برسد. اخبار ضد و نقیض و اظهارات کارشناسی نشده مثل خروج سیمان و فولاد از بورس کالا و استقبال از قیمتگذاری دستوری، باعث شده تاامید سهامداران کمرنگتر شده و سایه تردید بر سر بازار سنگینی نماید. خروج مداوم پول حقیقی طی این سه ماه اخیر موید همین موضوع است.
اخبار مربوط به بورس کالا و عرضه سیمان و فولاد
باتوجه به اظهارات عنوان شده مبنی بر تأثیر بورس کالا و معاملات سیمان و فولاد بر قیمت مسکن، به آمارهای رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار رجوع کردیم. در ادامه به بررسی این تأثیر خواهیم پرداخت تا صحت این ادعا را با آمارهای رسمی منتشر شده بررسی کنیم. طبق اعلام بانک مرکزی و اتحادیه مشاورین املاک، میانگین قیمت خرید هرمتر مربع مسکن نوساز در استان تهران حدود ۶۰ میلیون تومان اعلام شده است. با توجه به فهرست بها و ابنیه سال ۱۴۰۲ که توسط سازمان برنامه و بودجه تهیه و منتشر شده است، هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران به طور میانگین حدود ۱۰ میلیون تومان برآورد میگردد. همین امر نشان دهنده سهم حدوداً ۸۵ درصدی قیمت زمین در بهای تمام شده هر متر مربع مسکن است. سهم هزینههای ساخت از جمله سیمان، فولاد، دستمزد و مابقی مصالح حدود ۱۵ درصد است و به طور مشخص سهم سیمان و فولاد برای هرمتر مربع به طور تقریبی در بالاترین حالت ممکن، کمتر از چهار میلیون تومان خواهد شد (مطابق با فهرست بهاء سال ۱۴۰۲). بررسی معاملات میلگرد در بورس کالا نیز نشان میدهد قیمت میلگرد در معاملات شش ماه اخیر با توجه به قطعی برق و کاهش تولید، نوسانات کمی داشته و حتی برخی از روزها به قیمت پایه معامله شده است. باتوجه به آمارهای منتشر شده میتوان نتیجه گرفت که عامل گرانی مسکن، سیمان و فولاد و معاملات بورس کالا نیست و این تصمیمات خلق الساعه و غیرکارشناسی باعث افزایش بیاعتمادی و ضربه به سرمایههای مردم خواهد شد. وزیر محترم اقتصاد نیز در ماجرای نرخ خوراک پتروشیمی به این نکته تأکید داشتند که مسئولین از اتخاذ تصمیماتی که موجب نااطمینانی و ضربه به بورس و سرمایههای مردم خواهد شد، جلوگیری کنند. انتظار میرود در سالی که به حمایت از رشد تولید نامگذاری شده، مسئولین مربوطه به فکر تحقق این شعار بوده و در کمترین حالت از ایجاد مجدد انحصار و رانت برای توزیع سیمان و فولاد جلوگیری نمایند.
سود مجامع و تاثیر بر بازار
شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰۰۰ همت سود خالص ساختند که با توجه به نسبت پرداخت سود نقدی که به طور میانگین حدود ۶۰ درصد میباشد. انتظار میرود حدود ۶۰۰ همت سود نقدی به طور تدریجی بین سهامداران تا آبان ماه توزیع شود. با فرض برگشت ۲۰ درصدی این پولها به بازار سرمایه میتوان نتیجه گرفت حدود ۱۲۰ همت پول پتانسیل ورود به بازار سرمایه را دارند که همین امر میتواند باعث افزایش تقاضا و ارزش معاملات در بازار سرمایه شود. البته درصورتی میتوان این انتظار را داشت که فضای ملتهب فعلی، کمی آرام شده و از تردیدها کاسته شود.
شرایط آتی بازار سرمایه
در حال حاضر شاخص کل به محدوده ۲.۱ میلیون واحد رسیده و از لحاظ بررسی بنیادی، P/E ttm بازار در محدوده ۸ واحد قرار گرفته است که کمتر از میانگین ۶ ماه اخیر میباشد. با میانگین ۹.۵ واحدی خود فاصله ۲۰ درصدی دارد. ارزش دلاری بازار سرمایه بر حسب دلار بازار آزاد نیز به محدوده ۱۷۰ میلیارد دلار رسیده که با میانگین ۲۳۰ میلیاردی و سقف حدود ۴۰۰ میلیارد دلاری خود، فاصله بسیار زیادی دارد. از منظر تکنیکال نیز رشد شاخص کل از محدوده ۱.۹ میلیون واحد تا ۲.۱ میلیون واحد را میتوان موج A نامگذاری کرد و نوسانات و اصلاحات فعلی را به شرطی که کف دو میلیون واحد حفظ شود، موج B نام نهاد و انتظار شروع یک موج صعودی در قالب موج C از نیمه دوم مهر ماه دور از ذهن نیست. بر این اساس محدوده ۲.۳ الی ۲.۴ میلیون واحد، اولین تارگت این موج خواهد بود و در صورت عبور پرقدرت از این محدوده با لحاظ تغییراتی در این موج شماری انتظار شکست قله ۲.۵ میلیون و دسترسی به تارگتهای بالاتر نیز امکانپذیر خواهد بود.
نویسنده: علی پور رمضان – تحلیلگر کارگزاری ایساتیس پویا