استراتژی هلدینگ صدر تامین برای تامین انرژی در طبس
زغال سنگ در دنیا جایگاه ویژهای در تولید محصولات و تأمین انرژی دارد. نقش قابل توجه این نوع سوخت در جهان به گونهای است که از ۴ میلیارد تن سیمان تولید شده دنیا حدوداً ۹۰ درصد آنها در کارخانههای سیمان با پایه زغال تولید میشود. بیش از ۵۰ درصد پتروشیمیهای چین نیز بر پایه زغال بوده و بیش از نیمی از نیروگاههای دنیا به این محصول متکی هستند. در این شرایط که چنین صنایع بزرگی با سوخت زغال سنگ فعالیت میکنند، میتوان به اهمیت روز افزون صنعت زغال پیبرد.
به گزارش بورس امروز؛ زغال سنگ در دنیا جایگاه ویژه ای در تولید محصولات و تأمین انرژی دارد. نقش قابل توجه این نوع سوخت در جهان به گونهای است که از ۴ میلیارد تن سیمان تولید شده دنیا حدوداً ۹۰ درصد آنها در کارخانههای سیمان با پایه زغال تولید میشود. بیش از ۵۰ درصد پتروشیمیهای چین نیز بر پایه زغال بوده و بیش از نیمی از نیروگاههای دنیا به این محصول متکی هستند. در این شرایط که چنین صنایع بزرگی با سوخت زغال سنگ فعالیت میکنند، میتوان به اهمیت روز افزون صنعت زغال پی برد.
باتوجه به وجود ذخایر ارزشمند گاز در کشور، به صنعت زغالسنگ کمتر توجه شده به طوریکه حتی نیاز مصرفی کشور در حال حاضر تولید نمی شود به طوریکه متاسفانه شاهدیم ۴ مجموعه تولید کک سازی کشور زیر ظرفیت در حال فعالیت بوده و از طرفی طی چندین سال اخیر هیچ توسعه ای از این منظر وجود نداشته است. عدم وجود معادن مکانیزه ( جز شرکت زغالسنگ پروده طبس) بهره وری این صنعت را متاثر کرده و قیمت گذاری دستوری، پیچیدگی و عدم د سترسی به تکنولوژی و عدم امکان صادرات، سرمایه گذاری در این حوزه را با ریسک بالا همراه کرده است.
باتوجه به ناترازی گازی کشور و زیان قابل توجه از این منظر و از طرفی مساله قطعی برق یا محدودیت های اعمالی، صنعت کشور را با مشکل مواجه می سازد. در چنین شرایطی، ایران با داشتن ذخایر با اهمیت و استراتژیک زغالسنگ، می تواند بخشی از این ناترازی را هم در حوزه گاز بهبود بخشد. زغال سنگ سوختی با آلایندگی بالا بوده اما بدون شک، این آگاهی وجود دارد که در مقابل سایر سوخت های فسیلی همچون مازوت، زغال سنگ از آلایندگی کمتر و یا حداقل برابری برخوردار است. قابل تأمل است که از خاکستر ناشی از سوخت زغالسنگ در نیروگاه ها، عناصر نادر نیز قابل استحصال است که باتوجه به روند جهانی، ایران نیز ناگریز به این حوزه ورود جدی خواهد داشت. با این وجود زغالسنگ و توسعه مصرف آن در صنایع مختلف به عنوان یک راه حل جهت تأمین پایدار انرژی محسوب میشود.
شرکت زغال سنگ پروده طبس از شرکتهای زیر مجموعه شرکت سرمایه گذاری صدرتأمین، به عنوان تنها بهره بردار مکانیزه زغال سنگ کشور، با تولید سالیانه ۷۰۰ هزارتن کنسانتره زغالسنگ، با وسعتی بالغ بر ۳۰،۰۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی ۷۵/۲ میلیارد تن زغال سنگ کک شو و حرارتی، غنی ترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب می گردد.
وجود ظرفیت های بالای شرکت زغال سنگ طبس، این امکان را به ما میدهد تا با طرحهای خوب و مطلوبی که قابلیت اجرا در این راستا را دارند، به توسعه ظرفیت های بالفعل این مجموعه کمک کنیم. هلدینگ صدرتأمین در نظر دارد با توجه به این ذخایر ارزشمند یک طرح توسعه در فاز اول برای افزایش ظرفیت کنسانتره زغالسنگ به میزان ۴۰۰ هزارتن و طرح توسعهای دیگر تحت عنوان خرید ست دوم لانگوال به منظور جلوگیری از توقف تولید در زمان اورهال برای شرکت انجام دهد. همچنین از برنامه های آتی هلدینگ که در حال حاضر در مرحله مذاکره بوده، احداث نیروگاه زغالسوز در منطقه طبس میباشد.
شرکت ذوب آهن اصفهان نیز به عنوان اولین و بزرگترین تولید کننده محصولات فولادی کشور، دچار زیان انباشته بوده و قسمت شایانی از این موضوع مربوط به واردات زغال سنگ مورد نیاز شرکت میباشد که با ایجاد طرحهای توسعه در شرکت زغال سنگ پروده طبس علاوه بر تأمین نیاز داخلی کشور، تکمیل زنجیره، بهبود قسمتی از ناترازی انرژی به خصوص حوزه گازی، به سودآوری شرکت ذوب آهن اصفهان نیز کمک شایانی میگردد.
به صورت کلی، زغالسنگ میتواند نقش بارزی در تأمین انرژی و همچنین بهبود ناترازی گازی ایفا نماید و شرکت سرمایهگذاری صدرتأمین با برنامههای مدون در صدد تکمیل زنجیره زغالسنگ جهت توسعه شرکت زغال سنگ پروده طبس و همچنین انتفاع ذوب آهن در کنار نیروگاه زغالسوز و استحصال عناصر نادر در تکمیل این زنجیره است.
محسن بهزادی – مدیر پرتفوی شرکت سرمایه گذاری صدر تأمین