افزایش هزینه اجرای طرحهای توسعه «فجهان» با رشد نرخ ارز
اجرای طرحهای توسعه افزایش ظرفیت آهن اسفنجی «فجهان» با افزایش نرخ ارز و عدم امکان تأمین منابع داخلی، به منابع خارج از سازمان وابسته شده است به طوری که عدم اجرای آن، مدت زمان بهره برداری هر یک از دو طرح را به میزان ۱۸ ماه افزایش خواهد داد.
به گزارش بورس امروز؛ تولید آهن و فولاد به عنوان یکی از مهمترین کالاهای بنیادی در جهان نقش قابل توجهی در توسعه صنایع مختلف داشته است. کشور ایران باتوجه به ذخایر موجود در این زمینه، قابلیت رشد چشمگیری دارد؛ به طوری که توسعه زنجیره فولاد همواره مورد توجه اقتصاددانان و در ادامه تولیدکنندگان این صنعت بوده است که لازمه آن جذب بیشتر دانش و فناوری برای استفاده بهتر منابع و بهرهوری بالاتر از ذخایر سنگ آهن و فولاد کشور بوده است.
شرکت جهان فولاد سیرجان به عنوان یکی از تولیدکنندگان برتر زنجیره فولاد همواره سعی در ترقی، افزایش ظرفیت و بهبود تولیدات خود جهت استفاده کارآمدتر از منابع فولادی کشور و رشد اقتصادی داشته است. برکسی پوشیده نیست که در شرایط تحریمی تولیدکنندگان امکان استفاده سهل از تکنولوژی جهانی را نداشته و مشکلاتی همچون تغییرات و جهشهای نرخ ارز مسیر پیشرفت را برای آنها با مانع رو به رو کرده است.
همچنانکه میدانیم، «فجهان» به منظور تحقق اهداف سازمانی و حرکت به سوی استفاده کارآمد از منابع فولادی کشور، به برنامهریزی و اجرای طرحهای توسعهای همچون آهن اسفنجی اقدام کرده است. طرح توسعه تولید آهن اسفنجی به شیوه احیا مستقیم که از سال ۱۴۰۰ آغاز گردیده که با وجود رشد ۵۱.۴ درصدی پیشرفت در اجرای فیزیکی در آن سال، طی سال ۱۴۰۱ تنها ۱۲.۳ رشد داشته است. این طرح که با مشکلات افزایش هزینهها و کمبود منابع داخلی مواجه شده، برای تسریع در اجرا نیازمند افزایش سرمایه مجدد میباشد؛ زیرا منابع داخلی کافی برای تکمیل طرح ۲ و پیشبرد طرح مگامدول وجود ندارد.
«فجهان» در آخرین برآورد خود (خرداد ۱۴۰۲) تمامی هزینههای لازم برای اجرای طرح احیای مستقیم دو را حدود ۲۵ هزار میلیارد ریال به عنوان هزینه ریالی و ۳۰ میلیون دلار به عنوان هزینه ارزی این طرح تخمین زده که تا پایان سال ۱۴۰۱ تنها ۶۶ درصد مخارج انجام شده است. لذا ۳۴ درصد باقی مانده جهت اجرا در سال ۱۴۰۲، نیازمند تأمین مالی از محل افزایش سرمایه و ورود منابع خارج از شرکت است.
در خصوص طرح احیای مستقیم مگامدول، آپدیت هزینههای برآوردی حدود ۳۷ هزار میلیارد ریال به همراه ۴۱ میلیون دلار هزینه ارزی بوده که تا پایان سال ۱۴۰۱ ۵۴ درصد آن تأمین و ۴۶ درصد مخارج جهت تکمیل طرح، همچنان باقی مانده است. هیئت مدیره برآورد کرده در صورت تحقق افزایش سرمایه در سال جاری، تنها طرح احیای مستقیم ۲ به مرحله بهره برداری سرد رسیده و طرح مگامدول همچنان تا پایان سال ۱۴۰۳ ادامه دارد که تکمیل آن در سال ۱۴۰۳ نیز به تحقق افزایش سرمایه جاری وابسته است؛ در صورت عدم تأمین مالی از محل افزایش سرمایه، اجرای طرح تا سال ۱۴۰۵ به طول خواهد انجامید.
لازم به ذکر است که تمامی این برآورد ها بر پایه دو فرض تحقق افزایش سرمایه و ثبات نرخ ارز بوده که دومی فرضی محال و دور از ذهن است؛ لذا باید انتظار داشت حتی در صورت تحقق افزایش سرمایه و پیشرفت طرح ۲، تکمیل نهایی آن نیازمند تأمین منابع بیشتری نسبت به میزان پیش بینی شده باشد.
طبق برآورد شرکت در صورت عدم افزایش سرمایه، دوره ساخت هر کدام از طرحها بیش از ۳ سال ادامه میابد که به دنبال آن، شروع بهرهبرداری هر کدام از دو طرح احیای مستقیم و مگامدول نیز به ترتیب به سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ موکول خواهد شد. مشکلات ناشی از افزایش ارز به گونه ای بر مخارج طرح اثرگذار بوده که با افزایش ۳۰ هزار میلیارد ریالی هزینههای طرح، امکان استفاده از منابع داخلی به دلیل کمبود منابع و لزوم اجرای سریعتر پروژهها میسر نگردیده است.
این برنامه که طی دو طرح پیاده سازی شده، با هدف تولید آهن اسفنجی به شیوه احیا مستقیم بوده تا ظرفیت تولید سالانه آهن اسفنجی «فجهان» افزایش و امکان بهره مندی از گندله تولید شده کارخانجات گل گهر را داشته باشد.
با این وجود مشکلاتی همچون به طول انجامیدن اجرای طرح و همراستایی با رشد چشمگیر نرخ ارز، موجب افزایش مخارج طرح و توسعه شده است و شرایط را برای اجرای طرح با مشکل رو به رو ساخته، به طوری که «فجهان» جهت تحقق میزان رشد براورد شده طرح برای سال ۱۴۰۱ نیازمند استفاده از منابع داخلی در کنار منابع حاصل از افزایش سرمایه سال ۱۴۰۱ گردید.
افزایش مخارج طرح توسعه که در ادامه برآوردهای شرکت را از منابع مورد نیاز در مرحله اخیر افزایش سرمایه تغییر داده، سبب نیازمندی شرکت به مبلغی بالغ بر ۱۲ میلیون و ۴۵۲ هزار میلیون ریال برای تکمیل ۳۴ درصد هزینههای باقی مانده طرح احداث احیای مستقیم فاز ۲ شده است. این در حالی است که راه اندازی طرح مذکور نیز خود نیازمند هزینه ای بیش از ۱۶ میلیون میلیون ریال میباشد.
باتوجه به برنامه «فجهان» در خصوص تکمیل طرح احداث احیای مستقیم مگامدول همراه با تکمیل احیای مستقیم شماره دو، مجموع افزایش سرمایه مورد نیاز این شرکت حدود ۳۵ میلیون میلیون ریال برآورد شده است. باتوجه به اینکه بخشی از هزینه ها به صورت ارزی و با فرض تأمین از محل ارز حاصل از صادرات با نرخ ثابت فرض شده ۴۴۰،۴۸۸ ریال بوده، احتمال تکمیل و یا عدم تکمیل این پروژه ها در سال اخیر به مدت زمان صرف شده جهت تأیید افزایش سرمایه، اجرای افزایش سرمایه و در نهایت کسب منابع لازم جهت صرف در پروژه بستگی دارد.
باتوجه به اینکه «فجهان» در طول سالهای گذشته نشان داده، همواره سعی بر اجرای به موقع پروژهها و بهره برداری آنها داشته، در صورت تحقق افزایش سرمایه در شرایط ثبات نرخ، طرح احیا مستقیم ۲ در فروردین ۱۴۰۳ به بهره برداری رسیده و فعالیت تولیدی آغاز میشود. باتوجه به اینکه تولید نیازمند تأمین منابع درگردش نیز است، «فجهان» حدوداً ۱۶ میلیارد ریال از منابع دریافتی از تأمین مالی را باید به سرمایه گردش طرح احیای ۲ اختصاص دهد تا مقدار گندله مورد نیاز و هزینه های پیامنکاری پس از بهره برداری را تأمین نماید.