مهمترین نکات برنامه هفتم توسعه و صنایع بورسی
یکی از مهمترین اتفاقات روزهای اخیر، ارائه برنامه توسعه هفتم کشور است که بررسی آن از جهت تاثیرگذاری روی صنایع بورسی و بازار سرمایه بسیار مهم است.
به گزارش بورس امروز نکته اصلی و بسیار مهم این برنامه این است که دولت مسیر فروش نفت خود را بسیار هموار در نظر گرفته است و احتمال میدهد که بتواند نفت خوبی بفروشد.
صنعت بانکی:
یکی از مهمترین نکات مطرح شده درباره بانکها این است که بانکها موظف هستند نسبت کفایت سرمایه خود را رعایت کنند و درصورتی که دارایی دارند که برای عملیات بانکی لازم نیست آنرا بفروشند. لذا در صورتی که موضوعات گفته شده رعایت شود؛ بحث افزایش سرمایه و تجدید ارزیابی بانکها بسیار جدیتر خواهد شد.
صنعت پالایشگاهی:
نکته مثبتی که درباره این صنایع مطرح شده است این است که باتوجه به سیاستهای تعیین شده احتمالاً تولید نفت و میعانات گازی تا انتهای برنامه بیشتر خواهد شد. بعنوان مثال پیشبینی شده است که تولید روزانه ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین فعلی، در انتهای برنامه به تولید ۱۲۹ میلیون لیتر در روز افزایش یابد.
صنایع نیروگاهی:
یکی از صنایعی که نکات بسیار مثبتی درباره آنها در برنامه توسعه مطرح شده است، صنعت نیروگاهی است. همانطور که میدانید یکی از نکات منفی درباره صنایع نیروگاهی، قیمت فروش محصولات آنهاست و به همین دلیلی در برنامه هفتم مصوب شده است که تا انتهای سال دوم برنامه حداقل ۳۰ درصد و تا انتهای برنامه حداقل ۶۰ درصد از فروش نیروگاهها در بورس انرژی انجام شود که تحول عظیمی در این صنعت رقم خواهد زد.
صنعت حمل و نقل:
در برنامه هفتم به چندین طرح زیرساختی بزرگ اشاره شده است که این موضوع خبر بسیار مثبتی برای صنعت حمل و نقل است. ایجاد مسیرهای تزانزیت دریایی و ریلی با محوریت شمال به جنوب و شرق به غرب در کشور، برقیسازی مسیرهای پرتردد و پرمسافر در کشور مانند مسیرهای تهران به مشهد و انتقال حداکثری فرودگاه مهرآباد به فرودگاه امام خمینی از مهمترین نکات مربوط به صنعت حمل و نقل است.
صنعت خودرویی:
در برنامه توسعه مصوب شده است که دولت باید به صورت کامل از صنعت خودروسازی خارج شود و همچنین مسئله قیمتگذاری دستوری به صورت کامل از بین برود. همچنین دولت باید معافیتهای مالیاتی روی محصولات صادراتی خام و نیمه خام را لغو کند تا محصولات در داخلی با محوریت بورس کالا به فروش برسند.
جمعبندی
در این مطلب به نکات مهم برنامه توسعه هفتم درباره برخی صنایع بورسی اشاره شد و نکاتی درباره صنایع بانکی، خودرویی، پالایشی، نیروگاهی و حمل و نقل اشاره شد. به صورت کلی در برنامه هفتم توسعه، اصلاح نظام بانکی و اعطای اختیارات ویژه و مهم به بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفته است. همچنین سعی شده است تا فروشندگان محصولات صادراتی ترغیب به فروش در داخل کشور با محوریت بورس کالا شوند. همچنین در این برنامه توجه ویژهای به صنایع نیروگاهی و حمل و نقل شده است که میتواند تحولی بزرگ را در آنها رقم بزند. لذا به صورت کلی در برنامه هفتم توسعه به نکات مثبتی درباره صنایع خودرویی، بانکی، نیروگاهی، حمل و نقل، بورس کالا و بورس انرژی اشاره شده است.
علی حیدری – کارشناس تحلیل سبد گردان اقتصاد بیدار