چادرملو؛سرمایهگذاری در استرالیا تا سرمایهگذاری در شرکتهای سرمایهپذیر
به گزارش روند بورس امروز:کشور ایران به دلیل وجود منابع و ذخایر طبیعی جزء ۱۵ کشور اول جهان می باشد. بر اساس اطلاعات موجود، ایران دارای ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی می باشد که حدود ۷% ذخایر دنیا را تشکیل می دهد. شایان ذکر است کشورهای استرالیا، برزیل و […]
به گزارش روند بورس امروز:کشور ایران به دلیل وجود منابع و ذخایر طبیعی جزء ۱۵ کشور اول جهان می باشد. بر اساس اطلاعات موجود، ایران دارای ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی می باشد که حدود ۷% ذخایر دنیا را تشکیل می دهد. شایان ذکر است کشورهای استرالیا، برزیل و چین به ترتیب با تولید ۹۰۰، ۴۹۰ و ۳۴۰ میلیون تن، بزرگترین کشورهای تولید کننده سنگ آهن در جهان در سال ۲۰۱۸ بوده اند. سنگ آهن مهمترین بخش معدنی ایران است که طبق آمار موجود، ذخایر احتمالی حدود ۵٫۷ میلیارد تن و ذخایر قطعی حدود ۳٫۱۵۰ برآورد می شود. همچنین تولید سنگ آهن از یک میلیون تن در سال ۱۳۵۸ به حدود ۵۲ میلیون تن در سال ۱۳۹۷ رسید که سهم کنستانتره از کل تولید سنگ آهن حدود ۸۸% است.
عملکرد شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال ۱۳۹۷
شرکت در سال گذشته موفق به تولید ۸٫۸ میلیون تن کنستانتره خشک، ۵۶٫۳ میلیون تن گندله، ۲۳۸ هزار تن آهن اسفنجی و ۸۸۱ هزار تن شمش فولاد گردید که تولید کنستانتره ۳۰% بیشتر از ظرفیت اسمی بوده است. از مزیت های شرکت چادرملو، ایجاد زنجیره تولید از استخراج سنگ آهن تا تولید محصول نهایی (شمش فولاد) است که مهترین اثر آن، کاهش بهای تمام شده شمش فولاد است. فروش شرکت در سال مذکور بالغ ۷۰٫۴۰۴ میلیارد ریال بوده که نسبت به سال ۱۳۹۶ رشدی حدود ۱۰۴% داشته است. همچنین سود خالص شرکت از ۱۲٫۵۸۴ در سال ۱۳۹۶ به ۲۷٫۸۶۸ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۷ رسید که نشان از رشد %۱۲۱ دارد.
سهم ۲۱ درصدی چادرملو از بازار ایران
چادرملو با پیش بینی استفاده از ظرفیتهای تولید ۱۲ میلیون تن سنگ آهن (کنسانتره و دانه بندی) تولید ۴ میلیون تن گندله و همچنین ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و تولید ۱٫۳ فولاد خام در زمره بزرگترین شرکتهای معدنی و فولادی در منطقه قرار داده است.
چشماندازها و برنامههای چادرملو
افزایش تولید کنستانتره از اهداف اصلی این شرکت طی این سالها بوده است. افزایش تولید کنستانتره سنگ آهن بالاتر از ظرفیت اسمی و تولید محصولات سنگ آهن دانهبندی شده، گندله، آهن اسفنجی و فولاد از جمله برنامههای اصلی این شرکت است. مجموع فروش کنستانتره، دانهبندی، گندله و شمش فولاد چادرملو در سال مالی منتهی به اسفند۹۷ به رقم ۷۰,۴۰۴,۳۹۱ میلیون ریال رسیده است. سهم این شرکت از تولید کنستانتره سنگ آهن ۲۰ درصد و در بخش سنگ آهن دانهبندی ۸ درصد است.
ضمن اینکه با پایان عملیات اجرایی نصب تجهیزات و ماشینآلات پروژه احداث کارخانه احیاء مستقیم با ظرفیت سالیانه ۱.۵۵۰.۰۰۰ تن آهن اسفنجی در مجتمع صنعتی چادرملو این شرکت به فکر افزایش سهم خود در بازار کشور است.برای اجرای این طرح ۱۳ هزار و ۲۹۴ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده و کارخانه فوق در دی ماه ۱۳۹۷ به بهره برداری رسیده است.
طرحهای توسعهای چادرملو و کشف معادن جدید
این شرکت به واسطه عملکرد مالی مناسبی که در سالهای فعالیت خود داشته همواره در حال توسعه کسب و کار خود بوده و تقریبا سالی وجود ندارد که این شرکت دست به توسعه فعالیتهای خود نزند. ضمن اینکه گسترش فعالیتهای بنیادین این شرکت در کنار کارهای جدید از جمله سیاستهای چادرملو است.
استفاده از پهنه معدنی آنومالی D19
چادرملو به منظور کشف معادن جدید اقدامات بسیاری انجام داده است. در حال حاضر عملیات اجرایی اکتشاف مقدماتی و تفصیلی معدن آنومالی D19 آغاز شده و پیمانکار اکتشافات اتنخاب شده است. دستیابی به توده معدنی سنگ آهن این معدن باعث از بین رفتن ریسک فقدان ذخیره معدنی در آینده میشود و چادرملو با قصد پیشگیری از به مشکل خوردن کشور در آینده نزدیک و با پایان ظرفیت معادن فعلی اقدام به اکتشاف در این خصوص کرده است. هزینه سرمایهگذاری اجرای این طرح چیزی حدود ۱۹ هزار میلیارد ریال برآورد شده است.
چادرملو برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه آنومالیD19 و جبران مخارج سرمایه ای گذشته و مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر، موضوع افزایش سرمایه را به تصویب رسانده است. از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران (طی دو مرحله مشتمل بر مرحله اول با افزایش سرمایه از مبلغ ۳۳۵۰۰ میلیارد ریال به ۴۴ هزار میلیارد ریال و مرحله دوم از مبلغ ۴۴ هزار میلیارد ریال به ۶۷ هزار میلیارد) افزایش سرمایه محقق خواهد شد.
استفاده از ظرفیت انرژی خورشیدی در کشور
یکی دیگر از طرحهایی که شرکت چادرملو برای اجرایی کردن آن اقدام کرده است بحث احداث نیروگاه خورشیدی است. این شرکت در صدد است تا نیروگاه ۱۰ مگاواتی خورشیدی خود را تکمیل کند. این نیروگاه خورشیدی در کنار نیروگاه۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی خود در مجتمع صنعتی قرار دارد. هزینه سرمایهگذاری در این طرح چیزی حدود ۷ میلیون یورو خواهد بود. نیاز کشور به نیروگاههای خورشیدی با توجه به میزان وجود نور خورشید در کشور باعث شده تا چادرملو در این خصوص اقدامات جدی انجام دهد. توسعه این نوع نیروگاه در دستور کار شرکت می باشد.
یکی دیگر از طرحهای قبلی زیربنایی و توسعه بخشی چادرملو ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی اردکان است. این نیروگاه با ظرفیت ۵۰۰ مگاوات با هدف تامین برق مورد نیاز طرح های فولاد و احیاء و سایر صنایع مستقر در مجتمع گندله سازی اردکان احداث شده است.
سرمایهگذاری در شرکتهای مستعد و سرمایهپذیر
مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهایی که توانایی و استعداد بالایی داشته باشند از برنامههای شرکت چادرملو به منظور کسب سود و گسترش حضور خود در بخشهای مرتبط با فعالیتهای خود است. شرکتهای هدف چادرملو به منظور سرمایه گذاری عمدتا در زمینه های معدن و صنایع معدنی وابسته و همچنین تامین و انتقال آب و تامین مالی فعالیت این شرکتها است. طی سال مالی منتهی به اسفند ۹۷ این شرکت مبلغ قابل توجهی سرمایهگذاری کرده است. چادرملو ۵.۳۱۸ میلیون ریال بابت مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر سرمایهگذاری کرده است. به نظر میرسد این اقدامات در آینده باعث رشد شرکتهای کوچک و تبدیل شدن آنها به شرکتهایی است که حرف بسیاری برای گفتن دارند.
شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس: مالکیت ۲۲% از سهام شرکت مذکور متعلق به شرکت چادرملو می باشد که هدف از اجرای این طرح نمک زدایی آب خلیج فارس در جهت اجرای طرح های توسعه ای شرکت های ملی صنایع مس ایران، گل گهر و چادرملو می باشد. کل سرمایه گذاری پیش بینی شده به میزان ۱۱۰٫۰۰۰ میلیارد ریال که تا پایان سال گذشته ۴۷٫۰۰۷ میلیارد ریال هزینه شده است.
سرمایهگذاریهای خارجی چادرملو در استرالیا
شرکت چادرملو به منظور مشارکت در بهرهبرداری از معادن سنگ آهن استرالیا و احداث کارخانههای تولید کنستانتره به میزان ۱۲.۵ میلیون تن در این کشور اقدام کرده است. این شرکت به همراه شرکت گلگهر و شرکت فولاد مبارکه و شرکت فکور صنعت اقدام به سرمایهگذاری در استفاده از ذخائر سنگ آهن کشور استرالیا کرده است. سهم هر شرکت ۲۵ درصد است و میزان سرمایهگذاری در بهرهبرداری از معدن و تا پایان فاز ۱ که کارخانه ۵ میلیون تنی کنستانتره است چیزی حدود ۸۸ میلیون دلار خواهد بود.
ضمن اینکه برای اجرای فاز ۱ و فازهای ۲ و ۳ معادل ۸۵ درصد، مجموع سرمایهگذاری به مبلغ ۹۶۰ میلیون دلار ، از تسهیلات فاینانس استرالیا استفاده خواهد شد.
احداث کارخانه گندلهسازی جدید
طرح احداث کارخانه جدید گندلهسازی شرکت چادرملو با ظرفیت ۴ میلیون تن در سال در دست تامین مالی است. این طرح به سرمایهگذاری در حدود ۲۰,۹۷۴ میلیارد ریال احتیاج دارد و شرکت در حال حاضر اجرای این طرح را بررسی میکند. راهاندازی این کارخانه به افزایش تولید این شرکت و افزایش بیشتر سهم بازار کمک خواهد کرد.ارزش افزوده بالای این محصول و تقاضای پر کشش آن در داخل کشور و در منطقه باعث شده تا چادرملو به نسبت به افزایش ظرفیت تولید گندله اقدام کند. ضمن اینکه تضمین تامین مواد اولیه از محل کنسانتره تولیدی در کارخانه کنسانتره چادرملو و صرفه جویی در هزینه های تولید از مزیتهای این ماده برای شرکتی مانند چادرملو است. همچنین گندله سازی حلقه واسط میان معدن سنگ آهن و کارخانجات تولید فولاد است. بنابراین احداث این کارخانه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را در توسعه و تکمیل زنجیره تولید فولاد به پیش هدایت کرده است.
طرح احداث کارخانه نورد
طرح احداث کارخانه نورد با ظرفیت ۱٫۱ میلیون تن در سال و با سرمایهگذاری در حدود ۱۱,۶۷۳ میلیارد ریال پیش بینی شده است.این شرکت به منظور تحقق چشم انداز توسعه خود در بسیاری از طرح های زیربنایی صنعت فولاد مشارکت فعال دارد. کارخانه فولاد و کارخانه نورد سرمد ابرکوه نیز که با مشارکت ۶۵ درصدی چادرملو احداث و راه اندازی شده، از جمله این فعالیتها است.
مشارکت در احداث کارخانههای دیگر
چادرملو به منظور توسعه هر چه بیشتر فعالیتهای خود قصد دارد تا در احداث کارخانههای گندله، آهن اسفنجی، فولاد و تاسیسات زیربنایی منطقه آزاد تجاری مکران مشارکت کند. موضوع مشارکت در احداث این کارخانهها در چابهار از برنامههای بلندمدت این شرکت است.
مشارکت در افزایش تولید شرکتهای فولادی
چادرملو همچنین در راستای همکاری با بخش خصوصی به منظور تولید فولاد اقدام به مشارکت در سرمایه شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان به میزان ۳۰ درصد، شرکت آهن و فولاد ارفع به میزان ۴۳ درصد، شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه به میزان ۶۵ درصد، شرکت فولاد شاهرود به میزان ۳۵ درصد و شرکت کاوند نهان زمین به میزان ۲۹ درصد پرداخته است.
این شرکت در مجموع برای اجرای طرح های توسعه و در دست اجرای خود به منظور تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزش افزوده در محصولات فولادی، بالغ بر ۴۴ هزار میلیارد و ۵۵۰ میلیون ریال سرمایه گذاری کرده و توانسته ۷ هزار شغل به طور مستقیم و ۳۵ هزار شغل به طور غیر مستقیم ایجاد کند.
انتقال آب خلیج فارس و مشارکت ۲۲ درصدی چادر ملو
با تعریف این پروژه ملی انتقال آب از خلیج فارس در برنامه های بلندمدت شرکت چادرملو قرار گرفته است. علاوه بر مشارکت سهامداران ، باقیمانده نیازهای مالی این طرح از بانک های داخلی تامین میشود و در فاز سوم آن آب خلیج فارس به این شرکت منتقل خواهد شد.
ضمن اینکه چادرملو به منظور تامین آب مورد نیاز مجتمع خود منابع دیگری را با رعایت حداکثر صرفه جویی استفاده می نماید. این شرکت به منظور تامین آب مصرفی برای فرآیند عملیات تولید آهن اسفنجی و شمش فولاد با توجه به کمبودهای شدید آب در منطقه، در توافق با شرکت آب و فاضلاب استان یزد، اجرای شبکه فاضلاب شهر اردکان و تصفیه آن را بر عهده گرفته است.برای اجرای این طرح نیز ۱,۹۳۹ میلیارد ریال اعتبار پیشبینی شده و با بهره برداری از این طرح سالانه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار متر مکعب آب برای مصرف واحدهای تولیدی مجتمع صمعنی چادرملو به این مجتمع منتقل می شود.