کدام افزایش سرمایه در ذوب آهن اصفهان می تواند راهگشا باشد؟
به گزارش بورس امروز در مورد لزوم انجام افزایش سرمایه در شرکت ذوب آهن اصفهان به سه بعد میتوان اشاره کرد: بعد نخست مربوط میشود به بازار سهام شرکت که افزایش سرمایه از محل تجدید میتواند باعث شکستن قیمت هر سهم در تابلو بورس شود که به نوبت خود باعث افزایش تقاضا برای سهم خواهد […]
به گزارش بورس امروز در مورد لزوم انجام افزایش سرمایه در شرکت ذوب آهن اصفهان به سه بعد میتوان اشاره کرد: بعد نخست مربوط میشود به بازار سهام شرکت که افزایش سرمایه از محل تجدید میتواند باعث شکستن قیمت هر سهم در تابلو بورس شود که به نوبت خود باعث افزایش تقاضا برای سهم خواهد شد. بعد دوم در مورد عملیات شرکت است که افزایش سرمایه چه تاثیری بر بهبود عملکرد شرکت خواهد گذاشت.
در این حالت نمیتوان امیدی به افزایش سرمایه از محل تجدید داشت چرا که تجدید ارزیابی داراییها عملا بر عملکرد شرکت بی تاثیر است. ولی افزایش سرمایه از محل آورده میتواند بخش زیادی از بار مالی که امروز روی شرکت وجود دارد را بردارد. همچنین در صورتی که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییهای ثابت باشد نه تنها عملکرد شرکت را بهبودی نخواهد بخشید بلکه با افزایش استهلاک زیان شرکت را نیز بالا خواهد برد.
بعد سوم مربوط به ماده ۱۴۱ قانون تجارت است. در این قانون آمده است که اگر بر اثر زیان های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از بین برود، هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور و رای قرار گیرد. امروز شرکت ذوب آهن اصفهان دارای زیان انباشتهای بیش از نصف سرمایه است. تحت این شرایط شرکت مکلف است که برای خروج از این شرایط افزایش سرمایه داشته باشد.
در صورتی که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی زمینها باشد تنها اثری که خواهد داشت اثر شکستن قیمت هر سهم در بازار سرمایه و به روز شدن ارزش شرکت است. در صورتی که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها ثابت باشد نه تنها ارزش داراییهای شرکت به روز خواهد شد بلکه با رشد استهلاک زیان شرکت نیز بزرگتر خواهد شد. در صورتی که افزایش سرمایه از محل آورده نقدی باشد بخشی از بار مالی که امروز باعث افزایش هزینههای شرکت شده از روی دوش شرکت برداشته خواهد شد که میتواند اثر مثبتتری از افزایش سرمایه از محل تجدید داشته باشد. افزایش سرمایه از محل سود انباشته نیز عملا با توجه به زیان انباشته شرکت ناممکن است. در همه حالتهای افزایش سرمایه نیز شرکت از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج خواهد شد.
با توجه به وضعیت مالی شرکت به نظر میرسد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی بهترین اثر را در بهبود وضعیت شرکت خواهد داشت. این افزایش سرمایه هرچه سریعتر صورت پذیرد زودتر میتواند وضعیت مالی شرکت را در شرایط نامناسب فعلی آن بهبود ببخشد.
عدم افزایش سرمایه از محل تجدید به جز توجه بازار تاثیری بر عملکرد شرکت نخواهد داشت. عدم افزایش سرمایه از محل آورده ولی میتواند باعث افزایش فشار مالی بر روی شرکت شود. در همه حالتهای افزایش سرمایه نیز شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت تهدید جدی برای شرکت خواهد بود.
مومن احمدی تحلیلگر سبدگردان هامرز