یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد؛
عدم اهمیت وضعیت بازار برای دولت/ غیر قابل پیش بینی بودن جهت بازار
بازار سرمایه در اخرین روزهای تابستان همچنان رنگی اتشین دارد. این امیدواری وجود دارد که باتغییر فصلها این رنگ اتشین هم جای خود را به رنگ سبز تغییر دهد. حالا این سوال پیش می اید که آیا این شریط نابسامان در ماه های اینده تغییر میکند؟ دولت چه اقداماتی را برای بازار سرمایه انجام خواهد داد؟
به گزارش بورس امروز، اینکه بازار سرمایه در روز های آتی چه تغییراتی را شاهد خواهد بود را نمیتوان پیش بینی کرد زیرا در اقتصاد فعلی ما پیشبینی ها خیلی دشوار است. در بازار عوامل متعددی هستند که مانع پیش بینی ما از شرایط بازار خواهد شد.اگر منطقی فکرکنیم ، بازار سرمایه نسبت به بقیه ی بازار های موازی مثل ارز نسبت به تورم خیلی عقب هستند که بخش اعظم آن به سیاست هایی که دولت در قبال این بازار اتخاذ میکند بر میگردد.
غیر قابل پیش بینی بودن جهت بازار
نقی فاضلی عضو هیات مدیره کارگزاری اپادانا در گفتوگو با بورس امروز با اشاره به وضعیت فعلی بازار سرمایه گفت:« با شرایطی که از بازار سراغ داریم و بازار را مبنا قرار دهیم بدون دخالت دولت ما کماکان انتظار رشد را خواهیم داشت اما اگر با دخالت دولت همراه باشد نمیشود چیزی را با قطعیت بیان کرد».
وی افزود: با روندی که در این چند روز در بازار شاهد آن بودیم تقریبا باید با دیدی میان مدت ۶ یا ۷ ماهه به بازار نگاه کنیم، انتظار میرود شاخص رشد کند.
سیاست عقب نشینی دولت از نرخ خوراک چه بود ؟
فاضلی در خصوص عقب نشینی دولت از نرخ خوراک گفت: دولت با کسری بودجه شدیدی مواجه است و برای پوشش این کسری هر کاری انجام می دهد. دولت یک ابزاری را پیش رو داشته که از این صنعت کسری بودجه را تامین کند و سناریوی دوم که فقط به بازار سرمایه مربوط باشد ،میتوان گفت که در اردیبهشت ماه که شاخص بورس به ۲میلیون ۷۰۰ رسیده بود یکی از راه ها برای اعمال فشار در بازار میتواند همین سیاست باشد تا شوکی به بازار وارد کند.
وی ادامه داد : خود سازمان بورس و یا شورا ها قدرت خاصی برخوردار نیستند در مقایسه با خود صنعت که لابی هایی خیلی قوی تر از شورای بورس دارد و همین لابی ها باعث شد که نرخ اصلاح شود.
عدم اهمیت وضعیت بازار برای دولت
این عضو هیات مدیره در ادامه بیان کرد: به نظر من شرایط بازار هیچ اهمیتی برای دولت ندارد. با براوردهایی که کارشناسان بازار بورس انجام دادند میزان سرمایه ای که در بازار سرمایه است نسبت به سایر بازارها درصد ناچیزی است پس برای دولت هیچ اهمیت ندارد که چه اتفاقی برای بازار رخ میدهد زیرا از بازار استفاده کرد تا منابع خود را تامین کنند. پس برایش مطلوب است که بازار دچار متشنج باشد و فروش اوراق های قیمت بالا برای تامین منابع خود دغدغه اصلی دولت است.
فضلی ادامه داد :حال باید بدانیم چرا فقط نرخ بهره بالا رفت؟ ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاری روی این اوراق در مقایسه با سهام زیرا منتشر کننده این اوراق دولت است بنابراین هرچه نرخ بالاتر باشد سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای خرید این اوراق ها دارند و دلیل دوم ،تورم است . دولت با این حربه میخواهد نقدینگی را جذب کنند و به سمت بانک ها بیاورند تا مثلا با مدیریت آن از تورم جلوگیری کنند . البته این سیاست موفقیت آمیز نبوده بلکه نه تنها رو به افزایش است بلکه بخش مولد را نیز که یکی از آن ها بورس است از بین برده و دچار رکود شدید کرده است.