یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد؛
صندوقهای حمایتی بازار صوری هستند/بازار را به حال خود رها کنید بهتر است
وضعیت بازار در نیمه دوم یکی از دغدغههای اهالی بازار بوده و بنظر میرسد سیگناهای خوبی برای این قسم از بازار در راه است.
محمد جواد خلیلی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در سال جاری گفت: در حال حاضر بحث تامین مالی دولت و نرخ بهره عامل بزرگی بر سر راه بازار شده و عدم رشد آن را رقم زده است.
وی افزود: به نظر می رسد از مهر و آبان به بعد روند نرخ رشد ارز تغییر خواهد کرد و بازار اصلاح خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به توان حمایتی صندوقهای حمایتی از بازار گفت: ما در ایران دو صندوق حمایتی داریم که بیشتر فعالیتها را به نفع خود و به نفع بازار پیش میبرند؛ این صندوق ها بیشتر به منافع خود تکیه کرده و حمایت از بازار رسالتی سوری برای آنان است. اطلاعات شفافی نیز در خصوص عملکرد و مدیریت این صندوقها وجود ندارد. همین عدم شفافیت باعث می شود ابزارهای حمایتی مذکور کارایی نداشته باشند و معمولا پنالتی به مردم هم خواهند زد.
خلیلی تصریح کرد: دومین مسئله که در خصوص صندوقهای حمایتی این است که صندوق توسعه ملی نیز بازاری شده است. اینها صندوق های بزرگی هستند و با سوء مدیریتی هایی که در مدیریت پرتفوی خود دارند . گاه مشاهده مرده ایم در شرایط بد بازار بازاری عمل میکنند و نقش فروش به خود میگیرند در حالی که نباید چنین باشد و در کل با اقداماتی که از آنها میبینیم بیشتر به بحران دامن زده و کارایی خاصی ندارند.
اقتصاد ایران مدیریت کارا ندارد
این کارشناس بازار سرمایه با اشار به کارکرد ابزارهای مشتقه در بازار ایران گفت: ابزارهای مشتقه و صندوق های پوششی می توانند کمک خوبی برای روند بازار امروز باشند. مدیریت اشتباه در نهادها و سازمانهای مربوطه مانند وزارت اقتصاد و نیرو و انرژی نشان میدهد ما در مدیریت های مختلف مثل انرژی، آب و … مدیریت موفقی نداریم که در نهایت منجر به این همه کمبود و دغدغه در بازار شده است.
وی افزود: در ایران تفکر سیستمی و علمی برای کمک به اقتصاد و بازار وجود ندارد و هرکسی به نحوی در گوشهای به این مدیریت منفی بازار دامن میزند. نمونه این مورد بخشنامههای خلعالساعه است، که توسط سازمانی صادر و از طرف نهادی دیگر لغو میشود. این عدم یکپارچگی به آشفتگی بازار مدام دامن زده و اصلا برای امور اقتصادی منطقی و کارا نیست.
مدیریتی از مدیران بازار نمیبینیم
وی تصریح کرد: ما مدیریتی از مدیران بازار نمیبینیم و اگر بازار به حال خود رها شود خیلی بهتر می تواند عمل کند و می تواند به بازدهی ملازم و حقیقی خود برسد.
خیلیلی ابراز داشت: دولت باید از ابزارهای کمکی استفاده کند برای تقویت بازار در غیر این صورت مشکلی حل نخواهد شد. ابزار برای کمک وجود دارد ولی مدیرانی کارا برای حل مسائل بازار وجود ندارد.
مدیریت فعلی به سمت جمع آوری و پارک پول است
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: با مدیریت فعلی پول در کشور می توان گفت بحرانی در راه است؛ مدیریت فعلی به سمت جمع آوری و پارک پول در برخی بخش های اقتصاد که بیشتر به نفع دولت است رفته که خبر از بحران میدهد؛ چرا که همه امکانات و منابع در اختیار دولت است و نشانه خوبی نیست.
وی تصریح کرد: اقتصاد اگر رها شود بعد از یک رکود به اصلاح می رسد و این مستلزم برون رفت دولت از بخش اقتصاد است.
وی ادامه داد: اما در خصوص وضعیت بازار سرمایه نیمه دوم در سال جاری قطعا بهتر خواهد بود. احتمال تورم در نیمه دوم بالا رفته و وضعیت بازار روبه بهبود خواهد بود.