سیمای فنآورانه “فولاد”
شرکت فولاد مبارکه اصفهان به عنوان یک غول صنعتی در حفظ و ایجاد جایگاه دهم صنعت فولاد برای ایران محوریترین نقش را در کشور ایفا کرده و با تولید سالانه ۱۰.۳۰۰۰.۰۰۰ تن در جمع ۲۰ شرکت فولادی برتر جهان، جهت استفاده در صنایع خودروسازی و قطعهسازی، صنایع فلزی سبک و سنگین، لولههای انتقال سیالیت، صنایع بسته بندی، صنایع لوازم خانگی و الکتریکی و صنایع لوله و پروفیل اقدام به تولید فولاد مینماید.
به گزارش بورس امروز؛ امروزه تامین فولاد نقشی حیاتی در اقتصاد هر کشوری ایفا میکند. این فلز حیاتی در هر صنعتی، مستقیم و غیر مستقیم نقش بیبدیلی دارد و کمبود آن میتواند به تنهایی زنجیره تولید و اقتصاد یک کشور را مختل کند. از همین رو تامین این ماده معدنی اولیه برای توسعه همهجانبه، در اولویت برنامه ریزیهای اقتصادی هر کشوری قرار دارد. اما از آنجا که تولید آن برای هر کشوری مقدور نیست و تنها در پارهای از نقاط جهان این نوع معادن یافت میشود، کشورهای دارا اهمیتی استراتژیک برای تامین این فلز حیاتی خواهند داشت. خوشبختانه ایران نیز یکی از ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد در جهان است و توانسته علیرغم تمام مشکلات داخلی و خارجی از جمله تحریم و کمبود انرژی جایگاه ویژه خود را در جهان حفظ نماید.
همیشه مجموعهای از عوامل دست در دست هم میدهند تا یک کشور بتواند جایگاهی جهانی برای خود کسب کند. برای مثال کشور کره جنوبی که در مقام ششم جهانی ایستاده بخش بزرگی از موفقیت خود را مدیون شرکت پوهانگ POSCO است؛ برترین رمز موفقیت بزرگترین کارخانه فولاد جهان فناوریهای پیشرفته، بسیار کارآمد و یکپارچه تولیدی (عملیات آهن سازی، فولادسازی و نورد) به همراه تمرکز مداوم POSCO بر نوآوری، کنترل کیفیت و پایداری زیست محیطی است که در نهایت به تثبیت شهرت آن به عنوان یک رهبر جهانی در صنعت فولاد کمک کرده است.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان به عنوان یک غول صنعتی در حفظ و ایجاد جایگاه دهم صنعت فولاد برای ایران محوریترین نقش را در کشور ایفا کرده و با تولید سالانه ۱۰.۳۰۰۰.۰۰۰ تن در جمع ۲۰ شرکت فولادی برتر جهان، جهت استفاده در صنایع خودروسازی و قطعهسازی، صنایع فلزی سبک و سنگین، لولههای انتقال سیالیت، صنایع بسته بندی، صنایع لوازم خانگی و الکتریکی و صنایع لوله و پروفیل اقدام به تولید فولاد مینماید.
نحوه تولید فولاد از روشهای سنتی مانند کورههای اجاق باز یا کورههای قوس الکتریکی (EAFs) که در مناطق کمتر توسعهیافته یافت میشوند تا مبدلهای اکسیژن پیشرفته که توسط برخی تولیدکنندگان پیشرفته استفاده میشوند، متفاوت است؛ تکنولوژی پیشرفته نیز اهمیت کلیدی در ارتقاء کیفیت و کمیت تولید فولاد ایفا میکند. در چند سال اخیر مجمموعه فولاد مبارکه در این مسیر قدمهای مهمی برداشته و توانسته با تولیدات تکنولوژیکی جدید علاوه بر توسعه کیفی تولیدات در زمینه صادرات تکنولوژی نیز گامهای بلندی بردارد. در ادامه به برخی از این دستاوردها اشاره خواهد شد.
تولید غلتکهای ریختهگری
یکی از پیشرفتهای جدید تکنولوژیکی فولاد مبارکه در زمینه ماشینآلات ریختهگری است که بهعنوان قلب واحدهای فولادی، مواد اولیه خوراک نورد گرم شناخته میشوند. غلتکهای ریختهگری مداوم یکی از مهمترین اجزای این ماشینآلات محسوب میشوند که کیفیت تختال و درنتیجه ورق یا محصولات نهایی فولادی مستقیماً از نوع کارکرد این غلتکها نشات میگیرد. شرکتهای بزرگی نیز همواره بر کیفیت و صرفه اقتصادی این غلتکها بهویژه غلتکهای پشتیبان تأکید ویژه دارند. مجموعه “فولاد” با همکاری گروه چدن سازان توانسته علاوه بر تولید تمامی گریدهای غلتک موردنیاز صنعت فولاد، نرخ شکست آنها را نیز برای اولین بار در کشور به صفر برساند و همرده برترین غلتک سازان جهان قرار گیرد؛ همچنین این خلاقیت و ارتقاء تکنولوژیکی باعث شده تا پای صادرات تولیدات تکنولوژیکی فولاد مبارکه به کشورهای اروپایی و آسیای شرقی، باز شود؛ همچنین فولاد مبارکه و گروه صنعتی چدن سازان توانستند با بومیسازی این تکنولوژی کشور را از واردات نیز بینیاز ساخته و افزایش بهرهبرداری درتولید را برای صنعت فولاد به ارمغان بیاورد.
تولید فولاد زنگنزن
فولاد مبارکه تنها تولیدکننده این نوع فولاد خاص در منطقه غرب آسیا است. فولاد ضد زنگ به عنوان ماده ای در طیف گسترده ای از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد مادهای ایدهآل برای استفاده در ساخت، تجهیز و تولید انواع تجیزات تجاری،صنعتی،مسکونی، پزشکی و مخابراتی است.
هرچه تحریمها در حوزه اقتصاد و صنعت در سالهای اخیر بیشتر شد، نیاز به تولید روزافزون انواع گریدهای خاص و محصولات فولادی بیشتر برای بیاثر کردن تحریمها بیشتر احساس میشد؛ این نیاز “فولاد” را بر این واداشت تا دست به ساخت این صنایع زده تا صنایع پاییندست برای تامین این نوع فولاد با مشکل مواجه نشده و بتوانند به فعالیت خود در دوره تحریمی ادامه دهند. به گفته یاسرطیبنیا مدیر عامل این شرکت استراتژی فولاد مبارکه مبتنی بر تنوع حداکثری سبد محصولات با تولید فولادهای خاص و با ارزشافزوده بالاتر است و میگوید«سعی فولاد این است بتوان با تولید حداکثری انواع فولادهای خاص، نیاز صنایع داخلی را تأمین و از خروج ارز از کشور جلوگیری نماید». جالب است بدانید تولید این نوع فولاد در شرکت بدون سرمایهگذاری و اضافه کردن تجهیزات جدید و یا ایجاد خط مخصوص میسر شده است.
تولید فولاد گرید ۴۰۹
فولاد مبارکه همچنین طراحی و اجرای عملیات تولید فولاد گرید ۴۰۹ را با اتکا به دانش مدیران و کارشناسان متخصص داخلی ناحیه با تشکیل تیمهای کاری متخصص در قسمتهای مختلف کوره، متالورژی ثانویه و ریختهگری مداوم شرایط موجود و الزامات اصلی در تولید گریدهای فولاد زنگنزن را بررسی و روش تولید فولاد گرید ۴۰۹ را در کورههای قوس الکتریکی، کورههای پاتیلی، واحد RH و ماشین ریختهگری طراحی و آماده اجرا کردند.
مزیت اصلی استفاده از فولاد ضد زنگ ۴۰۹ مقاومت در برابر خوردگی آن است؛ همچنین در برابر محلول های اسیدی و قلیایی بسیار مقاوم بوده و آن را برای استفاده در محیط هایی که قرار گرفتن در معرض این عناصر میتواند مشکل ساز باشد، ایده آل میسازد.
پیش از این نیز فولادهای زنگنزن به شکل مقاطع در کشور تولید شده بود؛ اما تولید تختال زنگنزن به روش ریختهگری مداوم که امکان تولید ورق این محصول را امکانپذیر ساخته است، برای نخستین بار است که در کشور توسط فولاد مبارکه انجام میشود.
تولید فولادهای الکتریکی در فولاد مبارکه
یکی از گلوگاههای صنعت کشور تهیه ورقهای الکتریکی توسط صنایع بود. این ورقها در موتورهای الکتریکی، ژنراتورها و مبدلهای فرکانس و مبدلهای فرکانس بالا، ترانسفورماتورها و بسیاری دیگر از دستگاههای الکتریکی کاربرد دارند. در حقیقت ورقهای الکتریکی و به طور خاص، ورقهای سیلیسیمدار به خاطر چند برابر شدن مقاومت الکتریکی آنها نسبت به ورقهای فولادی معمولی، در ساخت دستگاههای الکتریکی، بسیار کاربردی هستند. با توجه به اینکه تولیدکنندگان بزرگی به خصوص در زمینه تولید موتورهای الکتریکی برای رفع نیاز کشور از واردات تلاش میکنند، نبود این ورقها موجب به وجود آمدن زیان بالایی در این صنعت کشور میشود.
صرفهجویی ۳ میلیارد دلاری فولاد مبارکه از محل بومیسازی
صنعت فولاد به عنوان یک صنعت پیشران تاثیر بسزایی در ارزآوری هر کشوری دارد. از زمان راهاندازی تاکنون فولاد مبارکه توانسته با بومی سازی قطعات و تجهیزات بالغ بر صد هزار قطعه بیش از سه میلیارد دلار صرفهجویی ارزی حاصل شده است. درعینحال، فولاد مبارکه اهمیت زیادی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و نخبگان کشور قائل است تا جایی که ثبت سفارش خرید پنجهزار میلیارد تومان از بیش از ۶۰۰ شرکت دانشبنیان کشور نیز از دیگر اقدامات فولاد مبارکه در سال گذشته در این زمینه بوده است.
همکاریهای فرامرزی “فولاد“
همکاریهای فرامرزی بین کشورهای صنعتی بزرگترکمک میکند تا اطمینان حاصل شود که تقاضای جهانی برای فولاد میتواند به طور مؤثر برآورده شود؛ فولاد مبارکه با ساخت تجهیزات جدید برای اولین بار در غرب آسیا و آفریقا توانست همکاری های بینالملل خود را از صرف تولیدات مواد اولیه به مرحله صادرات تکنولوژیکی ارتقاء دهد. در حال حاضر کشورهای هدف صادرات فولاد مبارکه در سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا گسترده شده و با ساختهای جدید این مجموعه قطعا میزان صادرات و ارزآوری نیز بیشتر خواهد شد.