کاورد کال؛ راهکار کاربردی بازار مشتقه
استراتژی کاورد کال، یک راهکار کاربردی در معاملات بازار مشتقه است که توسط سرمایهگذاران بورس ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در این استراتژی، سهام خریداری شده و همزمان اختیار خرید بر روی همان سهام فروخته میشود. در اینجا، به مزایا، خطرات و نکات ذهنی مرتبط با استراتژی کاورد کال پرداخته خواهد شد.
به گزارش بورس امروز؛ استراتژی کاورد کال، یک راهکار کاربردی در معاملات بازار مشتقه است که توسط سرمایهگذاران بورس ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در این استراتژی، سهام خریداری شده و همزمان اختیار خرید بر روی همان سهام فروخته میشود. در اینجا، به مزایا، خطرات و نکات ذهنی مرتبط با استراتژی کاورد کال پرداخته خواهد شد.
تعریف کاورد کال
در این استراتژی، سرمایهگذار سهامی را خریداری و همزمان اختیار خرید بر روی همان سهام را فروخته و بخشی از خطرات ناشی از تغییرات قیمت را کاهش میدهد. به عبارت دیگر، سود حاصل از پرمیوم دریافتی از فروش اختیار، میتواند به عنوان درآمد مستقل مد نظر سرمایهگذار قرار گیرد.
مزایای کاورد کال
درآمد پایدار: پرمیوم حاصل از فروش اختیار، به عنوان درآمد پایدار در دستهبندی سودهای سرمایهگذاری قرار میگیرد. بسیاری از سرمایهگذاران به منظور کسب درآمد منظم از این استراتژی بهره میبرند.
کنترل قیمت: با استفاده از کاورد کال، سرمایهگذاران میتوانند قیمت فروش سهام خود را افزایش داده و حتی در شرایطی که قیمت سهام به میزان مطلوب نرسد، همچنان سود کسب کنند.
کاهش ریسک: استفاده از این استراتژی به سرمایهگذاران کمک میکند تا در مقابل کاهش قیمت سهام تحت پوشش قرار گیرند و ریسکهای مالی را کاهش دهند.
خطرات کاورد کال
خطر کاهش قیمت سهام: اگر قیمت سهام به زیر نقطه سر به سر (قیمت خرید سهام منهای پرمیوم) کاهش یابد، سرمایهگذاران ممکن است با ضرر مواجه شوند.
فرصت عدم مشارکت در افزایش قیمت سهام: استفاده از این استراتژی ممکن است منجر به عدم مشارکت در افزایش قیمت سهام بیانجامد، حتی اگر قیمت سهام به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
ملاحظات ذهنی
برای استفاده موفق از استراتژی کاورد کال، سهمی که خریداری میشود باید بهصورت دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین، تصمیمگیری منطقی در مورد فروش سهام و اختیار باید با توجه به شرایط بازار و نیازهای سرمایهگذار صورت گیرد. در ضمن، توجه به عوامل مثل نیاز به درآمد پایدار، تحمل ریسک و توانایی فعالیت در شرایط مختلف بازار نقش مهمی در تصمیمگیری دارد.
در نهایت، استراتژی کاورد کال به عنوان یک ابزار مهم در معاملات بازار مشتقه با توجه به مزایا و خطرات خود، برای سرمایهگذارانی که به دنبال تنوع در استراتژیهای معاملاتی هستند، میتواند گزینه مناسبی باشد. انتخاب این استراتژی با توجه به هدف و میزان تحمل ریسک هر سرمایهگذار بهطور جداگانه تعیین میشود.
به مثال زیر توجه کنید
فرض کنید شما ۱۰۰ هزار برگه سهم از ایران خودرو با قیمت خرید ۱۸۰ تومان دارید . و قصد دارید از استراتژی کاورد کال استفاده کنید. تحلیل شما بر این اساس می باشد که بازار با شیب ملایم صعودی خواهد شد.
وارد معامله فروش اختیارخرید خودرو با قیمت اعمال ۲۰۰ تومان و پرمیوم ۲۵ تومان میشوید. شما ۱۰۰ قرار داد فروش باز میکنید.
فرض اول:رسیدن قیمت ایران خودرو به ۱۹۵ تومان در تاریخ اعمال: در این صورت خریدار این قرارداد اعمال انجام نمی دهد و شما ۲۵ تومان به ازای هر برگه سهم خودتا سود کرده اید.
فرض دوم:رسیدن قیمت ایران خودرو به قیمت ۲۵۰ تومان در تاریخ اعمال: در این صورت خریدار قرارداد اعمال انجام می دهد، و شما باید به تعهدی که داشته ایید عمل کنید و ۱۰۰ هزار برگه سهم را تحویل دهید. در این صورت شما از رشد سهام ایران خودرو جا مانده ایید و در آمد شما همان ۲۵ تومان میشود که به ازای هر برگه سهم در قرارداد دریافت کرده اید.
فرض سوم : رسیدن قیمت ایران خودرو به قیمت ۱۵۰ تومان در تاریخ اعمال:با تجه به اینکه در این قیمت خریدار قرارداد اعمال انجام نمی دهد شما ۲۵ تومان برای هر سهم پرمیوم دریافت کرده ایید که میتواند در آمد شما باشد. اما دارایی پایه شما نیز افت کرده است و شما ۳۰ تومان بابت افت دارایی زیان داشته ایید ، اما با توجه به اینکه ۲۵ تومان دریافت کرده ایید. زیان شما فقط ۵ تومان است.
نگاهی دقیق به عدد ۲۱۰۰ شاخص*
بررسی شاخص از سال ۹۹ تا فروردین ۱۴۰۲ به ما نشان میدهد که عدد ۲۱۰۰ بهعنوان پیک شاخص کل شناخته میشد. این عدد در این سه سال به شدت تکرار و به عنوان یک مقاومت مهم شناخته میشد. در سال ۱۳۹۹، بازار از این عدد دچار ریزش شد و پس از آن ما آنرا بهعنوان یک مقاومت قدرتمند در نظر میگرفتیم. اما واقعیت این است که در تاریخ ۱۵ فروردین ۱۴۰۲، شاخص کل به سادگی از این مقدار عبور کرد و حتی به مدت یک روز هم بازار را به چالش نکشید. در دوره نزولی سال ۱۴۰۲، زمانی که در تاریخ ۲۱ تیر دوباره به این مقدار دست یافتیم، بازهم نتوانست روند نزولی ا به چالش بکشد و به سادگی شکست.
سوال مهمی که پیش میآید این است: چرا یک عدد که بهمدت سه سال بهعنوان معروف ترین مقدار در میان تحلیلگران و معاملهگران معرفی میشد، نه در روند صعودی و نه در روند نزولی نتوانست تأثیری داشته باشد؟ دلیل این موضوع در تعریف مقاومت نهفته است. مقاومت میتواند محدوده یا عددی باشد که شاخص یا قیمت در آن برای افزایش سطح خود دچار چالش شوند اما در سال ۹۹، ۲۱۰۰ فقط عددی بود که بازاری که بمدت چندین هفته در آن ضعف روندی و اندیکاتوری وجود داشته، دچار ریزش شد و بدین علت در روند صعودی تأثیر کمی داشته و حتی در روند نزولی در ماه تیر هم نتوانست بعنوان حمایتی هرچند ضعیف عمل کند.
اشتباه اصلی در اینجا این بود که بسیاری از معاملهگران و تحلیلگران که این عدد را بهعنوان مقاومت در نظر میگرفتند و پس از ضعف آن، بدون توجه به این موضوع، در روند نزولی از آن بعنوان حمایت و حد ضرری معتبر یاد میکردند، در حالی که در واقعیت، این عدد تا آن زمان که سه ماه پیش بود، هیچ مقاومت واقعی در برابر شکستن نشان نداد. بنابراین نمیتوانست در نزول به ما کمک کند.
اکنون، عدد پیک جدید، ۲.۵۵۰ بوده که بازار بدون چالش از آن عبور خواهد کرد. با این حال، چالش اصلی در دو کندل بعدی، معادل ۸ درصد و ۲۰۰ هزار واحد ریزش را نشان میدهد نهفته خواهد بود.
حمید رضا نظری – کارشناس ابزار مشتقه در کارگزاری کارآمد – کارشناسی ارشد حسابرسی وزارت اقتصاد و دارایی