چگونه میتوان سرمایه را بهینه مدیریت کرد ؟
صندوقهای سرمایهگذاری با مدیریت حرفهای و فعال، مدیریت سرمایه را به شکل مطلوبی در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند.
به گزارش بورس امروز، برای داشتن یک تجربه معاملاتی موفق در بازارهای مالی به کسب دانش و تجربه نیاز است. بازار سرمایه نیز یکی از بازارهای تخصصی مالی است که ابزارهای سرمایهگذاری متنوعی را در اختیار فعالان این حوزه قرار میدهد. بورس محل مبادله انواع اوراق بهادار مثل سهام، اوراق با درآمد ثابت، گواهی سپرده کالایی مثل طلا، زعفران، نفت و اوراق مشتقه (قراردادهای اختیار معامله و آتی) است.
با وجود اینکه تمامی اوراق بهادار از لحاظ ساختار به یکدیگر شباهت دارند اما ویژگیها و قوانین متفاوتی نیز نسبت به یکدیگر دارند. بنابراین مدیریت سرمایه با توجه به ابزارهای متنوع موجود در بورس میتواند به شکل مناسبی صورت پذیرد.
انتخاب استراتژی مناسب
در سرمایهگذاری، داشتن استراتژی و برنامه میتواند سرمایهگذار را در رسیدن به کسب بازدهی مناسب کمک کند. برای داشتن یک استراتژی سرمایه گذاری مناسب در گام اول سرمایهگذار بهتر است نسبت به ریسکپذیری شخصی آگاهی پیدا کند. بطور مثال داراییهایی مثل سهام و طلا با توجه به ماهیتی که دارند، میتوانند با تغییرات قیمتی بیشتری همراه باشند.
در نتیجه، یک سرمایهگذار با تحمل ریسک کم، ممکن است نسبت به تغییرات قیمتی در دارایی احساس نگرانی کند. از این رو برای چنین افرادی، سرمایه گذاری در داراییهای کمریسک مثل اوراق با درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری تضمین اصل سرمایه، میتواند گزینه مطلوبی باشد.
در گام دوم، سرمایهگذار بهتر است مدت زمان سرمایهگذاری را انتخاب کند. بطور مثال سرمایهگذاری در افق زمانی بلندمدت میتواند ریسکهای ناشی از تغییرات قیمتی در کوتاهمدت را کاهش داده و داراییهایی مثل سهام و طلا در این افق زمانی میتوانند گزینه مطلوبی جهت سرمایهگذاری باشند.
سرمایهگذاری هوشمندانه
با وجود اینکه تعیین استراتژی و انتخاب مدتزمان سرمایهگذاری میتواند نقش مهمی در دستیابی به بازدهی مناسب داشته باشد اما سرمایه گذاری هوشمند زمانی اتفاق میافتد که ریسکها به حداقل برسند.
یکی از بهترین روشهای مدیریت ریسک در بازارهای مالی ایجاد تنوع در سبد دارایی است. داراییها از نظر ماهیت میتوانند با یکدیگر متفاوت باشند. بنابراین تنوعبخشی به سبد دارایی باعث میشود ریسک در سبد دارایی توزیع شود.
بطور مثال زمانیکه بورس شرایط مساعدی دارد، اختصاص بخشی از دارایی به سهام میتواند مناسب باشد. همچنین در بازههایی که بورس در روند نزولی قرار دارد، اختصاص بخشی از سرمایه به اوراق با درآمد ثابت میتواند گزینه مناسبی باشد.
یکی از انواع داراییها که سرمایهگذاری هوشمند میتواند به شکل مطلوبی در آن مشاهده شود، صندوقهای سرمایهگذاری هستند. صندوقها بهشکل حرفهای و فعال توسط افراد متخصص در بازارهای مالی مدیریت میشوند. بنابراین برای سرمایهگذاری در صندوقها نیاز به دانش تخصصی و تجربه نیست و هر فردی با هر سطح از دانش بورسی و هر میزان سرمایه میتواند در صندوقها سرمایهگذاری کند.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
صندوق سرمایهگذاری یکی از انواع نهادهای مالی است که هدف از تشکیل آن جمع کردن سرمایههای خرد و مدیریت آنها است. هدف اصلی صندوق سرمایه گذاری، کسب بازدهی مناسب بهواسطه مدیریت حرفهای دارایی و عملکرد تحت نظارت سازمان بورس است.
افراد سطح ریسکپذیری متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. به همین دلیل صندوقها میتوانند گزینه مناسبی جهت سرمایهگذاری باشند. زیرا انواع صندوق های سرمایهگذاری از لحاظ ترکیب دارایی و میزان ریسک وجود دارد. از انواع صندوقهای سرمایهگذاری میتوان به صندوقهای سهامی، مختلط، درآمد ثابت، بخشی، طلا، اهرمی و شاخصی اشاره کرد.
صندوقها از لحاظ نحوه خرید و فروش به دو دسته قابل معامله (ETF) و مبتنی بر صدور و ابطال تقسیم میشوند. صندوق قابل معامله در بین فعالان بازار سرمایه به دلیل خرید و فروش آسان از محبوبیت بالایی برخوردار است.
یکی از صندوقهای محبوب بین سرمایهگذاران، صندوق سهامی است. بیشتر دارایی صندوقهای سهامی را سهام و حق تقدم سهام تشکیل میدهد. بهتر است سرمایهگذاری در این صندوقها در افق زمانی بلندمدت انجام شود.
یکی دیگر از گزینههای تنوعبخشی به سبد دارایی، استفاده از صندوق طلا است. این صندوقها در دسته صندوقهای سرمایهگذاری کالایی قرار میگیرند و بیشتر دارایی آنها را گواهی سپرده سکه طلا و گواهی سپرده شمش طلا تشکیل میدهد. با توجه به بازدهی مناسب طلا در گذشته، صندوق طلا نیز در افق زمانی بلندمدت گزینه مطلوبی جهت سرمایهگذاری محسوب میشود.
صندوق با درآمد ثابت از دیگر گزینههای سرمایهگذاری است که برای سرمایهگذاران کم ریسک میتواند مناسب باشد. عمده دارایی صندوقهای درآمد ثابت را اوراق با درآمد ثابت تشکیل داده و این اوراق در دسته داراییهای کم ریسک قرار میگیرند.
صندوقهای بخشی هم میتوانند گزینه مناسبی جهت تنوعبخشی بیشتر به سبد دارایی باشند. این صندوقها بیشتر دارایی را در یک صنعت خاص سرمایه گذاری میکنند. بطور مثال این صندوقها میتوانند در صنعت فلزات اساسی، پتروشیمی، املاک و مستغلات و سایر صنایع سرمایهگذاری کنند.
مدیریت سرمایه مناسب میتواند با ترکیب متنوعی از داراییها اتفاق بیفتد. صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به مدیریت حرفهای و فعالی که دارند، میتوانند مدیریت سرمایه را به شکل مطلوبی در اختیار سرمایهگذاران قرار دهند.