صندوق درآمد ثابت etf چیست؟
صندوقهای سرمایهگذاری، از جمله ابزارهای نوین مالی و روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیمی هستند…
به گزارش بورس امروز، در این مطلب به طور مختصر با صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت آشنا خواهیم شد، اما پیش از شروع خوب است تا در مورد دلایل اهمیت سرمایهگذاری غیرمستقیم نکاتی را ذکر کنیم.
سرمایهگذاری یک فرایند پیچیده و پویا است که برای محقق شدن اهداف مالی، نیازمند دانش بالا و مدیریت سرمایه مناسب است. از بین همهی روشهای مختلف موجود، سرمایهگذاری غیرمستقیم یک راه حل ساده و کارآمد را ارائه میدهد که با تفویض مسئولیت، سرمایهگذاران را قادر میسازد تا در بازارهای متنوع و کلاسهای دارایی مختلف بدون نیاز به دانش، زمان یا تلاش گسترده، بازدهی مناسبی را کسب کنند.
یکی از مزایای کلیدی سرمایهگذاری غیرمستقیم در اصل تنوع نهفته است. با ادغام منابع با سایر سرمایهگذاران، یک ابزار سرمایه گذاری غیرمستقیم میتواند ریسک را در طیف گستردهای از داراییها پخش کند. تنوع به کاهش تأثیر نوسانات مختلف بر داراییهای فردی کمک میکند و پتانسیل بازدهی پایدار و ثابت را در بلندمدت افزایش میدهد. علاوه بر این، سرمایهگذاری غیرمستقیم به سرمایهگذاران اجازه میدهد به بازارها و داراییهایی دسترسی داشته باشند که سرمایهگذاری مستقیم در آنها ممکن است چالشبرانگیز یا پرهزینه باشد. به عنوان مثال، سرمایهگذاری در بازارهای بین المللی یا صنایع تخصصی ممکن است به دانش و منابع قابل توجهی نیاز داشته باشد.
صندوقهای سرمایهگذاری، از جمله ابزارهای نوین مالی و روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیمی هستند که تاریخچه شکلگیری آنها در ایران به سال ۱۳۸۶ باز میگردد. هدف از تشکیل این صندوقها، جمعآوری مبالغ خرد افراد و سرمایهگذاری آنها در حوزههای مختلف تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است. این اقدام به سرمایهگذاران امکان دسترسی به سبد سرمایهگذاری متنوعی را که ممکن است به دلیل محدودیت سرمایه یا دانش و تخصص ناکافی نتوانند به تنهایی به آن دست یابند، فراهم میکند.
صندوقها بر اساس سازوکار و ترکیب داراییهایشان انواع مختلفی دارند، مثل صندوق سهامی، صندوق شاخصی، صندوق بخشی، صندوق درآمد ثابت ETF و موارد دیگر. ریسک و بازده هرکدام از انواع صندوقها نیز به طور مستقیم به ترکیب داراییهای تحت مدیریت وابسته است. از بین همه انواع ذکر شده، صندوقهای درآمد ثابت کمترین میزان ریسک را دارند و معمولا بازدهی بیشتری را نسبت به سود بانکی کسب میکنند. این صندوقها مشابه همه صندوقهای دیگر بر اساس مکانیزم خرید و فروششان دو دسته اصلی دارند؛ صندوقهای درآمد ثابت صدور و ابطالی و صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله در بورس یا ETF. ترکیب داراییهای این صندوقها معمولا شامل حداقل ۹۰ درصد اوراق با درآمد ثابت و حداکثر ۱۰ درصد سهام، حق تقدم سهام، اختیار معامله سهام و یا واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری است.
صندوق آوند مفید نیز از جمله صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله در بورس یا ETF است که با تخصیص حداقل ۹۰ درصد از داراییهای خود به ابزارهای با درآمد ثابت، قصد دارد بازدهی حداقلی را فراهم کند. اوراق بهادار با درآمد ثابت عموماً نسبت به سهام دارای نوسان کمتری هستند و آنها را برای سرمایهگذارانی که حفظ سرمایه و بازده ثابت را در اولویت قرار می دهند، انتخاب مناسبی میکند.
از ۱۰ درصد باقی مانده، حداکثر ۵ درصد را میتوان در سهام و قراردادهای اختیار سهام سرمایهگذاری کرد اما الزامی به این امر وجود ندارد. این به صندوق اجازه میدهد تا از سودهای بالقوه بازار سهام به میزان محدودی بهرهمند شود، اما بدون اینکه سرمایهگذاران را در معرض ریسکهای قابل توجه بازار سهام قرار دهد. میزان باقیمانده نیز میتواند به واحدهای سرمایهگذاری سایر صندوقها تعلق گیرد.
تخصیص دقیق داراییها در صندوقهای درآمد ثابت از یک استراتژی سرمایهگذاری محافظهکارانه پیروی میکند و مناسب سرمایهگذاران ریسکگریز است که به دنبال یک جریان درآمد قابل اعتماد و در عین حال فاصله گرفتن از داراییهای پرریسکتر مانند سهام هستند. با این اوصاف لازم است تا سرمایهگذاران متناسب با شرایط اقتصادی خود و سطح ریسکپذیری و بازدهی مورد انتظارشان، بهترین صندوق را انتخاب کنند و به اهداف مالی خود دست یابند.