استراتژی ابزارهای مشتقه در سه بازار ریزشی، صعودی و خنثی
سفته بازی در اختیار معامله به معامله گر اجازه می دهد تا با کارمزد معاملاتی کمتری نسبت به خرید سهام ، معامله ای اهرمی را در یک دارایی اجرا کند. سرمایه گذاران از اختیار معامله ها برای پوشش ریسک یا کاهش ریسک پرتفوی خود استفاده می کنند.
به گزارش بورس امروز؛ اختیار معامله ابزار مالی مشتق شده از ارزش دارایی پایه می باشد که با تغییرات قیمت دارایی پایه تغییر می کند. اختیار معامله به معامله گران اجازه میدهد برای پوشش ریسک ویا سفته بازی اقدام به خرید و فروش قراردادهای اختیار معامله کنند.
سفته بازی در اختیار معامله به معامله گر اجازه می دهد تا با کارمزد معاملاتی کمتری نسبت به خرید سهام ، معامله ای اهرمی را در یک دارایی اجرا کند. سرمایه گذاران از اختیار معامله ها برای پوشش ریسک یا کاهش ریسک پرتفوی خود استفاده می کنند.
قرارداد اختیار معامله به خریدار فرصت(اختیار و نه اجبار) خرید یا فروش ( بسته به نوع قراردادی که دارند ) دارایی پایه را می دهد و دارنده آن ملزم به خرید یا فروش دارایی است. ابزار مشتقه (اختیار معاملات) که در یک سال اخیر رشد و عمق بسیار خوبی پیدا کرده انعطاف پذیری بالایی به سرمایه گذاران می دهد و سرمایه گذار را قادر می سازد تا اهداف سرمایه گذاری خود را آن طور که می خواهد دنبال کند به طور کلی ابزار مشتقه به ما این توانایی را می هد تا ریسک معاملاتی خود را علاوه بر کسب بازدهی به طور محسوسی کاهش دهیم و کنترل کنیم.
در بازار اختیار معامله استراتژی های مختلفی قابل اجرا است که هرکدام ازآنها باید در زمان و شرایط مناسب خود مورد استفاده قرار گیرند. استراتژی های زیادی وجود دارد که در ریزش های بازار به منظور کاهش حد ضرر معاملاتی، در رشدهای بازار به منظور حفظ سود و کاهش ریسک و در بازار خنثی به سرمایه گذاران کمک می کند تا استراتژی های مناسبی را برای خود ایجاد کنند.
برای مثال استراتژی مثل استراتژی کاوردکال(خرید سهام + فروش اختیار خرید) که با پایین آوردن بهای تمام شده (نقطه سربه سر) از زیان ما در برابر افت قیمت دارایی پایه تا نقطه سربه سر استراتژی جلوگیری کرده و در صورتی که قیمت دارایی پایه نزدیک به قیمت اعمال قرارداد اختیار خرید فروخته شده شود برای ما ایجاد بازدهی می کند.این استراتژی جزء پرکاربردترین و پرطرفدارترین استراتژی ها در بازار است.از دیگر استراتژی های کنترل ریسک می توان به بیمه کردن سهم با خرید پوت آپشن ها (اختیارهای فروش) اشاره کرد
از طرفی علاوه بر کنترل ریسک ، این ابزار با توجه به خاصیت اهرمی که دارد برای افراد ریسک پذیر مناسب است تا بتوانند از فرصت های نوسان گیری به خصوص در رشد های بازار از آن استفاده کنند و بازدهی کسب کنند.
از دیگر ویژگی های بازار مشتقه می توان به دو طرفه بودن آن اشاره کرد یعنی علاوه بر کسب بازدهی در صعودهای بازار از نزول و افت بازار نیز می توان با گرفتن موقعیت هایی مانند فروش در اختیارهای خرید کسب سود کرد.
در حال حاضر ابزار مشتقه در بازار وجود دارد و از آن استفاده می شود اما موضوعی که مطرح است بحث مهم آموزش در این بازار است زیرا در صورت عدم آموزش و عدم آشنایی با این ابزار ممکن است زیان های جبران ناپذیری به فرد سرمایه گذار وارد شود به همین دلیل کارگزاران و نهادهای مالی باید در حوزه آموزش بسیار فعال باشند.
پرهام شیخ لاری کارشناس ارشد واحد مشتقه کارگزاری گنجینه سپهر پارت