تنها الماس، الماس میبرد
رسانههای اجتماعی باعث افزایش ارتباطات و همکاری کاربران آنلاین شده، همین موضوع این پدیده جدیدالظهور را تبدیل به بخش فراگیری از زندگی روزمره بسیاری از افراد کرده است.
به گزارش بورس امروز؛ اغلب بسترهای رایج شبکههای اجتماعی اعم از توییتر، یوتیوب، واتساپ، تلگرام، اینستاگرام، لینکدن، چت جیبیتی و اخیرا تردز تعداد وسیعی از کاربران را جذب خوده کردهاند.
طبق ادعای مارک زاکبرگ، تردز با عضویت ۱۰۰ میلیون کاربر در کمتر از پنج روز توانسته رکورد سریع ترین رشد میزان کاربر در میان اپلیکشن های تلفن همراه را که پیش از این در اختیار چت جیبیتی بود شکست دهد و این گواه این ادعاست است که شبکه های اجتماعی به بخش مهمی از زندگی مردم تبدیل شده است.
با چنین فراگیری، مردم نه تنها در زندگی روزمره خود بلکه در حوادث بحرانی و اضطراری نیز از رسانههای اجتماعی استفاده می کنند.
اما نکته حائز اهمیت در استفاده از شبکههای اجتماعی شناخت مزیتها، نقاط تاریک و بحرانی آن محیط است زیرا امروزه با افزایش سرعت انتشار اطلاعات و اخبار، امکان مخفی کردن و عدم بیان موضوعات وجود ندارد.
در واقع شبکههای اجتماعی مانند شمشیری دولبه هستند، اگر چه یک لبه آن به سمت مقابل (دشمن) است ولی لبه دیگر آن به سمت کسی است که شمشیر را در دست دارد و اگر از آن به درستی و با دانش استفاده نکند نه تنها مزیتی برای او ندارد بلکه به خود آسیب میرساند همین موضوع سبب شده برخی از مدیران که عموما مدیران سنتی و شاغل در بخش دولتی هستند علاقهای به استفاده از این فضا نداشته و عطای آن را به لغایش ببخشند.
بی شک، آرامش و ثبات در بنگاههای اقتصادی مرهون تلاش مضاعف مدیران، کارکنان و کارگران شریف است که نقش بی بدیلی در چرخش چرخهای تولید در کشور و عبور از آوردگاههای خطیر اعم از تحریم و مبارزه با تروریسم ناعادلانه اقتصادی و رسانهای دشمن دارد.
متاسفانه با همهگیری استفاده از رسانههای اجتماعی و سرعت انتشار اخبار، شاهد بی اخلاقیهایی هستیم که باید روابط عمومیها با استفاده از ابزارهای در دست خود از ترویج شایعات، خبرهای غیر موثق و تسویه حسابهای شخصی و سیاسی، برچسب زدنهای ناروا جلوگیری کرده تا باعث رواج بی اعتمادی و ایجاد نا امیدی در جامعه نشود.
در این بین چالش روابط عمومیها عموما در ادارت بزرگ و دولتی حواث و اتفاقات غیر قابل پیش بینی نیست امروز بزرگترین چالش روابط عمومیها عدم اعتقاد مدیران ارشد به معقوله ارتباطات و استفاده درست از ابزارهای ارتباطی است که عامل اصلی بحرانهایی است که پس از وقوع به دنبال رفع آن از طریق روابط عمومیها هستند.
تنها چیزی که امروزه در دنیای کسب و کار روشن و مشخص است این است که مدیران باید برای مواجه با بحرانها آماده باشند. بحرانها رویدادهای ناگواری هستند که میتوانند باعث افول سازمان شوند. بحران عموما غیرقابل پیشبینی است یعنی نمیتوان پیشبینی کرد کی و در کجا اتفاق میافتد و اینجاست که مشخص میشود کدام سازمان شرایط مدیریت بحران را دارد.
افزون بر این، یکپارچگی اطلاعات، شناسایی کاربر، حفظ حریم خصوصی مربوط به مدیریت بحران است. تجربه نشان داده که شبکههای اجتماعی بین سازمانها و مدیران ارزش بالقوهای ندارد و بخش عظیمی از مدیران دولتی در ایران از رسانهها دوری و تنها بعد منفی رسانه در ایجاد بحران را میبینند.
اما باید به این نکته توجه کرد که «الماس تنها به وسیله الماس بریده میشود» در نتیجه بحرانهای به وجود آمده توسط رسانههای اجتماعی تنها از طریق همین رسانهها مدیریت و به ثبات خواهد رسید.
شایان ذکر است در بحرانهای نظیر اتفاقات اخیر، روابط عمومی شرکتها و برندهای بزرگ نقش و جایگاه پررنگ تری را ایفا میکنند و میبایست با اتخاذ برنامهریزیها و استراتژیهای مناسب و به موقع، از اقدامات انفعالی پرهیز و در این مسیر از ابزارهای کنترل و تنویر افکار عمومی مانند اعتمادسازی، آگاهی دادن به مردم، پاسخگویی به شایعات، ترسیم یک تصویر امید بخش اقدام کنند
در این بین رسانههای اجتماعی می توانند بستر مناسبی برای این مسیر باشند توجه به این نکته که این موارد باید مستند سازی شود بسیار حائز اهمیت است زیرا یکی از اقدامات مهم و تاثیر گذار در مدیریت بحران، مستند سازی اطلاعات، اقدامات و بازخورد آنهاست. این مستندات سندی ماندگار و راهگشا برای مقابله با بحرانهای آتی است.
رضا اقبالی، فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی