شاه راههای توسعه اشتغال در ایران فعلی
توسعه کسب و کار و زیرساختهای اشتغالزایی در شرایط کنونی یکی از اصلی ترین دغدغههای دولت سیزدهم بوده و یافتن راهی برای حل آن بسیار ضروری است.
به گزارش بورس امروز؛ نیروی انسانی، سرمایه کلیدی هر کشوری برای پیشبرد اهداف و توسعه همه جانبه است. نیروی کار اساسی ترین عوامل تولید و رونق آن به شمار می رود، که در دو نقش یدی و فکری نقش بسیار برجسته ای را در روند تولید ایفا می کند؛ به جرات می توان گفت، جوامعی که موفق شده اند از طریق برنامه ریزی صحیح و متکی بر اصول و ضوابط علمی، نیروی انسانی کارآمد به وجود آورند، بخوبی بر کمیابی های ناشی از دیگر عوامل تولید غالب آمده و اوضاع اقتصادی مطلوبی برای خود فراهم کرده اند.
به عبارت دیگر یکی از مهم ترین منابع تولید برای هر جامعه، کمیت و کیفیت نیروی کار آن است. یکی از دغدغه های اساسی برنامه های توسعه در کشور نیز، تلاش برای کاهش معضل بیکاری است که همواره به عنوان یکی از اهداف مهم این برنامه ها مدنظر بوده است.
آموزش مطلع توسعه بازار کار
مهمترین راهکار رونق تولید و توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی و آموزشی است. ایران کشوری با پتانسیلهای بالای منابع طبیعی، ابزارها و امکانات اقتصادی است، اما با وجود این توانمندیها نمیتوانیم تولیدی در سطح شایسته داشته باشیم و از وضعیت جامعه احساس آرامش لازم را نداریم.
از جمله ابعاد توسعه فرهنگی میتوان به اعتماد بنفس منطقی، روحیه مشارکت پذیری، هم فکری و همکاری با دیگران، تفکر جمعی و مشورت روحیه همزیستی مسالمتآمیز اشاره کرد. مسئولین امر باید از طریق اصول علمی و فرهنگی باورهای کاذب را از مردم گرفته و باورهای صادق را برای آنان نمایان سازد. آموزش از ابتدایی ترین مقاطع یعنی مهد کودک باید آغاز شود و این پروسه آغاز و مطلع تغییرات ریشهای در حوزه اشتغال زایی و کسب و کار است.
تسهیل در مجوزهای کسب و کار
برای تسریع در رونق تولید و توسعه اقتصاد ایران همچنین میتوانیم صدور مجوزهای کسب وکار را سهل و از انحصار طلبی یک گروه خاص در دسترسی به شغل را حذف نماییم. از ایده های کارآفرین حمایت جدی و عملی شده و از هرگونه سدسازی برای دلسردی در ارائه ایدهها و عملی کردن آنها جلوگیری کنیم. برای این امر ایجاد نهادی پیگیر و با حس مسئولیت بالا در زمینه به بار نشینی ایده ها ضروری است.
سفارتخانهها برای معرفی محصولات ایرانی ورود کنند
سفارتخانههای ایران میتوانند در زمینه توسعه صادرات و معرفی محصولات ایرانی وارد عمل شوند و زمینه را برای این امر بیش از پیش مهیا سازند. بانکها نیز از خرید و نگهداری املاک و رقابت با یکدیگر برای بالابردن نرخ سود سپرده منع شوند. بازار سرمایه را نیز باید مامور کرد که با استفاده از ابزارهای جدید مالی و تسهیل انتشار اوراق، نقدینگی موجود را بسوی تولید هدایت کنند.
ضرورت توسعه صنعت گردشگری برای اشتغالزایی
صنعت گردشگری پتانسیل خوبی در انواع زمینههای مختلف برای افزایش اشتغال زایی دارد. در سالهای اخیر توسعه صنعت توریسم به هر شاخهای سرک کشیده و از گردشگری محلی ، شهری، منطقه ای ، طبیعی به اشکال تخصصی تر مانند گردشگری آبی، صنعتی، تولیدی و …رسیده است.
توسعه زیرساختهای گردشگری، اطلاع رسانی، بازاریابی، آموزش در توسعه فرهنگی و اقتصادی موثر است.
یکی از دلایل ضعف و رکود گردشگری در ایران، ترس از تغییر فرهنگ و آسیبها با ورود گردشگران به کشور است.
این مساله در هر کاری که مدیریت لازم وجود نداشته باشد امکان ظهور دارد. با مدیریت خوب علاوه بر در آمد، چرخه اقتصادی، توسعه فرهنگی و اجتماعی را میتوانیم فراهم برای بسیار مناطق فراهم کنیم. کشور ایران نیز به دلیل تنوع بالای فرهنگی، زبانی، قومی، طبیعی، صنعتی و … پتانسیلی به مراتب بیشتر از سایر کشورها در این زمینه دارد.
اهمیت توسعه کارآفرینی روستایی
یکـی از ابزارهـای مهـم بـرای اشتغالزایی توسـعۀ جوامـع روسـتایی، و کارآفرینـی در این حوزه جمعیتی اسـت. امـروزه بـا توجـه بـه مشـکلات موجـود در ایـن جوامـع، توجـه و تأکیـد بـر کارآفرینـی روسـتایی، اهمیـت زیـادی دارد؛ زیرا کارآفرینـی می توانـد بـا خلـق فرصتهـای جدیـد اشـتغال و درآمـد، نقـش مؤثـری در بهبـود وضـع اقتصـادی و معیشـتی روسـتاها داشـته باشـد.
نتایج تحقیقات در دهه اخیر نشـان میدهدکه کارآفرینـی روسـتایی، یکـی از زمینههـای مناسـب بـرای ایجـاد اشـتغال در بخشهای کشـاورزی و غیرکشـاورزی و یکـی از عوامـل مهـم در دسـتیابی روسـتاها بـه توسـعۀ پایـدار اسـت.
وجود نیروی کارفراوان در روستاها از طرفی و پتانسیل طبیعی و اقلیمی مناسب در این مناطق امکان توسعه در زمینه های مختلف را برای ما ایجاد می کند.
با تغییر توجه از مراکز به حاشیهها و مناطق کم برخوردارتر می توان هم از بزرگتر شدن شهرها جلوگیری کرد و هم مسیر توسعه انواع محصولات کشاورزی و غیر را در کشور فراهم کرد. قبل از همه این مسائل باید زیر ساختهای روستایی برای ماندن جوانان در روستا را فراهم کرد و قطعا آبادی به آبادیهای بیشتری باز خواهد گشت.
سیدعلیرضا بنی هاشم_ رئیس خانه صنعت کاران ایران