نقدی بر گزارش های فصلی
با توجه به انتشار گزارش های مالی شرکت به دو صورت ماهانه و میان دوره ای، نحوه ی انتشار و ارائه گزارشات در حال حاضر مورد انتقاد اکثریت فعالین بازار سرمایه است.
به گزارش امروز بورس امروز؛ عدم انتشار به موقع گزارشات شرکت ها با دو ایراد عمده همراه است؛ اول درز اطلاعات نهانی است که تقریبا داده های کلی گزارشات قبل از انتشار در اختیار برخی از افراد قرار می گیرد و دوم ارائه دیر هنگام گزارشات، قدرت تجزیه و تحلیل را از سهامداران سلب می کند و موجب مواجه بازار با ریسک زیاد می شود.
بر این اساس عدم تقارن و عدم انتشار درست اطلاعات و همچنین انتشار یکجای گزارشات نتیجه مثبتی را در بازار سرمایه به همراه نخواهد داشت.
اما در مورد گزارشات فصل بهار، با توجه به سودآوری شرکت ها و شرایط قیمتی آنها، گزارشات قابل قبولی در فصل بهار حاصل گردید. در برخی از گروه ها از جمله پالایشی ها، برخی از بانکی ها، غذایی، خودرو و قطعه سازی گزارشات قابل قبولی ارائه نگردید اما بعضی از گروه ها مانند سیمان، دارو، فلزات، فولاد و تک سهم ها گزارشات قابل قبولی ارائه شد.
آنچه در گزارشات سه ماهه شرکت ها حائز اهمیت است و نمی توان از آن چشم پوشی کرد هزینه ی شرکت ها است. به خصوص شرکت هایی که انرژِی، بخش مهمی از بهای تمام شده ِی آن ها محسوب می شود.
چراکه به واسطه ی قیمت پایین، حاشیه سودها بالاتر است. لذا تداوم این وضعیت در سه ماهه دوم ممکن است محقق نشود و این شرکت ها را احتمالا با افت حاشیه سود همراه می سازد.
در رابطه با گزارشات ماهانه نیز کاهش مقدار تولید و مقدار فروش در شرکت عمدتا به واسطه قطعی برق صورت گرفته است که این امر خود را در تیر ماه به نمایش گذاشت.
همچنین، بهای تمام شده بهای انرژی در شرکت های فولادی، سیمانی، پتروشیمی و شرکت های انرژی محور که در ذیل گزارشات ماهانه ذکر می شود، قاعدتا جذاب به نظر نمی رسد.
به طور کلی شرکت ها گزارشات میان دوره ای قابل قبولی را در کنار قیمت ها ارائه داده اند. اما گزارشات ماهانه به واسطه قطعی برق چندان جذاب نبود. با توجه به فضای قیمتی همچنان بازار از نظر گزارشی در فضایی ارزنده قرار دارد.
نوید خاندوزی – فعال بازار سرمایه