صندوق توسعه امکان تغییر روند بازار را دارد
فلسفه وجودی صندوق توسعه بازار سرمایه در بازار کشور های درحال توسعه ایجاد تعادل است.
به گزارش بورس امروز؛ فلسفه وجودی صندوق توسعه بازار سرمایه در بازار کشور های درحال توسعه ایجاد تعادل است. بر اساس اساسنامه صندوق تثبیت بازار سرمایه و در راستای اجرای ماده ۲۸ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور،این صندوق نیز در ایران پایه ریزی شد. هدف حقیقی سازمان از این امر تثبیت، کنترل و کاهش مخاطرات سامانهای یا فرادستگاهی است؛ همچنین حفظ شرایط رقابت منصفانه، جلوگیری از ایجاد و تداوم ترس فراگیر در زمان وقوع بحرانهای مالی و اقتصادی و اجرای سیاستهای عمومی و حاکمیتی در بازار سرمایه کشور، جلب اطمینان سرمایهگذاران خرد برای تداوم فعالیت در این بازار از دیگر اهداف پایه ریزی این صندوق است.
در مواردی که بازار دچار هیجانات است نیاز به یک عامل خارجی برای خروج از بحران وجود دارد. همچنین صندوق توسعه بازار سرمایه در مقاطعی که اشتیاق به خرید و اشتیاق بی جهت به فروش وجود دارد باید حضور داشته باشد. این صندوق موظف است که با محدود کردن دامنه نوسان تا حدی زمینه ساز اطمینان بخشی به بازار باشد .
لازم به ذکر است؛ صندوق توسعه بازار وظیفه تغییر جهت را ندارد بلکه زمانی که بازار نیاز به کنترل دارد باید حضور داشته باشد تا فرایند کندتر شود ومانع از رفتار هیجان زده در بازار شود .
طبق اساسنامه، منابع این صندوق عمدتا از سه محل قابل تامین است، نخست سرمایهگذاری دولت که به پیشنهاد وزارت اقتصاد و از سوی سازمان برنامه و بودجه باید در لایحه بودجه پیشبینی شود که چانهزنی نهاد ناظر در موقعیت کنونی که در مرحله تصویب بودجه سال آینده قرار داریم، موثر خواهد بود، محل دوم، تامین منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه به واسطه سپردهگذاری یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی در این صندوق است و محل سوم نیز بخشی از کارمزد تعریف شده توسط سازمان بورس است؛ بر این اساس در حال حاضر ۳۰ درصد از کارمزدهای متعلق به سازمان بورس و شرکت رایان بورس، روزانه و بهطور مستقیم به حساب این صندوق واریز میشود که با توجه به کاهش شدید ارزش معاملات، منابع تامین شده از این محل در سطح نازلی قرار گرفته است.
در زمان کنونی شرایط سختی بر بازار حاکم است. رکود معاملاتی در بازار عمیق است و لازم است منابع نقدی زیادی تامین شود تا این رکود پایان یابد؛ البته این صندوق قابلیت تامین مالی از طریق بازار پول و سرمایه را نیز دارد که باید به نحو مطلوبی از این ظرفیت استفاده شود. از سوی دیگر در شرایط فعلی بازار نقش سهامداران عمده و شرکتهای حقوقی فعال در بازارسرمایه حائز اهمیت فراوانی است.
بازارگردانها که طی بیش از یکسال گذشته به واسطه تعیین دستوری پارامترهای بازارگردانی از سوی نهادهای ناظر و همچنین محدودیت ناشران و سهامداران عمده در زمینه تامین منابع لازم برای ایفای تعهدات بازارگردانی با شرایط دشوار و پیچیدهای مواجه بودهاند، در حال حاضر میتوانند با تجهیز منابع جدید که با توجه به افت پردامنه قیمت سهام نسبت به سال گذشته کمتر خواهد بود، اقدام به حمایت از سهام موضوع بازارگردانی خود کنند و علاوه بر جلوگیری از افت بیشتر سهام، بهای تمام شده خریدهای قبلی خود را کاهش دهند تا با بهبود شرایط بازار، رفع ابهامات و اقبال مجدد سرمایهگذاران به بازار بتوانند از این محل، بهره لازم را ببرند.
از طرفی باید خاطرنشان کرد که ، اگر چه این صندوق بازیگر مهمی در شرایط بحرانی بازار است اما باید در نظر داشت که این صندوق امکان تغییر روند بازار را ندارد و هر عملکردی غیر از عملکرد مذکور به صلاح اهالی بازار نیست و به نوعی دستکاری در بازار تلقی می شود.
نباید انتظار داشت که صندوق توسعه بازار شیب منفی بازار را به مثبت تغییر دهد بلکه تنها کاری که توسط این صندوق باید صورت بپذیرد این است که هیجانات بازار را متعادل تر نماید.
احسان مرادی – مدیر عامل شرکت تامین سرمایه کاردان