سقوط؛ طبیعت انکارناپذیر بورس
به گزارش بورس امروز؛ بورس سقوطهای فراوانی به خود دیده و اگر بخواهیم به ریشه شناسی این مسئله بپردازیم خواهیم دید که وجود سقوط حکم لازم رشد است. از آنجا که هیجانات یکی از ارکان اصلی در بازار بورس است؛ میتوان نتیجه گرفت یک خبر یا شایعه دروغی نیز توان بهم ریختن این بازار را دارد. […]
به گزارش بورس امروز؛ بورس سقوطهای فراوانی به خود دیده و اگر بخواهیم به ریشه شناسی این مسئله بپردازیم خواهیم دید که وجود سقوط حکم لازم رشد است.
از آنجا که هیجانات یکی از ارکان اصلی در بازار بورس است؛ میتوان نتیجه گرفت یک خبر یا شایعه دروغی نیز توان بهم ریختن این بازار را دارد. چرا که بازارهای ریسکی از درون پیرو احساسات هستند. اردیبهشت ماه سال جاری نیز بورس ایران تلخ ترین و بزرگترین سقوط خود را تجربه کرد که به گفته کارشناسان وجود ابهام و عدم شفاف سازی به موقع عامل اصلی این سقوط بود.
بر اساس اعلام خبرگزاریها پس از نامه معاون اول رئیس جمهور پیرامون خوراک پتروشیمیها؛ بازار بورس افت تاریخی خود را ثبت کرد و «دوشنبه سیاه» و سیاهترین روز در تقویم سرمایه گذاری کشور رقم خورد؛ به دنبال این وضعیت شاخص کل تا هفتههای بعد از تاریخ این مصوبه تا ۳۵۰ هزار واحد رسید.
از طرفی اخباری مبنی بر خروج خودرو از بورس نیز قبل از تصویب به بازار منتقل شد که جو متشنجی در بازار ایجاد کرده و همچنان ادامه دارد. همه اهالی بازار از رابطه مستقیم بین عدم شفافیت اطلاعات مالی و ریسک سقوط آتی قیمت سهام خبر دارند. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که با افزایش عدم شفافیت در گزارشگری مالی، ریسک سقوط آتی قیمت سهام نیز افزایش خواهد یافت .
در شرایطی که بین مدیران و سرمایهگذاران عدم تقارن اطلاعاتی وجود دارد، اثر عدم شفافیت اطلاعات مالی بر افزایش ریسک سقوط آتی قیمت سهام بیشتر و بیشتر میشود. از دیدگاه اقتصادی با فرض منطقی بودن رفتار افراد، فرض بر این است که همه در وهله اول به دنبال حداکثر کردن منافع خویش هستند. مدیران نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
در شرایط نبود شفافیت کامل در گزارشگری مالی، برای مدیران این فرصت فراهم میشود تا برای حفظ شغل و اعتبار حرفهای خود، اطلاعات منفی را در داخل شرکت پنهان کنند. از اینرو، این اطلاعات منفی در داخل شرکت انباشته میشود. هنگامی که توده اطلاعات منفی انباشته به نقطه اوج خود میرسد، نگهداری آن برای مدت زمان طولانیتر غیرممکن و پرهزینه میشود.
در نتیجه توده اطلاعات منفی به یکباره وارد بازار شده، به سقوط قیمت سهام منجر میگردد. نهاد ناظر باید در این زمینه سریع اقدام کرده و زمینه را برای از بین بردن رانت فراهم نماید.