اقتصاد معدن از روی ریل می گذارد
به گزارش خبرنگار بورس امروز، نگاهی به تاریخچه فعالیت صنعت و معدن در کشورمان نشان می دهد که ایران با در اختیار داشتن منابع و ذخایر معدنی فراوان و صنایع وابسته به این بخش، می تواند با برنامه ریزی صحیح در زمره یکی از مهمترین صادر کنندگان غیر نفتی قرار گیرد. صنعت و معدن علاوه […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز، نگاهی به تاریخچه فعالیت صنعت و معدن در کشورمان نشان می دهد که ایران با در اختیار داشتن منابع و ذخایر معدنی فراوان و صنایع وابسته به این بخش، می تواند با برنامه ریزی صحیح در زمره یکی از مهمترین صادر کنندگان غیر نفتی قرار گیرد. صنعت و معدن علاوه بر تاثیر گذاری بالایی که در اقتصاد کشور و افزایش تولید ناخالص ملی دارد، می تواند عامل مولد اشتغال پایدار باشد. در این میان یکی از صنایع وابسته به این بخش صنعت حمل و نقل ریلی است. بر اساس آمارهای منتشره نزدیک ۶۰ درصد بار ریلی، را مواد معدنی تشکیل می دهند و حمل ریلی نسبت به حمل جاده ای قدرت رقابت بیشتری در این بخش دارد.
با این دست اندرکاران، این بخش انتظار بیشتری از نقش این نوع حمل و نقل برای انتقال بار معادن داشته و بر این باورند که جهت تسریع و تسهیل حمل ریلی این مواد نیاز به توسعه همه جانبه صنعت ریلی است.در این زمینه با لیلا موسوی محولاتی، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد حمل و نقل به گفتگو نشسته ایم .
وی در این گفتگو با اشاره به همکاری بسیار خوب راه آهن با بازار سرمایه بر این باور است که استفاده از ظرفیت های بورس فرصت مناسبی برای توسعه بخش های مختلف این صنعت است.آنچه در پی می آید حاصل این گفتگو است :
شرکت راه آهن برای توسعه صنعت ریلی چگونه از ظرفیت های بورس و بازار سرمایه استفاده کرده است ؟
راه آهن در سال گذشته همکاری بسیار خوبی را با بازار سرمایه داشت و توانست تا تجربه خوبی برای استفاده از ابزارهای مالی از جمله اوراق صکوک بازار سرمایه بدست آورد. این شرکت در سال گذشته نزدیک به ۴۰۰ میلیارد تومان برای تامین مالی شرکتهای خصوصی اوراق صکوک منتشر کرد که این شرکتها برای خرید واگن باری و مسافری و لکوموتیو از فرصت استفاده کردند. از جمله این قراردادها می توان به قرارسال گذشته صکوک بین شرکت ریل پرداز نوآفرین وشرکت ریل پرداز سیر برای تامین واگن اشاره کرد.
همچنین می توان به قرارداد انتشار اوراق صکوک برای شرکت فدک و شرکت البرز نیرو برای خرید واگن نو و قرارداد اوراق اجاره برای شرکت ریل پرداز سیر با تامین سرمایه مسکن برای خرید واگن نواشاره کرد.بنابراین ابزار بازار سرمایه در حال حاضر ابزار مناسبی برای توسعه صنعت ریلی به شمار میرود به خصوص که فرایند کاری آن در راه آهن بسیار کوتاه شده است.
راه آهن چگونه در این زمینه فعالیت می کند؟
در ابتدا پروندههایی که داشتیم شاید ۲۰۰ یا ۳۰۰ روز کاری طول می کشید تا به انتشار اوراق اجاره برسد اما در حال حاضر این روند به کمک دفتر سرمایه گذاری و بخشهای فنی و زیربنایی این شرکت کوتاهتر شده و به یک سوم و حتی کمتر از آن کاهش یافته است ودر نظر داریم که این میزان را به کمترین زمان ممکن برسانیم .
آیا صنایع دست اندرکار در زمینه تولید ملزومات مورد نیاز صنعت ریلی نیز می توانند از این فرصت استفاده کنند ؟
البته، بعلاوه به شرکتهای سرمایه گذاردر این بخش نیز توصیه می کنم که از ظرفیت های بازار سرمایه استفاده کنند چرا که بازار سرمایه ابزاری سریع برای تامین سرمایه است و این روند دیگر به گونه ای شده که حتی برخی از شرکتهای تامین سرمایه نیز برای خود و دپارتمان حمل و نقل ریلی تدارک دیده اند. به عنوان مثال سند واگن به عنوان یک سند معتبر شناخته می شود که شرکت ها می توانند از آن به عنوان وثیقه استفاده کنند.
آیا جزو روشهای که به آن اشاره کردید در بازار سرمایه شرایط دیگری هم برای استفاده از سبد بازار سرمایه در توسعه صنعت ریلی وجود دارد؟
البته سایر اوراق هم وجود دارد مانند اوراق منفعت که در حال تسهیل شرایط برای استفاده از این اوراق هستیم.
آیا از صندوق های موجود در بازار سرمایه به عنوان ابزاری برای تامین سرمایه مورد نیاز شرکت های صنعت ریلی استفاده می کنید؟
می توانم بگویم راه آهن جزو اولین صنایعی بوده که توانسته از ظرفیت های بازار سرمایه و اوراق بهادار به خوبی استفاده کند. با این حال تا استفاده از تمامی ظرفیتهای این بازار راه بسیاری باقی مانده است. سهمی که در حال حاضر راه آهن از بازار سرمایه دارد در مقایسه با سرمایه بزرگی که در این بازار موجود است، اندک به شمار می رود.در عین حال راه آهن به واسطه ماده ۶۷ قانون برنامه ششم توسعه می تواند شرکت ها را برای جذب منابع مالی تضمین کند.