کاهش آستانه تحمل سهامداری در بورس
احسان حاجی مدیر عامل شرکت سبد گردان سینا در گفت و گو با خبر نگار بورس امروز گفت: حال و روز بازار سهام مساعد نیست و حال و هوای فعالان این بازار شرایط نامساعدتری را سپری میکند. وی اظهار داشت: سهامدارانی که بعد از رخوت و رکود در بازار و تحمل فرسایش شدید دارایی های […]
احسان حاجی مدیر عامل شرکت سبد گردان سینا در گفت و گو با خبر نگار بورس امروز گفت: حال و روز بازار سهام مساعد نیست و حال و هوای فعالان این بازار شرایط نامساعدتری را سپری میکند.
وی اظهار داشت: سهامدارانی که بعد از رخوت و رکود در بازار و تحمل فرسایش شدید دارایی های خود طی این مدت تازه بوی طراوت و سبزی را استشمام کرده بودند، مجددا وارد فاز اصلاح و رکود شده اند.
حاجی تاکید کرد: واقعیت این است که ریزش اخیر بازار به خودی خود اتفاق دردناکی نبود. اما آستانه تحمل سهامداری که ۳۰ ماه دردناک را تحمل کرده است، کفایت تحمل یک اصلاح مجدد را کمتر خواهد داشت.
وی در ادامه گفت: حال اینکه اخبار جدیدا منتشر شده، حاکی وجود یک رانت اطلاعاتی دست های پشت پرده ای میدهد که حوالی روز ۱۷ اردیبهشت از مصوبه ای مطلع شده اند و هم اکنون بعد از ۶ هفته خبر آن را عموم بازار دریافت کرده است.
مدیر عامل سبد گردان سینا خاطر نشان ساخت: اینچنین اتفاقاتی حتی اگر صحت نداشته باشد هم اعتماد سرمایه گذاران را به شدت خدشه دار کرده و ورود پول به بازار را با تاخیر مواجه خواهد کرد.
همچنین؛ هرچند که نوسان جزو ذات بازار بوده و صعود و نزول ها لازمه یک بورس جذاب خواهد بود؛ اما عرضه های شدید و غیر منتظره و ادامه دار اردیبهشت ماه که حالا انتشار شایعاتی پیرامون احتمال برخی ناعدالتی ها از یک طرف و همینطور ذات خبر که مشکل اساسی ای برای صنعت شیمیایی بوجود می آورد، مجموعا چتر بزرگی از ابهام را بر سر بازار نگاه داشته است.
حاجی ادامه داد: موضوع دیگر نرخ دلار است که با توجه به اخبار سیاسی مداکرات و احتمالات مطرح شده در خصوص توافقات موقت، فعالان بازار رشد خاصی در کوتاه مدت برای آن متصور نیستند.
براساس گفته های وی؛ ارزش روزانه معاملات که حالا به کمتر از ۱۰ همت نزول کرده و خروج روزانه نقدینگی حقیقی ها نمود وضعیت تعریف شده است. با توجه به مطالب عنوان شده پتانسیل ادامه اصلاح فرسایشی بازار تا حوالی سقف قبلی در ۲ تا ۲.۱ میلیون واحدی دور از ذهن نخواهد بود.
در ادامه؛ اما به هر حال از منظر کلی، همانطور که بارها هم مطرح شده است طی دو سال و اندی ای که بازار سرمایه در شرایط رکود به سر می برد، سایر بازارهای مشابه در صعود و رونق بوده اند.
این کارشناس ارشد بازار تصریح کرد: بازارهای سرمایه پذیری در ایران که به درست یا غلط رقیب بازار سرمایه هستند، طی سه سال گذشته رشدهای قابل توجهی را تجربه کرده اند و سهامداران بورسی نه تنها طی این مدت شاهد کاهش ارزش دارایی های خود بوده اند، بلکه با از دست دادن فرصت حضور در بازارهای دیگر ضرر دو جانبه ای را تجربه کرده اند.
وی در ادامه با اشاره به نمودار زیر توضیح داد: این نمودار مقایسه میزان رشد و افت نرخ دلار با شاخص کل بورس را نشان می دهد. قیمت دلار یک شاخص نمایش دهنده تورم در کشور است و اصولا شاخص کل بورس در بلند مدت نه تنها بایستی حرکت تورم (مثلا دلار) را پوشش دهد، بلکه به دلیل ماهیت تولید و سودآوری و بازده شرکت ها، باید اختلاف رشد محسوس سالانه ای با شاخص تورم را نصیب سهامداران خود کند.
حاجی تاکید کرد: همانطور که قابل مشاهده است شاخص بورس که بطور طبیعی در بلندمدت بایستی صعودی تر شاخص دلار باشد، طی سه سال گذشته در عقب ماندگی قابل توجهی نسبت به دلار به سر می برد.
همچنین؛ رشد نقدینگی روزانه ۴.۵ همتی، وضعیت بودجه ۴۰۲ و چشم انداز تورمی یا ابر تورمی بر اساس تحلیل و پیش بینی اقتصاددانان که در میان مدت در کشور متصور هستیم، همچنین سیکل های حرکتی بازار بورس در بلند و بازده بالاتر همیشگی آن نسبت به سایر بازارها در بلندمدت، امیدواری و دلگرمی قابل قبولی برای سرمایه گذاران بورسی می باشد.
وی درآخر تصریح کرد: مسلما این صعود پس از اتمام اصلاح قیمتی ذکر شده در تصویر قبلی و اصلاح زمانی، قابل دستیابی خواهد بود. لذا در شرایط حال حاضر می توان سرمایه گذاری در بازار بورس را با دید یک سال آینده جزو گزینه های کاملا جذاب معرفی کرد. طبیعتا افزایش و ماندگاری حجم معاملات روزانه بالاتر از ۱۵ همت و ورود نقدینگی حقیقی می تواند نوید بخش شروع مجدد رشد بازار باشد.