تولید آلومینا و آلومینیوم در کشور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تا سال‌های قبل بخشی از این نیاز از خارج تامین می‌شد اما به واسطه عملکرد مناسب شرکت‌های آلومینیومی فعال در این عرصه به خصوص شرکت آلومینای ایران بخش کمتری از نیاز بازار توسط واردات تامین می‌شود. برنامه‌های این شرکت نشان از افزایش تولید وکمتر شدن نیاز بازار از واردات دارد.

تورج زارع مدیرعامل شرکت آلومینا ایران با بیان اینکه ارزش سرمایه این شرکت در حدود ۳ هزار میلیارد تومان است به بورس امروز می‌گوید: ۲۰۰ میلیارد تومان ثبت شده شرکت ما است اما در حال حاضر ارزش سرمایه شرکت در حدود ۳ هزار میلیارد تومان برآورد شده است .

وی با اشاره به سهام ۹۹ درصدی دولت و شرکت ایمیدرو در آلومینا در خصوص خصوصی‌سازی این شرکت اظهار می‌کند: ما همانند سایر شرکت‌ها جزو شرکت‌هایی بودیم که در لیست واگذاری قرار داشتیم. اما چون شرکت ما انحصاری است و تولید آلومینا در کشور را بر عهده دارد نمی‌توان اقدام به خصوصی‌سازی کرد. چرا که دو شرکت المهدی و ایرالکو با مشکلاتی مواجه هستند.

وی در ادامه توضیح می‌دهد: فرض کنید این شرکت یا این کارخانه ها به بخش خصوصی واگذار شود . بخش خصوصی آزادی عمل دارد و می‌تواند به سمت شرکتی که تمایل بیشتری به همراهی با آن دارد برود و از شرکت دیگر حمایتی نداشته باشد. این نگاه در دولت و بخش دولتی وجود ندارد.

زارع با تاکید بر استراتژیک بودن آلومینا در دنیا می‌گوید: ما تقریبا تأمین کننده‌ یک سوم نیاز بازار داخل هستیم. همچنین دوسوم باید به صورت واردات تامین شود. در مواقعی که واردات بخوبی انجام نمی‌شود، دولت یا ما که دولتی محسوب می‌شویم، می‌خواهیم که صنایع مختلف را حمایت کنیم. به همین دلیل ایمیدرو خیلی علاقه‌ای به واگذاری آلومینا ندارد. چرا که ما نگاه حمایتی دولتی به صنایع داریم.

مدیرعامل آلومینا با بیان اینکه اگر نگاه حمایتی ما به شرکت المهدی وجود نداشت این شرکت دچار مشکل شده بود، اظهار می‌کند: همین الان هم اگر یک روز خوراک المهدی تأمین نشود کارخانه خط تولیدش عملا متوقف خواهد شد . ولی بخش خصوصی قطعا همچین نگاهی نخواهد داشت. از شرکت ایرالکو نیز در مواقع خاصی حمایت شده است.

وی در خصوص شرایطی که ممکن است باعث واگذاری این شرکت شود تاکید می‌کند: شرکت ایمیدرو  با این شرایطی که وجود دارد تمایلی برای واگذاری ندارد. مگر اینکه آلومیینای خلیج فارس به بهره برداری برسد . البته بحث حفظ سهم  ۲۰ درصد دولت را داریم.

بیشتر بخوانید:  صکوک؛راهکاری گزیده جهت تامین مالی بنگاههای حمل و نقل ریلی

زارع می‌افزاید: البته ایمیدرو و دولت در شرکت های استراتژیکی مثل فولاد یا مثل دیگر شرکت ها مانند سنگ آهن ، خودرو و فولاد سهم خودش را دارد و خصوصی سازی هم شده است . ولی همچنان دولت سهم خودش را حفظ کرده است و آن طور نیست که صددردصد واگذاری شده باشد. به عنوان مثال در بحث خودروی ما دولت همچنان نقش مؤثری دارد  به رغم اینکه خودروسازی ما خصوصی سازی شده است . در فولاد ما ، سنگ آهن ما ، همچنان نقش دارد.

مدیرعامل آلومینا با بیان اینکه امکان پذریی حمل ما از طریق شبکه ریلی وجود دارد ما همه محصولاتمان را از طریق ریل حمل نمی کنیم ولی امکانش هست.در خصوص بازارهای صادراتی شرکت اظهار می‌کند: تاجیکستان، آذربایجان ، قزاقستان  و در بخشی از ترکیه صادرات وجود دارد.محصولات ما قابل رقابت با محصولات تمام کشورها است. ما اگر بخواهیم محصول مان را صادر کنیم می‌توانیم تمام آن را صادر کنیم. ولی بخاطر نیاز داخل اولویت ما تامین داخل است.

زارع در خصوص ظرفیت تولید آلومینا می‌گوید: ما با ظرفیت کامل در حال تولید هستیم . درحال حاضر توانایی تولید بیش از ۲۵۰ هزار تن آلومیینا در سال را در اختیار داریم .

وی در پاسخ به این پرسش که آیا کیفیت محصولات شما پایین است یا خیر می‌گوید: توجه کنید ، ما جزو کشورهایی هستیم که بوکسیت با کیفیت پایین داریم و عیار بوکسیت ما پایین است. موقعی که این کارخانه راه‌اندازی شده برای کیفیت مودول ۶/۴ طراحی شده است. ولی در حال حاضر می‌توانیم با کیفیت  ۵/۳ هم تولید کنیم.

وی تاکید می‌کند: این دست ما نیست بلکه ذخایر ما این گونه است. تولیدباکیفیت پایین‌تر منافعی برای ما دارد. در واقع هرچقدر میزان کیفیت ما پایین تر باشد میزان ذخایری که ما می توانیم بیاوریم و خوراک کنیم بیشتر خواهد شد  اما همچنان محصولات ما قابل رقابت با محصولات جهانی است .

بیشتر بخوانید:  بازار داروهای دامی

زارع در خصوص اینکه آیا شرکت قصد واردات بوکسیت‌ از کشورهای دیگر را دارد یا خیر می‌گوید: کیفیت محصول ما پایین تر است اما چون بحث حمل را نداریم برای ما اقتصادی‌تر خواهد بود. اینکه ما برویم و از کشوری مانند گینه این بوکسیت را وارد کنیم  به دلیل افزایش هزنیه های حمل جاده ای و دریایی برای شرکت جاجرم اقتصادی نیست البته برای صنایعی که در مجاورت دریای عمان یا خلیج فارس هستند به دلیل کمتر شدن هزینه های حمل وضعیت بهتر است

وی می‌افزاید: ظرفیت تولید ما در بخش شمش آلومنیوم ۴۰ هزار تن است. در فاز دوم و سوم این طرح، نهایتا به تولید ۱۲۰ هزار تن در سال باید دست پیدا کنیم. یکی از بخش‌های کاری ما در این ۱۲۰ هزار تن احداث نیروگاه خواهد بود. بخاطر  اینکه مصرف  برق ما تا ۲۱۰ مگاوات افزایش خواهد داشت. ضمن اینکه برنامه فاز دوم کارخانه آلومینا را هم در دست اقدام داریم.

بحث تامین مالی یکی از مباحث مهم برای صنایع کشور است. در این رابطه زارع می‌گوید: در بحث تأمین مالی از روش های مختلفی مانند فایننس و … استفاده می‌شد که در حال حاضر به دلیل شرایطی که تحریم ها بوجود آورده است در حالت خوبی به سر نمی بریم. اما از طرق دیگر و  محل منابع داخلی تامین سرمایه انجام می شود.

مدیرعامل آلومینا با تاکید بر حمایت های ایمیدرو در بحث تامین مالی می‌افزاید: توانستیم پروژه تولید شمش را به بهره برداری برسانیم.  سرمایه گذاری در این قسمت سرمایه گذاری بالایی است. به عدد امروز چیزی بالغ بر ۱۵۰۰میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز داشت. با کمک ایمیدرو و در واقع منابع داخلی خودمان آن را تامین کردیم. ارز مورد نیاز را هم از طریق صادرات محصولات خودمان و تهاتر تأمین کردیم.

وی اظهار می‌کند: ما ۹۴ میلیون یورو پرداخت ارز داشتیم که حدودا ۳۵ میلیون یورو آن از طریق بانک تامین شد و مابقی از طریق تهاتر با محصول بوده به این شکل که محصول را تولید کردیم و آن را صادر کردیم و بجای آن تجهیزات خریداری کردیم

بیشتر بخوانید:  بزرگترین حضور نمایشگاهی همراه اول در «ایران تلکام ۲۰۱۸»

زارع با بیان اینکه مصرف داخلی در حال حاضر حدود ۷۰۰ هزار تن است لیکن امسال با راه اندازی سالکو میزان نیاز به بالای یک ملیون تن افزایش می‌یابد می‌گوید: از این مقدار ۲۵۰ هزار تن را ما تولید می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در صدد کشف معادن جدید هستید یا خیر می‌گوید: بله صد در صد. یکی از کار های اصلی ما در حوزه اکتشاف معادن است و تنها شرکتی هستیم که در حوزه بوکسیت کار می‌کنیم. ما طی ۴ سالی که در شرکت آلومینیا فعالیت اکتشافی داشته ایم و به اندازه ۵۰ درصدکل آلومینیا فعالیت اکتشافی داشته‌ایم. نتیجه آن افزایش ۲۰ میلیون تنی ذخایر ما شده است. ما سالیانه ۱ میلیون تن مصرف بوکسیت داریم که با اکتشافات ما تقریبا ۲۰ سال دیگر به عمر آلومینای ما اضافه شده است.

او همچنین در رابطه با عرضه‌هایی که در بورس کالا داشته‌اند می‌گوید: ما چندین بار آلومینا را در بورس کالا عرضه کردیم اما خریداران انحصاری  ما تمایلی به خرید از بورس کالا نداشتند. در حال حاضر آلومینیوم را در بورس عرضه می‌کنیم. مشتریان ما می‌خواهند بدانند در طول سال چقدر آلومینا خریداری کرده‌اند. در بورس، آینده این خرید مشخص نیست. ضمن اینکه چون خریداران ما دو شرکت هستند مشکل ایجاد می‌شود. موضوع دیگر بحث برنامه‌ریزی بلند مدت است. تامین آلومینا در دنیا بسیار سخت است.

مدیرعامل آلومینا همچنین با بیان اینکه تولید  ۱.۵ میلیون تن آلومینیوم  طبق سند ۱۴۰۴ مورد تردید است می‌گوید: ما سالکو را در برنامه داریم که از نیمه دوم سال جاری به ظرفیت تولید می افزاید. از ۱.۵ میلیون تن ۷۰۰ هزار تن آن به دست آمده است. چینی‌ها با تکنولوژی و منابعی که دارند ۶۰۰ هزار تن را طی ۲ سال می‌سازند. اما آیا ما این زیرساخت را در اختیار داریم؟ این حوزه بسیار منابع مالی و تکنولوژی بسیار بالایی می‌خواهد.