چراغ سبز دولت به بازار
به گزارش بورس امروز؛ در ۵سال اخیر بازار با توجه به نقض برجام و رشد قیمت دلار با نوسانات بسیاری همراه بود. بازار رشد سریع بین ۱۰۰ هزار واحد تا دو میلیون و یکصد هزار واحد را تجربه کرد و همین رشد سریع هیجانات بسیاری را به به دنبال داشت. رشد سریع همواره موجب ایجاد […]
به گزارش بورس امروز؛ در ۵سال اخیر بازار با توجه به نقض برجام و رشد قیمت دلار با نوسانات بسیاری همراه بود. بازار رشد سریع بین ۱۰۰ هزار واحد تا دو میلیون و یکصد هزار واحد را تجربه کرد و همین رشد سریع هیجانات بسیاری را به به دنبال داشت.
رشد سریع همواره موجب ایجاد حباب قیمتی در سهام شد و در مرداد و شهریور سال ۱۳۹۹ شرایط بنیادی بازار به سرعت با تغییر روند وارد مرحلهی اصلاحی نزول قیمتی گردید؛ این امر سهامداران بسیاری را متضرر کرد.
از طرفی در دوسال اخیر اصلاح و کاهش قیمت بسیاری از نمادها مشهود است. رشد بنیادی و به نوعی عملکردی شرکت ها متوقف نشد و برآیند کلی بازارسرمایه در زمینه عملکردی روندی صعودی است.
در حال حاضر نیز فاصله ی قیمتی دلار و همچنین کاهش دخالت های دستوری و فعال شدن بسیاری از صنایع در بورس کالا شرایط مناسبی را برای کلیت بازار ایجاد کرده است. با رشد سودآوری و EPS هر سهم، P/Eکلی در بازار تا حدود ۶ واحد کاهش یافته است. این کاهش حدود ۱۳تا۶ واحدی جذابیت بالایی برای بازار سرمایه ایجاد کرده است.
بر این اساس از آبان ماه سال گذشته رشدی آرام و پیوسته در بازار ایجاد گردید. شاخص نیز به عنوان یک فاکتور در تحلیل ها دخیل است. رشد شاخص از یک میلیون و ۳۰۰ واحدی تا دو میلیون و ۵۰۰ واحدی بازدهی حدود ۱۰۰ در صدی را برای فعالین این بازار در بر داشته است. در این میان بسیاری از نمادها جلوتر از شاخص رشد داشتند و بازدهی خیلی بهتری نسبت به شاخص کل داشتند؛ برخی هم عقب ماندند و فاصله قیمتی خود را را از بین نبردند.
به نظر میرسد با توجه به رشد سودآوری شرکت ها در سال ۱۴۰۰، گزارش های مالی شرکت ها از جذابیت بیشتری برخوردار شود. گزارشات به نوعی در بسیاری از نمادها و صنایع و گروه ها از پیش بینی هایی که ممکن بود بالاتر است . خصوصا در صنایع پالایشی، بانکی، سیمانی و قسمتی از پتروشیمی ها که گزارشات خوبی را ارائه دادند. همچین صنایع دیگر از جمله غذایی و قندی و گروه زراعت ضریب رشدی بالاتری نسبت به سال قبل داشته اند .
نفس گیری که اکثر نمادها از نیمه دوم اردیبهشت تا امروز داشته اند میتواند زمینه ساز یک حرکت جدی دیگر باشد و در بررسی چارت بلندمدت و ۲۰ ساله سهام حرکت حال حاضر بازار سرمایه قسمتی از رشد بزرگ به شمار می رود. به نظر میرسد عددهایی که در چند سال آینده شاخص کل و نمادها خواهند دید برای خیلی ها قابل تصور نباشد.
آنچه مسلم است این است که معمولا دوره ی رشد در دوره دوم ریاست جمهوری ها رخ میدهد و عملا دوره های اول ریاست جمهوری بازار از اصلاحی جزیی برخوردار بود. با توجه به اینکه رشد بازار از ماه آبان ۱۴۰۱ بسیار سریع بوده و معادل۵۰درصد شاخص کل بود. در بعضی از نمادها تا۷۰ درصد ریزش قیمتی رشد داشته است و توالی به هم خورده است .
در نیمه دوم سال، بازار با رشد مواجه خواهدشد اگر چه پیوسته بودن رشد با عدم دخالت دولت وحضور افراد جدید به رشد ملایم بازار کمک خواهد کرد.
گزارشات بسیاری از شرکت ها بالاتر از پیش بینی بوده است و در دوماه آخر سال نیز با توجه به گزارشات و تولید فروشی که آمده است این تکرار پذیری به نوعی تثبیت شده است و پیش بینی میشود در سه ماه۱۴۰۲ روند رو به رشد خیلی از صنایع ادامه دار باشد و همین امر عامل مهمی برای ادامه ی روند رو به رشد بازار میتواند باشد.
در فصل دوم سال۱۴۰۲مجامع شرکت های بزرگ برگزار خواهد شد و میزان تقسیم سود و اخباری که در این مجامع اعلام خواهد شد میتواند ادامه ی مسیر را مشخص کند اما مهم ترین دغدغه ی بازار عدم دخالت دولت است و هر میزان که مهندسی دخالت کمتر بشود و به هر میزان قوانین شبانه ی دولت کمتر شود ثبات و اصل مهم پیش بینی پذیری کم تر نقض میشود . اگر ریسک به حداقل برسد و چشم انداز بیش از یک سال برای عدم تغییر بسیاری از متغیر ها وجود داشته باشد این بازه رشدطولانی تر خواهد شد . زمانی که تولید کننده و سرمایه گذار از ریسک بی رویه دولت و ار گان های تصمیم گیر نگران است چشم انداز روشن نخواهد بود.