پیش بینی قیمت شمش فولاد در بازار داخلی
به گزارش بورس امروز؛ نرخ شمش فولاد همواره نقش مهمی در تعیین نرخ دیگر محصولات زنجیره فولاد کشور دارد. به همین بهانه، به بررسی تغییرات نرخ شمش فولاد خوزستان، به عنوان بزرگترین عرضهکننده شمش فولادی کشور در بازه زمانی سالهای ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۱ میپردازیم. فولاد به عنوان یکی از مهمترین کامودیتیهای جهان، همیشه تحت تأثیر روندها […]
به گزارش بورس امروز؛ نرخ شمش فولاد همواره نقش مهمی در تعیین نرخ دیگر محصولات زنجیره فولاد کشور دارد. به همین بهانه، به بررسی تغییرات نرخ شمش فولاد خوزستان، به عنوان بزرگترین عرضهکننده شمش فولادی کشور در بازه زمانی سالهای ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۱ میپردازیم.
فولاد به عنوان یکی از مهمترین کامودیتیهای جهان، همیشه تحت تأثیر روندها و رویدادهای اقتصاد جهانی قرار دارد. بدون شک شیوع ویروس کرونا تأثیرگذارترین عامل خارج از صنعت فولاد بود که این صنعت را از اواخر سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۰ تحت تأثیر قرار داد. این بحران در شرایطی رخ داد که بازار فولاد شرایط نسبتاً آرامی را پس جنگ تجاری چین و امریکا در سال ۲۰۱۸ که با کاهش تدریجی قیمت مواجه شده بود، تجربه میکرد. در نیمه دوم سال ۱۳۹۸ و با وقوع همهگیری ویروس کرونا چشم انداز حاکم بر اقتصاد جهانی منفی شد و بسیاری از فعالیتهای تجاری و صنعتی را با اختلال رو به رو کرد. صنعت فولاد نیز از این قاعده مستثنی نبود و کاهش شدید عرضه و تقاضا باعث رکود و افت قیمت شمش و دیگر محصولات فولادی گردید.
با افزایش امید بازگشت به شرایط پیش از همهگیری کرونا در سال اواخر ۱۳۹۹، چشم انداز مثبتی بر اقتصاد جهانی حاکم شد. پیشرفتهای حاصل شده در زمینه تولید واکسن و کاهش محدودیتها از سوی دولتها، جهان را در مسیر بازگشت به شرایط عادی قرار داد و باعث تقویت تقاضا، بویژه در صنعت ساخت و ساز و بازار محصولاتی چون اتومبیل و لوازم خانگی که بیشترین مصرف محصولات فولادی را به خود اختصاص دادهاند شد. این شوک مثبت به طرف تقاضا در حالی صورت گرفت که در پاندمی کرونا بسیاری از واحدهای تولیدی و صنعتی تعطیل و اقدام به تعدیل نیرو کرده بودند. افزایش تقاضا و عدم پاسخ مناسب از طرف عرضه کنندگان و زنجیره تأمین باعث صعود نرخهای جهانی فولاد در بازارهای بین المللی شد.
اما از اواخر سال ۱۴۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۱ دو عامل منفی جنگ اوکراین و روسیه و همچنین نگرانیها از تشدید همهگیری ویروس کرونا در چین، اقتصاد جهان و بازار فولاد را متأثر کرد. در ابتدای جنگ، توقف تولید فولاد در اوکراین به عنوان سیزدهمین تولید کننده فولاد جهان و همچنین تحریم صنعت فولاد روسیه از سوی امریکا و اتحادیه اروپا که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد جهان به شمار میرود، عرضه فولاد را با چالشی جدی مواجه کرد. اما روسیه در پاسخ به اعمال این تحریمها و از دست دادن بازار اروپا اقدام به عرضه فولاد با تخفیفهای ۱۵ تا ۲۰ درصدی نسبت به نرخ CIS در بازار چین، کره و دیگر کشورهای خاوردور نمود. این اقدام روسیه با کاهش شدید قیمت جهانی فولاد در آن مقطع زمانی باعث ایجاد چالشی جدی در صنعت فولاد کشور شد. صنعت فولاد ایران که با مشکلات بسیاری از جمله تحریمهای بین المللی و افزایش عوارض صادراتی، به سختی سهم بازاری ۱۱ میلیون تنی در اختیار داشت در خطر واگذاری سهم بازار خود به روسیه قرار گرفت.
تداوم افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو، نگرانی از وقوع بحران بانکی در امریکا و انتظارات پایین از توقف جنگ میان اوکراین و روسیه به عنوان عوامل بیرون از صنعت فولاد و همچنین عدم تحقق رشد اقتصادی مورد انتظار چین و کاهش ساخت و ساز در این کشور به عنوان رویدادهای درون صنعت، انتظار از روند کاهشی و وقوع رکود را در صنعت فولاد افزایش میدهند. اما در بازار داخلی کشور با توجه به نامحتمل بودن توافق اتمی و انتظار افزایش قیمت ارز در سال ۱۴۰۲، افزایش ریالی شمش فولادی در بازار داخلی را میتوان متصور بود.